Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Υπό τη σκιά της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος οι προβλέψεις για την οικονομία

Ιταλία: Υπό τη σκιά της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος οι προβλέψεις για την οικονομία
Το περυσινό έλλειμμα, που διαμορφώθηκε στο 7,2% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο της κυβέρνησης για 5,3% και απειλώντας να θέσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας σε ανοδική πορεία από το 137,3% του ΑΕΠ όπου διαμορφώθηκε το 2023.
Η Ιταλία είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που υπερβεί τους δημοσιονομικούς της στόχους, αλλά δεν βλέπει την ανάγκη αυτή τη στιγμή, δήλωσε τη Δευτέρα 9 Απριλίου 2024 ο υπουργός Οικονομίας Giancarlo Giorgetti ενόψει των νέων οικονομικών προβλέψεων της κυβέρνησης που αναμένονται αυτή την εβδομάδα.
«Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να διορθωθεί, θα το διορθώσουμε, αλλά βασικά είμαστε στη γραμμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης στην Τεργέστη, στη βορειοανατολική Ιταλία.
Tον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ιταλία προέβλεψε ότι το έλλειμμά της θα βρεθεί σε πτωτική τροχιά, από το 4,3% του ΑΕΠ φέτος στο 3,6% το 2025, επιστρέφοντας κάτω από το ανώτατο όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2026.
Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 προκειμένου να εγκρίνει το οικονομικό και δημοσιονομικό κείμενο (DEF) του υπουργείου Οικονομικών με επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά.
Κατά τη διάρκεια ακρόασης την Τετάρτη 3 Aπριλίου 2023 σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, ο Giorgetti δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει στο Συμβούλιο της ΕΕ να κινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας, μαζί με πολλές άλλες χώρες.
«Δεν είμαστε τόσο χαζοί ώστε να έχουμε κάνει μια διαπραγμάτευση χωρίς να γνωρίζουμε ποιο ήταν το έδαφος και το σενάριο στο οποίο μπαίναμε», δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θεσπίστηκε μετά την πανδημία και παρατάθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης, το οποίο έληξε στο τέλος του 2023.

Οι πόροι για τις ανακαινίσεις καοτικιών 

Η αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με το κατά πόσο αξιοποιήθηκαν τα δαπανηρά κίνητρα ανακαίνισης κατοικιών, τα οποία άνοιξαν μια τεράστια τρύπα στους κρατικούς λογαριασμούς το 2022 και το 2023.
Τα κίνητρα αυτά βρίσκονται πίσω από το περυσινό έλλειμμα, που διαμορφώθηκε στο 7,2% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο της κυβέρνησης για 5,3% και απειλώντας να θέσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας σε ανοδική πορεία από το 137,3% του ΑΕΠ όπου διαμορφώθηκε το 2023.
Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι η Ρώμη θα μπορούσε να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα μια σειρά εκτιμήσεων που θα αντανακλούν τις τρέχουσες οικονομικές τάσεις, χωρίς να θέσει νέους στόχους.
Ωστόσο, ο Giorgetti δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιτύχει «ακριβώς» τους πολυετείς στόχους που ανακοινώθηκαν στα τέλη του 2022. «Η πολιτική μας διέπεται από σύνεση και υπευθυνότητα», δήλωσε.
Την περασμένη εβδομάδα πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα μειώσει την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος στο 1% από 1,2% που είχε οριστεί τον Σεπτέμβριο.
Για το 2025, η Ρώμη αναμένει τώρα ανάπτυξη 1,2%, από τον προηγούμενο στόχο του 1,4%, πρόσθεσαν.
Και οι δύο προβλέψεις βασίζονται σε ένα αμετάβλητο σενάριο πολιτικής και είναι πάνω από εκείνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Τράπεζας της Ιταλίας, οι οποίες βλέπουν την ιταλική ανάπτυξη κάτω από 1% για κάθε ένα από τα δύο έτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης