Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ισπανία καταργεί την golden visa στην αγορά ακινήτων για να μειώσει τις τιμές

Η  Ισπανία καταργεί την golden visa στην αγορά ακινήτων για να μειώσει τις τιμές
Ο τερματισμός του προγράμματος θα συμβάλει στο να καταστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή κατοικία «δικαίωμα αντί για κερδοσκοπική επιχείρηση», δήλωσε ο Pedro Sanchez
Η Ισπανία θα καταργήσει το λεγόμενο πρόγραμμα golden visa που παρέχει δικαιώματα παραμονής σε ξένους που πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα στη χώρα, κατά δήλωση του πρωθυπουργού της Ισπανίας την Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ο τερματισμός του προγράμματος θα συμβάλει στο να καταστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή κατοικία «δικαίωμα αντί για κερδοσκοπική επιχείρηση», δήλωσε ο Pedro Sanchez.
Το πρόγραμμα απονέμει στους πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ – χωρίς να λαμβάνουν υποθήκη – σε ισπανικά ακίνητα, ειδική άδεια που τους επιτρέπει να ζουν και να εργάζονται στη χώρα για τρία χρόνια.
«Σήμερα, 94 από τις 100 τέτοιες θεωρήσεις συνδέονται με επενδύσεις σε ακίνητα… σε μεγάλες πόλεις που αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα πιεσμένη αγορά και όπου είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί αξιοπρεπής στέγαση για όσους ήδη ζουν, εργάζονται και πληρώνουν τους φόρους τους εκεί», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την κατάργηση του καθεστώτος στο εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης 9 Απριλίου 2024, αφού μελετήσει έκθεση που υπέβαλε το υπουργείο Στέγασης.
Η γειτονική Πορτογαλία αναθεώρησε πρόσφατα το δικό της σύστημα «χρυσής βίζας» και απέκλεισε τις επενδύσεις σε ακίνητα για να αντιμετωπίσει την κρίση στέγασης.
Οι αλλοδαποί που θέλουν να εξασφαλίσουν δικαιώματα παραμονής μπορούν ακόμη να βάλουν τα χρήματά τους σε επενδυτικά κεφάλαια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει εδώ και καιρό τον τερματισμό όλων αυτών των προγραμμάτων, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης