Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρες στο εσωτερικό της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Δεδομένη η μείωση τον Ιούνιο 2024

Κόντρες στο εσωτερικό της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Δεδομένη η μείωση τον Ιούνιο 2024
Κλειδί στη συζήτηση θα είναι το πόσο γρήγορα θα συνεχίσει ο πληθωρισμός την καλή πορεία του προς τον στόχο του 2%
Διχασμένοι για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ εμφανίζονται οι αξιωματούχοι, ωστόσο σύμφωνα με το Bloomberg,  η πρώτη μείωση τον Ιούνιο γίνεται όλο και πιο σίγουρη και ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται.
To ερώτημα που θα πρέπει τελικά να διευθετήσουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι αν το επόμενο βήμα για νομισματική χαλάρωση θα γίνει στη συνεδρίαση του Ιουνίου – ή αν θα περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ακόμη και αν η πρόεδρος Christine Lagarde υποβαθμίσει κάθε συζήτηση για ένα τέτοιο βήμα μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει.
Λίγοι αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει ευθέως την προτίμησή τους, ενώ άλλοι μπορεί να διαμορφώνουν τις απόψεις τους πιο έμμεσα, επιμένοντας ότι μια κίνηση αυτή την εβδομάδα παραμένει στο τραπέζι, σύμφωνα με τον Camille Kovar, οικονομολόγο της Moody’s Ratings.
«Πιστεύουμε ότι τα περιστέρια προετοιμάζουν τώρα το έδαφος για να πετύχουν την περικοπή του Ιουλίου», δήλωσε.
«Τώρα προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση ότι θα συμβιβαστούν και να πουν ότι τώρα ήρθε η ώρα είναι πραγματικά καιρός να μειώσουμε τα επιτόκια κανονικά».

Οι θέσεις των τραπεζιτών

Το Bloomberg αναφέρεται στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, σημειώνοντας ότι ήταν πιο σαφής στο ότι προτιμά να γίνουν δύο διαδοχικές μειώσεις πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου.
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Piero Cipollone δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο να μειωθούν τα επιτόκια «γρήγορα», παρά τις ισχυρές αυξήσεις των μισθών, οι οποίες έχουν ανησυχήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τους τελευταίους μήνες.
Ο Edward Sicluna της Μάλτας και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας François Villeroy de Gallo, είναι μεταξύ εκείνων που δεν έχουν αποκλείσει την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης αυτή την εβδομάδα. Άλλοι, όπως ο Mario Centeno της Πορτογαλίας, έχουν τονίσει ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού είναι απαραίτητο για να μην πληγεί η αδύναμη οικονομία της ευρωζώνης.
Πάντως, κανένας από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg δεν αναμένει ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης θα ληφθεί απόφαση για μείωση των επιτοκίων. Προβλέπουν ευρέως ότι η χαλάρωση θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, αν και η πλειοψηφία αναμένει παύση τον επόμενο μήνα.
Οι επενδυτές βλέπουν επί του παρόντος πιθανότητα λίγο πάνω από 50% ενός δεύτερου βήματος μείωσης πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot  είναι της άποψης ότι η ΕΚΤ πρέπει να προσανατολιστεί στη λήψη αποφάσεων όταν υπάρχουν νέες τριμηνιαίες προβλέψεις – υποδηλώνοντας ότι μπορεί να τίθεται υπέρ μιας δεύτερης μείωσης τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούλιο.
Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε στους επενδυτές ότι δεν θα πρέπει να συμπεράνουν ότι μετά από μια πρώτη μείωση, θα αποφασιστεί και μια δεύτερη.
Κι ο Villeroy είπε το ίδιο, αλλά πρόσθεσε κι ότι «θα πρέπει να κρατήσουμε αυτή την επιλογή ανοιχτή».

Κλειδί ο πληθωρισμός

Κλειδί στη συζήτηση θα είναι το πόσο γρήγορα θα συνεχίσει ο πληθωρισμός την καλή πορεία του προς τον στόχο του 2% -και ενδεχομένως κάτω από αυτόν.
Τον Μάρτιο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,4% ετησίως, ελαφρώς λιγότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, και προβλέπεται περαιτέρω επιβράδυνση τους επόμενους μήνες.
«Νομίζουμε ότι για την ΕΚΤ, τα αποτελέσματα του πληθωρισμού θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην πιθανότητα να κάνει back-to-back περικοπές» δήλωσε ο Fabio Balboni,  οικονομολόγος της HSBC.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι δύο διαδοχικές κινήσεις δεν είναι απαραίτητο να να προεξοφλούν τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του χρόνου και να αυξήσουν την προσδοκία ότι θα ακολουθήσουν περικοπές σε κάθε συνάντηση.
Η διαμόρφωση των πρώτων μειώσεων ως μέρος της προσπάθειας να μειωθεί η επιβάρυνση της οικονομίας «θα ήταν απολύτως συνεπής με το να κινηθούμε ταχύτερα νωρίτερα, για να επιβραδύνουμε αργότερα», σύμφωνα με τον αναλυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης