Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεραυνός από τον Dimon της JP Morgan: Ποια μείωση; - Τα επιτόκια θα ξεπεράσουν το 8%, σε μεγάλη παρακμή οι ΗΠΑ

Κεραυνός από τον Dimon της JP Morgan: Ποια μείωση; - Τα επιτόκια θα ξεπεράσουν το 8%, σε μεγάλη παρακμή οι ΗΠΑ
Τα επιτόκια θα μπορούσαν να φτάσουν το 8% ή περισσότερο και οι πόλεμοι δημιουργούν τεράστιους γεωπολιτικούς κινδύνους, προειδοποιεί ο Jamie Dimon
Επιτόκια άνω του 8% «βλέπει» για τις ΗΠΑ ο πολύς Jamie Dimon, καθώς σύμφωνα με το αφήγημα το οποίο ξεδιπλώνει οι πόλεμοι και, γενικά, το γεωπολιτικό ρίσκο θα εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Πέρα από τα παραπάνω, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan βλέπει ευκαιρίες στην τεχνητή νοημοσύνη ενώ επισημαίνει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή εγκυμονούν κινδύνους που θα μπορούσαν να επισκιάσουν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ειδικότερα, οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις που τροφοδοτούνται κυρίως από δημοσιονομικά ελλείμματα και στρατιωτικές συγκρούσεις μπορεί να οδηγήσουν τα επιτόκια στις ΗΠΑ πέραν του 8% ή και περισσότερο, προειδοποίησε στην επιστολή του προς τους μετόχους τη Δευτέρα ο CEO της αμερικανικής τράπεζας.
Όπως είπε, η αγορά φαίνεται να τιμολογεί με πιθανότητα 70% έως 80% για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας.
«Πιστεύω ότι οι πιθανότητες είναι πολύ χαμηλότερες από αυτό το ποσοστό», υποστήριξε ο Jamie Dimon...
Σημειώνεται πως o τραπεζίτης  εδώ και καιρό είναι bearish σε ό,τι αφορά την οικονομία από πολλούς οικονομολόγους, έχοντας μάλιστα προειδοποιήσει το 2022 για «τυφώνα» που επρόκειτο να χτυπήσει, δεδομένου ότι η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Πληθωριστικοί παράγοντες

Πίσω στο παρόν, σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών, ο CEO με τις ελληνικές ρίζες απαρίθμησε μια σειρά παραγόντων που φαίνεται να είναι πληθωριστικοί όπως: τις «συνεχιζόμενες δημοσιονομικές δαπάνες, την επαναστρατιωτικοποίηση του κόσμου, την αναδιάρθρωση του παγκόσμιου εμπορίου, τις κεφαλαιακές ανάγκες της νέας πράσινης οικονομίας και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος (παρόλο που υπάρχει σήμερα υπερπροσφορά φυσικού αερίου και άφθονη πλεονάζουσα χωρητικότητα σε πετρέλαιο) λόγω έλλειψης απαραίτητων επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές.
Τα σημερινά δημοσιονομικά ελλείμματα είναι μεγαλύτερα από εκείνα που παρατηρήθηκαν στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, που οφείλονταν εν μέρει στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Και συμβαίνουν σε περιόδους άνθησης, όχι λόγω ύφεσης, υποστηριζόμενα από την ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών.
«Ποσοτική χαλάρωση σημαίνει αύξηση της προσφοράς χρήματος (αν και έχει πολλές αντισταθμίσεις).
Ανησυχώ περισσότερο για την ποσοτική χαλάρωση από ό,τι οι περισσότεροι, και την αναστροφή της, η οποία δεν έχει ξαναγίνει ποτέ σε αυτή την κλίμακα» έγραψε.
Αναφερόμενος στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης που συνέβαλε στην αύξηση των κερδών στο χρηματιστήριο, ο Dimon είπε ότι η τράπεζα δημιούργησε μια νέα θέση, αυτή του επικεφαλής δεδομένων και ανάλυσης, στη λειτουργική επιτροπή της.
«Προϊόντος του χρόνου, αναμένουμε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από εμάς έχει τη δυνατότητα να αυξήσει σχεδόν κάθε δουλειά, καθώς και να επηρεάσει τη σύνθεση του εργατικού μας δυναμικού» είπε και πρόσθεσε: «Μπορεί να μειώσει ορισμένες κατηγορίες θέσεων εργασίας ή ρόλους, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και άλλες».

Ο παγκόσμιος ρόλος των ΗΠΑ αμφισβητείται

Όπως προειπώθηκε, o Dimon διεμήνυσε στους επενδυτές ότι συνεχίζει να αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα είναι ανθεκτική και θα αναπτυχθεί φέτος, ωστόσο ανησυχεί ότι τα γεωπολιτικά γεγονότα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ-Hamas, καθώς και η πολιτική πόλωση των ΗΠΑ, μπορεί να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που «μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει κινδύνους που θα μπορούσαν να επισκιάσουν οτιδήποτε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».
 πΟ παγκόσμιος ηγετικός ρόλος της Αμερικής αμφισβητείται εξωτερικά από άλλα έθνη και εσωτερικά από το πολωμένο εκλογικό μας σώμα» δήλωσε.
«Πρέπει να βρούμε τρόπους να παραμερίσουμε τις διαφορές μας και να συνεργαστούμε με άλλα δυτικά έθνη στο όνομα της δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μεγάλων κρίσεων, η ένωση για την προστασία των βασικών μας ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης επιχειρηματικότητας, είναι υψίστης σημασίας» τόνισε.
Μιλώντας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ, ο Dimon δήλωσε: «Η Αμερική και ο ελεύθερος δυτικός κόσμος δεν μπορούν πλέον να διατηρούν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας που βασίζεται στην ψευδαίσθηση ότι οι δικτατορίες και τα καταπιεστικά έθνη δεν θα χρησιμοποιήσουν τις οικονομικές και στρατιωτικές τους δυνάμεις για να προωθήσουν τους στόχους τους - ιδιαίτερα εναντίον αυτών που θεωρούν αδύναμες, ανίκανες και ανοργάνωτες δυτικές δημοκρατίες. ...
Η Αμερική πρέπει να ηγηθεί με τις δυνάμεις της - όχι μόνο τις στρατιωτικές αλλά και τις οικονομικές, διπλωματικές και ηθικές δυνάμεις της.
Και τώρα πρέπει να το κάνουμε καθώς η ηγεσία της Αμερικής αμφισβητείται σε όλο τον κόσμο, είναι σε μεγάλη κρίση.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης