Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Kίνα απαντά στην πρόκληση της Υellen: Οι εμπορικές συναλλαγές μας με τη Ρωσία θα αντέξουν την πίεση από τη Δύση

H Kίνα απαντά στην πρόκληση της Υellen: Οι εμπορικές συναλλαγές μας με τη Ρωσία θα αντέξουν την πίεση από τη Δύση
Το 2023, το εμπόριο Κίνας-Ρωσίας έφτασε τα 240,11 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 26,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος
Με έναν λεονταρισμό προς τις τράπεζες και τους εξαγωγείς της Κίνας, ολοκλήρωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, τις τετραήμερες συνομιλίες της στη χώρα: Αν βοηθήσετε στην ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της Ρωσίας, η Ουάσινγκτον θα σας κυνηγήσει.
«Τόνισα ότι οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, δεν πρέπει να παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας και ότι θα αντιμετωπίσουν σημαντικές συνέπειες εάν το κάνουν», δήλωσε η Yellen τη Δευτέρα (8/4/2024) σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις για συνέντευξη Τύπου στην κατοικία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Πεκίνο.
«Οποιεσδήποτε τράπεζες διευκολύνουν σημαντικές συναλλαγές που διοχετεύουν στρατιωτικά αγαθά ή αγαθά διπλής χρήσης στην αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας εκθέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο κυρώσεων των ΗΠΑ», είπε.
Την ίδια ώρα, όπως σημείωναν κινεζικά ΜΜΕ, οι ΗΠΑ στο παρασκήνιο των συναντήσεων ζήτησαν από την Κίνα να έχει «ευμενή» στάση όσον αφορά χρηματοπιστωτικά ζητήματα καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το χρέος των 34 τρισ. δολ, το οποίο έχει διαμορφωθεί στο 97% του ΑΕΠ,
Η απάντηση της Κίνας σε αυτή την προκλητική δήλωση είναι κόλαφος καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov έφτασε στο Πεκίνο για επίσημη επίσκεψη τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024.
Με την κλιμάκωση των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, το πώς θα επηρεαστεί η οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας-Ρωσίας έχει γίνει θέμα διεθνούς ανησυχίας, επισημαίνου οι Globan Times σε άρθρό τους, το οποίοι απηχεί την πολιτική του Πεκίνου για στήριξη της Ρωσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τελευταία επίσκεψη του Lavrov στην Κίνα παρακολουθείται στενά από παρατηρητές με μεγάλο ενδιαφέρον.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.
Από τη μία πλευρά, η Μόσχα έχει επιταχύνει τη μετατόπιση της εστίασης της οικονομικής της συνεργασίας στην αγορά Ασίας-Ειρηνικού, με την Κίνα να αναδεικνύεται βασικός παράγοντας. Η κλίμακα και η ποιότητα των οικονομικών ανταλλαγών Κίνας-Ρωσίας βελτιώνονται συνεχώς, καλύπτοντας τομείς όπως το εμπόριο, η βιομηχανία, η γεωργία, τα logistics και οι υποδομές.

Οι δυτικές κυρώσεις 

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους εντείνουν τις κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες άσκησαν τεράστια πίεση στη ρωσική οικονομία και οδήγησαν σε άνευ προηγουμένου προκλήσεις στην οικονομική και εμπορική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Αναμένεται ότι το εμπόριο Κίνας-Ρωσίας θα αντιμετωπίσει περισσότερες πιέσεις από ποτέ υπό τη δυτική πίεση.
Για παράδειγμα, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Κίνα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ janet Yellen προειδοποίησε ακόμη το Σάββατο ότι θα υπάρξουν «σημαντικές συνέπειες» για την Κίνα εάν οι εταιρείες της υποστηρίξουν τη Ρωσία, όπως ανέφερε το Politico.

Οι στρατηγικοί στόχοι

Η πίεση της Δύσης στην Κίνα για το εμπόριο της Ρωσίας δεν οφείλεται μόνο στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά και λόγω στρατηγικών στόχων, όπως ο στόχος της Ουάσιγκτον να στοχεύσει και να περιορίσει την Κίνα μέσω κυρώσεων.
Όλο και περισσότερα σημάδια δείχνουν ότι είναι στην πραγματικότητα μια τακτική της Δύσης να υποδεικνύει το κανονικό εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, το οποίο στοχεύει να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να βλάψει τις κινεζικές εταιρείες και να εμποδίσει την ανάπτυξη της κινεζικής μεταποίησης και των επιχειρήσεων.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Mao Ning είπε σε συνέντευξη Τύπου τον Φεβρουάριο ότι η κανονική εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας δεν στοχεύει σε κανένα τρίτο μέρος ούτε υπόκειται σε οποιαδήποτε παρέμβαση από τρίτο μέρος.
Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στις παράνομες μονομερείς κυρώσεις κατά των κινεζικών εταιρειών και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών, είπε ο Mao.
Η Κίνα παραμένει σταθερή στη θέση της σε αυτό το θέμα.
Όπως πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες οικονομίες, η Κίνα έχει δεσμευτεί να επιδιώκει τα δικά της συμφέροντα, ενώ παράλληλα τηρεί τους διεθνείς κανόνες στην οικονομική και εμπορική συνεργασία.
Παρά τις εξωτερικές πιέσεις, η προθυμία της Κίνας να συνεχίσει την οικονομική και εμπορική συνεργασία με τη Ρωσία δεν θα αλλάξει.
Η Κίνα δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις βασικές αρχές ή τη στάση της λόγω της μακροχρόνιας δικαιοδοσίας των ΗΠΑ, ούτε θα γίνει οπαδός της στρατηγικής οποιασδήποτε άλλης χώρας.
Οι κινεζικές εταιρείες μπορεί να λάβουν προφυλάξεις για τον μετριασμό των κινδύνων, αλλά η προθυμία τους να συνεργαστούν και να τηρήσουν αυτές τις αρχές θα παραμείνει ακλόνητη.

Η εκτόξευση του διμερούς εμπορίου 

Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι μια ισχυρή εκδήλωση της ανθεκτικότητας του διμερούς εμπορίου τους, το οποίο είναι απίθανο να επηρεαστεί από τις δυτικές κυρώσεις μακροπρόθεσμα.
Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, με το διμερές εμπόριο να ανθίζει με ρυθμό ρεκόρ.
Το 2023, το εμπόριο Κίνας-Ρωσίας έφτασε τα 240,11 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 26,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Επίσης, περίπου το 92 % των εμπορικών διακανονισμών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας γίνονται τώρα σε ρωσικά ρούβλια και σε γιουάν, δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexey Overchuk στο φόρουμ του Boao για την Ασία τον περασμένο μήνα.
Τέτοιες εξελίξεις δείχνουν την ισχυρή ζωτικότητα και τις δυνατότητες της οικονομικής συνεργασίας Κίνας-Ρωσίας, η οποία απολαμβάνει υψηλό βαθμό εμπορικής συμπληρωματικότητας, πολιτικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης και διαφοροποιημένους τομείς συνεργασίας.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί αποτελούν ένα ισχυρό θεμέλιο για το διμερές εμπόριο, επιτρέποντάς του να αντέχει στις προκλήσεις μέσα στο περίπλοκο διεθνές περιβάλλον.

Τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι ο άξονας Ρωσίας - Κίνας δεν θα καμφθεί με λεονταρισμούς όπως αυτούς της Yellen - έχει στρατηγικό βάθος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης