Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός δολαρίου το εξαγωγικό εμπόριο της Ρωσίας – Κατά 38,1% με ρούβλι, στο 30,2% με γιουάν το Φεβρουάριο

Εκτός δολαρίου το εξαγωγικό εμπόριο της Ρωσίας – Κατά 38,1%  με ρούβλι, στο 30,2%  με γιουάν το Φεβρουάριο
Το ρούβλι έγινε για πρώτη φορά το κύριο νόμισμα στις πληρωμές στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας
Το μερίδιο του ρουβλίου στις πληρωμές για ρωσικές εξαγωγές τον Φεβρουάριο αυξήθηκε στο υψηλότερο μέγεθος από τον Αύγουστο του 2023 – έναντι 41,6%, στις εισαγωγές - στο ρεκόρ 38,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας.
Έτσι, το ρούβλι έγινε για πρώτη φορά το κύριο νόμισμα στις πληρωμές στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας.
Πριν από αυτό, σύμφωνα με τα διαχρονικά δεδομένα, οι πληρωμές σε τοπικό νόμισμα αφορούσαν λιγότερο το ένα τρίτο των εισαγωγών.
Επίσης, με το ρωσικό νόμισμα έγιναν εκ νέου περισσότερο από 40% στις πληρωμές για τις εξαγωγές - για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2023.
Αυτό συνέβη ενώ το μερίδιο του κινεζικού νομίσματος μειώθηκε.
«Τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της μείωσης τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών, το μερίδιο του γιουάν στα έσοδα από εξαγωγές μειώθηκε στο 30,2% (τον Ιανουάριο - 40,7%) και στις πληρωμές για εισαγωγές - στο 32,3% (τον Ιανουάριο - 38 ,5%)», γράφει η ρυθμιστική αρχή.
Σε όρους αξίας, τα κέρδη από τις εξαγωγές και οι διακανονισμοί εισαγωγών σε γιουάν ανήλθαν σε 9,3 και 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ivan Chebeskov στα τέλη Φεβρουαρίου, οι περισσότερες χώρες των BRICS ήταν υπέρ της απομάκρυνσης από το δολάριο και της στροφής στα εθνικά νομίσματα στο διμερές εμπόριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης