Διεθνή

Η «σκοτεινή» Frontex και η εμπλοκή σε απάτη - Νέο κρούσμα διαφθοράς ταλανίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η «σκοτεινή» Frontex και η εμπλοκή σε απάτη - Νέο κρούσμα διαφθοράς ταλανίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η συνεργασία της Frontex με το πολωνικό ταξιδιωτικό γραφείο ξεκίνησε το 2019 με μια συμφωνία για την παροχή υπηρεσιών ταξιδιωτικών κρατήσεων για το όργανο της ΕΕ - το οποίο φυλάσσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απασχολεί σχεδόν 3.000 άτομα - με έδρα τη Βαρσοβία
Σε απάτη με ταξιδιωτικό γραφείο στην Πολωνία εμπλέκεται η Frontex. Σύμφωνα με έγγραφα που είδαν το Politico και η γερμανική εφημερίδα Welt, ο ευρωπαϊκός οργανισμός σύνηψε σύμβαση με πολωνικό ταξιδιωτικό γραφείο, παρόλο που γνώριζε ότι βρισκόταν υπό έρευνα από την υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ - έως ότου ο εκτελεστικός διευθυντής του, Hans Leijtens, διακόψει τη συμφωνία.
Η συνεργασία της Frontex με το πολωνικό ταξιδιωτικό γραφείο ξεκίνησε το 2019 με μια συμφωνία για την παροχή υπηρεσιών ταξιδιωτικών κρατήσεων για το όργανο της ΕΕ - το οποίο φυλάσσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απασχολεί σχεδόν 3.000 άτομα - με έδρα τη Βαρσοβία.
Η συνεργασία, αυτή ωστόσο ανεστάλη όταν ο ανακριτής οικονομικών εγκλημάτων της Frontex, ειδοποίησε το θεσμικό όργανο της ΕΕ για πιθανή απάτη από το ταξιδιωτικό γραφείο.
Οι ισχυρισμοί διαβιβάστηκαν στον ερευνητή της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης OLAF, η οποία ξεκίνησε τη δική της έρευνα. (Το POLITICO και η Welt, που ανήκουν και οι δύο στον Axel Springer, δεν κατονομάζουν το ταξιδιωτικό γραφείο για νομικούς λόγους.)
Παρά τα προειδοποιητικά σημάδια, ωστόσο, η Frontex υπέβαλε νέο αίτημα για διαγωνισμούς τον Δεκέμβριο του 2022 και ανατέθηκε νέα σύμβαση στο ίδιο πολωνικό ταξιδιωτικό γραφείο το 2023 για να βοηθήσει στη διαχείριση του ταξιδιωτικού προϋπολογισμού του ιδρύματος ύψους 526 εκατομμυρίων ευρώ.
Ένα εσωτερικό έγγραφο της Frontex που εξετάστηκε επίσης από τη Welt και το POLITICO δείχνει ότι η σύμβαση ανατέθηκε επειδή άλλοι πάροχοι που συμμετείχαν στην προσφορά για διαγωνισμούς δεν μπορούσαν να προσφέρουν συγκρίσιμες υπηρεσίες.
Μόνο αφού η νομική υπηρεσία της Frontex διεξήγαγε τη δική της έρευνα στο ταξιδιωτικό γραφείο, προτείνοντας την απόσυρση της σύμβασης τον Νοέμβριο του 2023, ο εκτελεστικός διευθυντής Leijtens υπέγραψε μια λεγόμενη «ειδοποίηση μη έγκρισης», η οποία ακύρωσε τη σύμβαση καθώς και ολόκληρη τη διαδικασία υποβολής προσφορών.
«Ο δημοσιονομικός κανονισμός [της ΕΕ] μας υποχρεώνει να το κάνουμε αυτό (σ.σ. να ακυρώσουμε τη σύμβαση) όταν οι παρατυπίες είναι κατάφωρες», αναφέρει ένα από τα εσωτερικά έγγραφα που είδε το Politico.
Παραμένει ασαφές ποιος στη Frontex πήρε την απόφαση να αναθέσει τη σύμβαση παρά τις συνεχιζόμενες έρευνες και τους ισχυρισμούς για δόλια δραστηριότητα.
Σημειώνεται πως ο Leijtens έγινε εκτελεστικός διευθυντής της Frontex τον Μάρτιο του 2023, διαδεχόμενος τον Fabrice Leggeri , ο οποίος παραιτήθηκε από τον οργανισμό τον Απρίλιο του 2022.
Η Frontex δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα για σχόλια από το POLITICO και τη Welt. Το πολωνικό ταξιδιωτικό γραφείο αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει αυτό το άρθρο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης