Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αποκαλύψεις για τον Schaeuble: H μεταφορά στα Επείγοντα νοσοκομείου, η μάχη με τον καρκίνο, η συνάντηση με Βενιζέλο

Οι αποκαλύψεις για τον Schaeuble: H μεταφορά στα Επείγοντα νοσοκομείου, η μάχη με τον καρκίνο, η συνάντηση με Βενιζέλο
Από το 2006 είχε αρχίσει η μάχη του Wolfgang Schaeuble, με τον καρκίνο
Σχετικά Άρθρα
Αποκαλυπτικές είναι -για όσα συνέβησαν την περίοδο της ελληνικής κρίσης- οι εκμυστηρεύσεις του αείμνηστου Γερμανού πολιτικού, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος από το 2010 είχε βάλει στο τραπέζι τη λύση του Grexit, διότι είχε αμφιβολίες για τη μεταρρυθμιστική ικανότητα της Ελλάδας -και όχι άδικα- και μάλιστα, όπως αναφέρει, είχε πάρει το πράσινο φως από την καγκελάριο Angela Merkel.
Ο τίτλος του επίμαχου κεφαλαίου είναι «Ραντεβού με τη παγκοσμιοποίηση. Ως υπουργός Οικονομικών στο επίκεντρο νέων κρίσεων», όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Λίγο πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου στα τέλη Οκτωβρίου 2009, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επίσης μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, παραδέχτηκε πως η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας παραποιημένα στοιχεία, εξαπάτησε τους εταίρους για να ενταχθεί στο ευρώ (…) Αποκάλυψε ότι η χώρα ζει πάνω από τις δυνατότητές της και ότι υπάρχει σημαντική ανάγκη για εξυγίανση (…) Ήδη από την άνοιξη του 2010, η Ελλάδα δεν ήταν πλέον σε θέση να χρηματοδοτηθεί στις αγορές. Υπήρχε κίνδυνος χρεοκοπίας».
Ο Schaeuble θυμάται πως ενώ ο ίδιος βρισκόταν στην ιδιωτική του οικία άρρωστος με υψηλό πυρετό τον Μάιο του 2010, του τηλεφώνησε η Merkel. «Την Κυριακή θα ταξίδευα στις Βρυξέλλες για το Eurogroup όπου οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ θα συνεδρίαζαν εκτάκτως προκειμένου να εγκρίνουν το πρόγραμμα βοήθειας των 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η καγκελάριος μου μετέφερε την ανησυχία των εταίρων πως η οικονομική κρίση της Ελλάδας θα μπορούσε να επηρεάσει το σύνολο της Ευρωζώνης». Μεταξύ των εταίρων αυτών συγκαταλέγονταν η Κίνα, είπε ο Schaeuble.
Την ίδια ώρα η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν. Η επεισοδιακή άφιξη στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Eurogroup ήταν μόνο η «πρόγευση για τα δύσκολα χρόνια που θα ακολουθούσαν». «Την Κυριακή πέταξα με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας για τις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από τη σύζυγό μου για προληπτικούς λόγους και παρά την ιατρική λογική» αποκαλύπτει ο ίδιος.

Η μεταφορά στα Επείγοντα νοσοκομείου

Αμέσως μετά την άφιξη του Schaeuble στις Βρυξέλλες, μεταφέρθηκε στα Επείγοντα νοσοκομείου των Βρυξελλών.
«Κύριε Schaeuble είστε πολύ άρρωστος» σημειώνεται στο κεφάλαιο των απομνημονευμάτων και προστίθεται πως ο Schaeuble βρίσκονταν τη μια στιγμή στο νοσοκομείο και την άλλη στο Eurogroup. «Ύστερα από αυτές τις δύσκολες ημέρες για τη χώρα, η Ελλάδα είχε σωθεί προς το παρόν και οι χρηματαγορές είχαν ηρεμήσει κάπως. Ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός γκρίνιαζε και η αντιπολίτευση επαινούσε τη διάσωση της Ελλάδας. Ωστόσο έπρεπε να αποδειχθεί εάν τα μέτρα που εφαρμόζονταν για την Ελλάδα θα ήταν βιώσιμα (…) Επιστρέφοντας η γυναίκα μου με συνόδευε πάλι, μεταφέροντας ένα μπουκάλι με φαρμακευτικό έγχυμα, το οποίο έδεσε με ένα κορδόνι μέσα στο αεροσκάφος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτήν την εικόνα: την ώρα που η υγεία μου ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, η σταθερότητα του ευρώ σε συνδυασμό με το μέλλον της Ευρώπης κρέμονταν από μια κλωστή». Ο Schaeuble χαρακτήρισε το 2010 ως «annus horribilis» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υγεία του» σημειώνεται.

Η ελληνική κρίση

«Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, εγώ ήμουν ένας από εκείνους που ήθελαν να βοηθήσουν τους Έλληνες να βγουν από την επισφαλή κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει.. Αυτό όμως μετά “ξεθώριασε” λόγω των εξελίξεων. Από την άλλη πλευρά η Merkel επέμεινε εξαρχής στην εμπλοκή του ΔΝΤ αναφορικά με τη ευρωπαϊκή πολιτική περί διαχείρισης κρίσεων» είπε ο Schaeuble αναφερόμενος στο χρονικό της ελληνικής κρίσης αλλά και στα πακέτα διάσωσης και στα κρίσιμα Eurogroup.
Στη συνέχεια, όπως θυμάται ο Schaeuble οι Έλληνες επέρριψαν στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο τις ευθύνες για τα «άκαμπτα» μέτρα λιτότητας. «Είναι το συνηθισμένο το blame game που ήξεραν να παίζουν με μεγάλη επιτυχία οι Έλληνες». «Ο τίτλος "άγριου σκύλου" στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν με ενόχλησε. Τουλάχιστον ήταν ξεκάθαρο πως το επιχείρημα μου ήταν υπέρ του μέλλοντος της Ευρώπης. Άλλωστε η κρίση δεν αφορούσε πλέον μόνο την Ελλάδα αλλά και γενικότερα την Ευρώπη. Για αυτό ακριβώς με πλήγωνε η στρεβλή εικόνα ενός "δήμιου" της ευρωπαϊκής ιδέας που μου απένειμαν οι επικριτές καθώς εξελισσόταν η ευρωκρίση» σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Ο Schaeuble επιβεβαίωσε πως η ιδέα για ένα «time-out» για την Ελλάδα από την Ευρωζώνη προκειμένου να ανακάμψει, ήταν κάτι που άρχισε να εξετάζει από το 2010 «ως ultima ratio τότε που ήταν ακόμη σε συμφωνία με την καγκελάριο» και διευκρίνισε πως «οι ίδιοι οι Έλληνες θα έπρεπε να αποφασίσουν γι’ αυτό γιατί ήμουν πεπεισμένος πως η χώρα θα μπορούσε να βοηθηθεί μόνο εάν η ίδια ήθελε να το κάνει για τον εαυτό της».

Η συνάντηση με Ευάγγελο Βενιζέλο

Επίσης ο Schaeuble αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο σε βραβευμένο εστιατόριο του Βερολίνου.
«Σε μια πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα αλλά και ως ένδειξη εκτίμησης προς τον κ. Βενιζέλο ήθελα να του εξηγήσω τις αμφιβολίες μου. Θα είχε η ελληνική κυβέρνηση τη δύναμη να εφαρμόσει γρήγορα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας; Συζητήσαμε εκτενώς και πολύ ανοιχτά. Πάντως ο κ. Βενιζέλος δεν έτρωγε σχεδόν τίποτα όση ώρα παρέθετα τις δύο εναλλακτικές σκέψεις μου» είπε ο Schaeuble. Οι δύο εναλλακτικές ήταν οι εξής: Η μια ήταν η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με βοήθεια από την ΕΕ και η άλλη ήταν η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη με σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», θυμήθηκε ο Schaeuble υποσημειώνοντας τις πρωθυπουργικές βλέψεις που είχε τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως μάλιστα εκ των υστέρων: «Αυτή ήταν επιλογή των Ελλήνων, όχι των άλλων Ευρωπαίων».

Η κρυφή μάχη με τον καρκίνο

Εν τω μεταξύ, από το 2006 είχε αρχίσει η μάχη του Wolfgang Schaeuble, με τον καρκίνο.
Όπως αποκαλύπτει η κόρη του, Christine Strobl, ο Schaeuble διαγνώστηκε με καρκίνο το 2006, κάτι που γνώριζαν μόνο η οικογένεια και οι πιο στενοί του φίλοι. «Πριν από οκτώ χρόνια ήταν ήδη σαφές ότι ολόκληρο το σώμα του ήταν γεμάτο μεταστάσεις. Εκτός από τον καρκίνο, είχαμε πάντα δύσκολα θέματα υγείας, τα οποία δεν γνωρίζαμε πώς θα κατέληγαν», δήλωσε η μεγαλύτερη από τα τέσσερα παιδιά του, η διευθύντρια προγράμματος του ARD Christine Strobl, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild.
Παρά την κατάσταση της υγείας του, ο Schaeuble, ο οποίος απεβίωσε την 26η Δεκεμβρίου 2023, συνέχισε να εργάζεται κανονικά, πρώτα ως υπουργός Οικονομικών, κατόπιν ως πρόεδρος της Bundestag. Ακόμη και μετά την ήττα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στις εκλογές του 2021, συνέχισε να εκτελεί τα καθήκοντά του ως βουλευτής.
Σύμφωνα με την Strobl, η αναπηρία του πατέρα της ήταν «το λιγότερο από τα χειρότερα», καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα και στους πνεύμονες και τις συνέπειες της κατάκλισης. «Έλεγε πάντα ότι το μυαλό μπορεί να σκεφτεί σωστά, μόνο αν το σώμα είναι σε φόρμα και γυμναζόταν όσο μπορούσε, με κολύμπι, ποδήλατο και φυσιοθεραπεία. Είχε πλήρη διαύγεια μέχρι την τελευταία ημέρα. Δεν μπορούσε κανείς να καταλάβει πόσο άρρωστος ήταν», σημείωσε η Strobl και, ειδικά για την τελευταία ημέρα της ζωής του πατέρα της, ανέφερε: «Όταν ο μπαμπάς ξύπνησε το πρωί της επομένης των Χριστουγέννων, τον ρώτησα πώς κοιμήθηκε. Χαμογέλασε και είπε ότι ένιωθε τόσο καλά που θα μπορούσε σίγουρα να λύσει μερικά παγκόσμια πολιτικά προβλήματα. Το βράδυ, λίγο μετά την έναρξη του δελτίου ειδήσεων, αποκοιμήθηκε ήσυχος».
Μιλώντας για το βιβλίο (έκτασης 641 σελίδων) του Wolfgang Schaeuble, αποσπάσματα του οποίου έχουν ήδη κυκλοφορήσει, η Christine Strobl λέει ότι όσο διαβάζει, αισθάνεται σαν να ακούει τον πατέρα της να μιλάει. «Η αυτοπεποίθησή του και η επιθυμία του για δημιουργία μέχρι το τέλος με συναρπάζουν. Θέλω πραγματικά να κρατήσω αυτή τη μνήμη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης