Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Νίκη της Δεξιάς στις τοπικές εκλογές, κόλαφος για τον φίλο των Βρυξελλών Tusk

Πολωνία: Νίκη της Δεξιάς στις τοπικές εκλογές, κόλαφος για τον φίλο των Βρυξελλών Tusk
Η ένατη νίκη μας θα πρέπει να μας ενθαρρύνει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά», σχολίασε τα αποτελέσματα ο ηγέτης του PiS (το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης) Jarosław Kaczyński
Το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης PiS προηγείται στις τοπικές εκλογές της Κυριακής 7 Απριλίου 2024 στην Πολωνία, σύμφωνα με τα έως τώρα exit polls, αλλά ο Συνασπισμός Πολιτών του πρωθυπουργού Donald Tusk κέρδισε τις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις στην πρώτη δοκιμασία της δημόσιας υποστήριξης ύστερα από το έντονο κύμα αμφισβήτησης μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.
Αντίθετα με ό,τι έδειχναν οι περισσότερες προεκλογικές δημοσκοπήσεις, το δεξιό κόμμα PiS (ECR) ήρθε πρώτο με 33,7% και φαίνεται να «κερδίζει» τις εκλογές μέχρι τώρα, σύμφωνα με το exit poll της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos.
Ο Συνασπισμός Πολιτών (ΚΟ, ΕΛΚ/S&D/Πράσινοι), το κόμμα του Tusk, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 31,9%.
«Η ένατη νίκη μας θα πρέπει να μας ενθαρρύνει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά», σχολίασε τα αποτελέσματα ο ηγέτης του PiS (το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης) Jarosław Kaczyński, αναφερόμενος στο γεγονός ότι μεν κέρδισε και τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, αλλά τελικά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και έχασε την εξουσία από τον συνασπισμό υπό τον Tusk.
Πρόσθεσε ότι το επόμενο καθήκον είναι «να κερδίσουμε τις ευρωεκλογές και τις προεδρικές εκλογές, πριν προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τις επόμενες βουλευτικές εκλογές».
Το PiS κυβερνά σήμερα σε έξι περιφέρειες, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Tusk θα διατηρήσει την εξουσία σε 16.
Εν τω μεταξύ, μόνο το 51,5% του πληθυσμού προσήλθε να ψηφίσει, 4,4 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από τις προηγούμενες τοπικές εκλογές και μεγάλη πτώση από το 74,4% που ψήφισε στις γενικές εκλογές.
Παρά τα όχι και τόσο ελπιδοφόρα αποτελέσματα, όπως και ο Kaczyński, ο Τουσκ τα γύρισε προς όφελός του.
«Πριν από τέσσερις μήνες, από αυτό ακριβώς το μέρος, φωνάζαμε με χαρά ότι είχαμε ανακτήσει την Πολωνία από τα χέρια εκείνων που μας πήραν τη δημοκρατία και μας κατέστρεψαν την ελπίδα», υπενθύμισε.
Πρόσθεσε ότι αυτά τα αποτελέσματα, όπως και του Οκτωβρίου, δείχνουν ότι η απομάκρυνση του PiS από την εξουσία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.



Ποιος και πού


Το ΚΟ διατήρησε την εξουσία στη Βαρσοβία, όπου ο εν ενεργεία δήμαρχος, Rafał Trzaskowski,, κέρδισε τη δεύτερη θητεία του στον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας το 59,8% των ψήφων.
Ο υποψήφιος του PiS Tobiasz Bocheńsk κατέλαβε τη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας 18,5%.
Στο Γκντανσκ, η νυν δήμαρχος, η Aleksandra Dulkiewicz του KO, εξασφάλισε άλλη μια θητεία στον πρώτο γύρο (62,3%) χάρη σε μια συντριπτική νίκη επί του Tomasz Rakowski, του PiS (12,2%).
Για τον Tusk, η επιτυχία στις πόλεις αυτές επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του δεν έχει χάσει καθόλου από τη δυναμική του από τότε που ανέλαβε την εξουσία και μπορεί να συνεχίσει την αποστολή της ανάκτησης της Πολωνίας από το PiS.
Ενώ ο εταίρος του συνασπισμού η συμμαχία του Τρίτου Δρόμου (Renew/EPP) ήταν ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Σίμον Χοουόβνια (Poland 2050, Renew) να μιλά για «την τρίτη δύναμη» στην πολωνική πολιτική, ο άλλος εταίρος του κυβενρητικού συνασπισμού, η Νέα Αριστερά (S&D) δεν ήταν και τόσο.
Παρά τις ελπιδοφόρες προεκλογικές δημοσκοπήσεις, η υποψήφια της, Μαγκνταλένα Μπέιατ, κατέλαβε την τρίτη θέση στη Βαρσοβία.
Ωστόσο, το κόμμα πέτυχε μόνο το 6,8% των ψήφων, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση πίσω από το αντιπολιτευόμενο και αντιευρωπαϊκό κόμμα Συνομοσπονδία.
«Οι τοπικές εκλογές ήταν πάντα οι πιο δύσκολες για την Αριστερά», σημείωσε ο συμπρόεδρος της Νέας Αριστεράς Βουοντζίμιες Τσαζάστι, παραδεχόμενος ότι το κόμμα «δεν είναι ικανοποιημένο με τα αποτελέσματα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και εντελώς διαφορετικοί κανόνες διέπουν τους δύο τύπους ψηφοφορίας, το αποτέλεσμα της Κυριακής (7/4) αναμένετο να δώσει μια πρόβλεψη για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και να δείξει τις γενικές πολιτικές τάσεις.
Το PiS έχει σημαντικές πιθανότητες να διατηρήσει τη δυναμική του και να κερδίσει την ευρωπαϊκή ψηφοφορία στην Πολωνία, δήλωσε ο Μποτσένσκι κατά τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης