Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποχωρεί ταπεινωμένο το Ισραήλ από τη νότια Γάζα, διαψεύδει πρόοδο για εκεχειρία η Hamas - Ιράν: Δεν θα χτυπήσουμε εάν...

Αποχωρεί ταπεινωμένο το Ισραήλ από τη νότια Γάζα, διαψεύδει πρόοδο για εκεχειρία η Hamas - Ιράν: Δεν θα χτυπήσουμε εάν...
Το Ιράν θα μπορούσε να πλήξει με drones και πυραύλους στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ισραήλ λένε οι ΗΠΑ - Ιράν: Καμία ισραηλινή πρεσβεία δεν είναι ασφαλής
(upd10) Σε «τακτικούς λόγους» αποδίδει ο ισραηλινός στρατός την αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη νότια Γάζα, κίνηση που αν μη τι άλλο εγείρει ερωτήματα για το ποια θα είναι η μελλοντική πορεία του πολέμου με την Hamas, τη στιγμή που πληροφορίες από αιγυπτιακά ΜΜΕ αναφέρουν πως οι δύο πλευρές έχουν κάνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο σχετικά με μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, κάτι πάντως που διαψεύδει η Hamas.
Αν και δύο ταξιαρχίες των Ισραηλινών θα παραμείνουν στο βόρειο μισό της Γάζας προκειμένου να είναι σε θέση να διεξάγουν επιχειρήσεις ανάλογα με τις ... ανάγκες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ύστερα από 6 μήνες πολέμου ο ισχυρός ισραηλινός στρατός δεν κατάφερε να επιτύχει τον βασικό του στόχο, που δεν ήταν άλλος από την πλήρη εξόντωση της Hamas.
Είναι ενδεικτικό πως και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως κατάφεραν ένα σημαντικό πλήγμα στην στρατιωτική δομή και δύναμη της Hamas, και σε καμία περίπτωση δεν μιλούν για εξουδετέρωση της.
Με τον πόλεμο να έχει αφήσει ισοπεδωμένη τη Γάζα και το Ισραήλ απομονωμένο στην παγκόσμια κοινότητα, καθώς ακόμα και οι ΗΠΑ στάθηκαν απέναντι του για τις στρατιωτικές επιλογές του και για τον τεράστιο αριθμό των νεκρών αμάχων, πλέον το ενδιαφέρον μετατοπίζεται – έστω και προσωρινά – στα αντίποινα… του Ιράν αλλά και στο πολεμικό μέτωπο που φαίνεται να αρχίζει με την Hezbollah.

Μήνυμα Ιράν σε ΗΠΑ

Και ενώ όλοι περιμένουν τα αντίποινα του Ιράν στην ισραηλινή πυραυλική επίθεση στην ιρανική πρεσβεία του Ιράν, η Τεχεράνη φαίνεται να διαμηνύει πως δεν θα προχωρήσει σε απάντηση, εάν οι ΗΠΑ εξασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Δημοσίευμα της Jadeh Iran αναφέρει πως το Ιράν ενημέρωσε τους Αμερικάνους πως δεν θα προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ισραήλ για το χτύπημα στη Δαμασκό που άφησε πίσω του νεκρούς ανώτερους αξιωματούχους των Φρουρών της Επανάστασης, εάν επιτευχθεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

«Εάν η Αμερική καταφέρει να συγκρατήσει την κατάσταση, θα είναι μεγάλη επιτυχία για την κυβέρνηση Biden και μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό» φέρεται να είναι το μήνυμα του Ιράν.

Δεν θέλει επέκταση του πολέμου το Ιράν: Η απάντηση στο Ισραήλ θα δοθεί εγκαίρως…

Το Ιράν έχει αποδείξει ότι δεν θέλει επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στο Ισραήλ και να καθορίσει τι είδους απάντηση θα δώσει, υποστηρίζει ο Kazem Jalali, πρέσβης του Ιράν στη Ρωσία.
«Διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε, αλλά, όπως σημείωσε ο Ιρανός ηγέτης, το χαστούκι θα δοθεί εγκαίρως.
Όπως ακριβώς είπε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, η πρωτοβουλία είναι στα χέρια των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η ώρα, η ημερομηνία και ο τρόπος που θα απαντήσουμε - αυτό θα ορίσουμε ως Ιράν.
Έχουμε αποδείξει μέχρι στιγμής ότι δεν θέλουμε να επεκτείνουμε τη ζώνη σύγκρουσης και πολέμου» υποστήριξε ο Ιρανός διπλωμάτης.

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Οι τελευταίες πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις
που διεξάγονται στο Κάιρο της Αιγύπτου, κάνουν λόγο για πρόοδο καθώς και για το ότι υπάρχει συμφωνία στα βασικά ανάμεσα στα δύο μέρη.
Χθες Κυριακή 7/4, αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Hamas βρέθηκαν στην Αίγυπτο με απώτερο στόχο τη σύναψη μιας συμφωνίας για κατάπαυση πυρός και για ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Μάλιστα έγινε γνωστό από το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Qahera πως οι αντιπροσωπείες της Hamas και του Κατάρ έφυγαν από το Κάιρο, όπου όμως αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στις επόμενες δύο ημέρες για να οριστικοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας.

Διαψεύδει η Hamas

Πάντως, η Hamas διαψεύδει τις πληροφορίες περί προόδου στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα.
«Εκπρόσωπος της Hamas ανέφερε ότι καμία πρόοδος δεν έχει γίνει στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών στο Κάιρο, στις οποίες συμμετείχαν αντιπροσωπείες από το Κατάρ, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ» μεταδίδει το Reuters.

Αποχώρηση για τακτικούς λόγους

Οι θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, συμπίπτουν και με την απόφαση των Ισραηλινών να αποχωρήσουν από τη νότια Γάζα.
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η αποχώρηση τους από τη νότια Γάζα γίνεται για λόγους τακτικής.
Εκτιμάται ότι αυτή συμβαίνει κυρίως για να ξεκουραστούν οι έφεδροι στρατιώτες, οι οποίοι πολεμούν ασταμάτητα εδώ και 4 μήνες στη νότια πόλη της Khan Yunis, και δεν σχετίζεται τόσο με κάποια σημαντική αλλαγή στρατηγικής του ισραηλινού στρατού.
Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος υποστήριξε μιλώντας στην Haaretz ότι ο στρατός δεν χρειάζεται να παραμείνει στην Khan Yunis, καθώς, όπως είπε, η 98η Μεραρχία διέλυσε τις ταξιαρχίες της Khan Yunis της Hamas και σκότωσε χιλιάδες μαχητές της.

Τι θα γίνει με τη Rafah

Μάλιστα οι Ισραηλινοί ανέφεραν πως οι Παλαιστίνιοι μπορούν να επιστρέψουν πλέον στα σπίτια τους στην Khan Yunis, ενώ έκαναν γνωστό πως θα παραμείνουν στο βόρειο μισό της Γάζας δύο ισραηλινές ταξιαρχίες.
Όσον αφορά την αναμενόμενη χερσαία επίθεση στη Rafah, για την οποία έχει εκφράσει έντονη αντίθεση η διεθνής κοινότητα, οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως το σενάριο αυτό δεν έχει φύγει από το τραπέζι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant δήλωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα που αποχώρησαν από τη Γάζα το έκαναν για να προετοιμαστούν για μελλοντικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Rafah.

Συνεχίζουμε

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ, Herzi Halevi, δήλωσε από την πλευρά του ότι «ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται και απέχουμε πολύ από το τέλος.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της Hamas εξακολουθούν να κρύβονται.
Θα τους πιάσουμε, αργά ή γρήγορα».
«Δεν θα αφήσουμε καμία ταξιαρχία της Hamas ενεργή – σε κανένα μέρος της Λωρίδας της Γάζας.
Έχουμε σχέδια και θα δράσουμε όταν αποφασίσουμε» υπογράμμισε ο Halevi, επιβεβαιώνοντας πως οι στόχοι στο μέτωπο δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα.
khan.JPG
Λευκός Οίκος: Η απόσυρση των ισραηλινών από τη Νότια Γάζα δεν προδικάζει νέα επιχείρηση

O εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου John Kirby εκτίμησε ότι η απόσυρση από το νότιο τμήμα της Γάζας, την οποία ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, είναι πιθανόν απλά μια περίοδος «ανάπαυσης» για τα στρατεύματά του.
«Σύμφωνα με όσα κατανοούμε και βάσει των δημοσίων ανακοινώσεών τους, πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα διάστημα ανάπαυσης και ανεφοδιασμού για αυτά τα στρατεύματα, που βρίσκονται στο πεδίο εδώ και τέσσερις μήνες», δήλωσε ο John Kirby στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Όπως επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος, η ισραηλινή απόσυρση «δεν είναι απαραίτητα» ενδεικτική μιας «νέας επερχόμενης επιχείρησης για αυτά τα στρατεύματα».

Πιέσεις

Πέρα από τα όσα υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί, είναι ξεκάθαρο πως η αποχώρηση από τη νότια Γάζα έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu δέχεται αφόρητες πιέσεις τόσο στο εσωτερικό του Ισραήλ όσο και από το εξωτερικό.
Πρόσφατα οι ΗΠΑ απείλησαν το Ισραήλ ότι εάν δεν καταβάλλει προσπάθειες για την καλύτερη προστασία των αμάχων στη Γάζα και για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, τότε δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να αρχίσουν να επιβραδύνουν τη ροή όπλων και πυρομαχικών.
Οι πιέσεις αυτές αλλά και η διεθνής κατακραυγή για ότι έχει κάνει στη Γάζα εδώ και 6 μήνες το Ισραήλ, φέρεται πως έχουν ωθήσει το Ισραήλ σε μια αλλαγή πολιτικής.

Netanyahu: Καμία εκεχειρία με Hamas μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι

Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε μια εκεχειρία έπειτα από έξι μήνες πολέμου εναντίον της Hamas στη Γάζα, εωσότου οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα απελευθερωθούν.
«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων.
Αυτό δεν θα συμβεί» είπε ο Netanyahu, ο οποίος τόνισε ότι παρά την αυξανόμενη πίεση από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ δεν θα ενδώσει στις «ακραίες» αξιώσεις της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Hamas, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ είναι «ένα βήμα από τη νίκη» στον πόλεμό του στη Γάζα.
«Βρισκόμαστε ένα βήμα από τη νίκη.
Όμως, το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί είναι οδυνηρό και σπαρακτικό», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Και μπορεί ο Netanyahu να υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να υποκύψει στα ακραία αιτήματα της Hamas – απαιτεί μόνιμη εκεχειρία, πλήρης απόσυρση των Ισραηλινών από τη Γάζα και επιστροφή των Παλαιστίνιων στα σπίτια τους -, ωστόσο δέχεται τεράστια πίεση στο εσωτερικό του.
Χθες πραγματοποιήθηκαν και πάλι μαζικές διαδηλώσεις και ιδιαίτερα στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ, με δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς να ζητούν την απελευθέρωση των περίπου 130 ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Hamas.
jerusalem.JPG
Ερείπια παντού

Μετά από έξι μήνες πολέμου, η Γάζα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τόπος από ερείπια και συντρίμμια.
Υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και ανθρωπιστικές οργανώσεις χαρακτήρισαν «περισσότερο από καταστροφική» την κατάσταση στη Γάζα με την UNICEF να επισημαίνει πως το επίπεδο και η ταχύτητα των καταστροφών προκαλεί σοκ και ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από μια κατάπαυση πυρός.
«Εκατομμύρια ζωές απειλούνται από την πείνα» αναφέρει η Διεθνής Ομοσπονδία των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι η άρνηση θεμελιωδών αναγκών – όπως τροφή, καύσιμα, υγιεινή, καταφύγιο, ασφάλεια και φροντίδες υγείας - είναι απάνθρωπη και αφόρητη» και ότι «ο θάνατος και οι σοβαροί τραυματισμοί χιλιάδων παιδιών στη Γάζα (...) θα παραμείνουν ένα στίγμα πάνω σ' ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Πόλεμος στο Λίβανο με Hezbollah

Πάντως, οι Ισραηλινοί φαίνεται να είναι έτοιμοι να περάσουν σε μια νέα φάση όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με την Hezbollah στο νότιο Λίβανο.
Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως ο στρατός ολοκλήρωσε τη «νέα φάση» των προετοιμασιών του για «πόλεμο» στα σύνορα με τον Λίβανο, για να περάσει «από την άμυνα στην επίθεση».
Αυτά τα μέτρα επιμελητείας «επιτρέπουν την άμεση επιστράτευση δυνάμεων εφεδρείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και την άφιξή τους στη γραμμή του μετώπου σε σύντομο χρονικό διάστημα με όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη μάχη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στο νότιο Λίβανο σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, ανάμεσα τους και ένας αξιωματικός της επίλεκτης δύναμης Ar Radwan της Hezbollah.
Πάνω από 360 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές του κινήματος Hezbollah αλλά και τουλάχιστον 70 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις στο έδαφος του Λιβάνου τους τελευταίους έξι μήνες.
Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για 18 νεκρούς, εκ των οποίων οι 10 ήταν στρατιώτες.

Στους 260 οι Ισραηλινοί νεκροί στρατιώτες - Πάνω από 1.550 οι τραυματίες

Εκτιμάται πως οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου ανέρχονται σε 260.
Περισσότεροι από 1.550 άλλοι έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Ιράν: Έτοιμα τα αντίποινα, καμία ισραηλινή πρεσβεία δεν είναι ασφαλής

Την ίδια στιγμή, το Ιράν προειδοποιεί πως είναι έτοιμα τα αντίποινα του κατά του Ισραήλ, αναφέροντας πως καμία ισραηλινή πρεσβεία δεν θα πρέπει να νιώθει ασφαλής οπουδήποτε στον κόσμο.
Το Ιράν έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ισραήλ ύστερα από την πυραυλική επίθεση κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό της Συρίας, την 1η Απριλίου που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 Ιρανοί, ανάμεσα τους και κορυφαίοι στρατηγοί των Φρουρών της Επανάστασης.
Μάλιστα η CIA είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για μια σαρωτική επίθεση με πυραύλους και drones του Ιράν κατά της ισραηλινής επικράτειας, κάτι που σήμανε συναγερμό στο Ισραήλ που ενίσχυσε την αεράμυνα του και ακύρωσε όλες τις άδειες του μάχιμου προσωπικού της.
Τελικά, η προειδοποίηση δεν επιβεβαιώθηκε, και πλέον όλοι αναμένουν την «απάντηση» του Ιράν και το κυριότερο την ένταση της και τη στόχευση της.
Πολλοί ωστόσο υποστηρίζουν πως η Τεχεράνη δεν θα ήθελε μια κλιμάκωση και έναν ευρύτερο πόλεμο με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Τι λένε οι Αμερικάνοι

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ, ως αντίποινα στην πρόσφατη επίθεση στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό, θα έχει στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή τις υπηρεσίες πληροφοριών εντός του Ισραήλ.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden πιστεύουν ότι το Ιράν θα μπορούσε επίσης να χτυπήσει μια ισραηλινή διπλωματική εγκατάσταση στην περιοχή, αλλά δεν θα στοχεύσει τοποθεσίες αμάχων.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, το Ιράν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα σμήνος από drones ή πυραύλους cruise για να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν πριν από το τέλος του Ραμαζανιού στις 9 Απριλίου.

Tα εννέα πυραυλικά συστήματα που μπορούν να πλήξουν άμεσα το Ισραήλ

Το Ιράν διαθέτει εννέα τύπους πυραύλων με βεληνεκές ικανό να πλήξουν το ισραηλινό έδαφος, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA την Κυριακή 7 Μαρτίου 2024, μετά από ισραηλινό χτύπημα στο Γενικό Προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Μετά την εγκληματική επίθεση του ισραηλινού καθεστώτος στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, η απάντηση του Ιράν σε αυτό το έγκλημα θα ρίξει βαριά σκιά στο Ισραήλ», ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωση, συνοδευόμενη από ένα infographic που δείχνει την ποικιλία των πυραύλων με βεληνεκές ικανό να πλήξουν το Ισραήλ.
Το infographic που παρουσίασε το ISNA δείχνει 9 βαλλιστικούς πυραύλους: Sajil, Kheibar (η τέταρτη γενιά των πυραύλων Khorramshahr), Emad, Shahab-3, Ghadr, Pave, Fattah-2, Kheybar Shekan, Hajj Qasem.
Η ταχύτητα των βλημάτων που παρουσιάζονται κυμαίνεται από 5 έως 14 Mach (από 6.120 km/h έως 17.136 km/h).
Το ειδησεογραφικό υλικό του πρακτορείου έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά από αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στο κτίριο του Γενικού Προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό.
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC), η επίλεκτη μονάδα των ενόπλων δυνάμεων) είπε ότι επτά αξιωματικοί του IRGC σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων δύο ανώτεροι γενικοί σύμβουλοι: ο Mohammad Reza Zahedi, διοικητής της Μεραρχίας Quds του IRGC στη Συρία και τον Λίβανο , και ο αναπληρωτής του, Στρατηγός Mohammed Hadi Haj Rahimi.
Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την επίθεση και οι ηγέτες των κινημάτων αντίστασης στην περιοχή είπαν ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν όλοι οι δυνατοί πόροι στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ για να υποστηρίξουν το παλαιστινιακό κίνημα της Hamas και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες στην Λωρίδα της Γάζας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης