Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Ισχυρά πλήγματα από την Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ με βροχή πυραύλων και drones στην πόλη Eilat

Ισραήλ: Ισχυρά πλήγματα από την Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ με βροχή πυραύλων και drones στην πόλη Eilat
Το Eilat είναι η πύλη του Ισραήλ στην Ερυθρά θάλασσα
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα σημαντικό μέτωπο με μια σειρά από διαρκείς επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από ομάδες πολιτοφυλακής που δρούσαν σε όλη τη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.
Παρόλο που τα περισσότερα από τα βλήματα έχουν καταρριφθεί από την ισχυρή αεράμυνα της χώρας, ορισμένοι κατάφεραν να τα καταφέρουν.
Η πόλη του Eilat έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους στόχους.
Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανακοίνωσε την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 ότι επιτέθηκε σε «ζωτικό στόχο» στο στρατηγικό ισραηλινό λιμάνι Eilat χρησιμοποιώντας drone, επιβεβαιώνοντας «τη δέσμευσή της να συνεχίσει να σφυροκοπά τα οχυρά του εχθρού».
Η ομάδα πολιτοφυλακής-ομπρέλα, επίσης γνωστή για τη μακροχρόνια σιερά επιθέσεων με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία, δεν διευκρίνισε τη φύση της επίθεσης ή τον «ζωτικό στόχο».
Μια μέρα νωρίτερα, η ίδια ομάδα ανακοίνωσε επίθεση με drone σε διυλιστήρια πετρελαίου στο λιμάνι της Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ.
Οι Times of Israel επιβεβαίωσαν το απόγευμα της Κυριακής (7/4) ότι οι σειρήνες είχαν ηχήσει στο Eilat και στη γύρω περιοχή.
Αργότερα μέσα στην ημέρα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις είπαν ότι ήταν ψευδής συναγερμός.
Καθώς βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του Ισραήλ και λειτουργεί ως πύλη της χώρας προς την Ερυθρά Θάλασσα, το Eilat έχει δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις τους τελευταίους έξι μήνες τόσο από ιρακινές πολιτοφυλακές όσο και από τους Houthi της Υεμένης, με τους τελευταίους να χρησιμοποιούν πρόσφατα έναν μυστηριώδη «βελτιωμένο πύραυλο» για να «τρυπήσουν» το ισχυρό ισραηλινό  σύστημα αεράμυνας.
Τη Δευτέρα (1/4), η ναυτική βάση του Eilat υπέστη ζημιά από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτόξευσε η ιρακινή Ισλαμική Αντίσταση, με τον ισραηλινό στρατό να επιβεβαιώνει ότι ήταν σε θέση να εντοπίσει έναν «ύποπτο εναέριο στόχο», αλλά δεν κατάστη δυνατό να τον αναχαιτίσει πριν χτυπήσει στην περιοχή του κόλπου του Eilat, προκαλώντας μικρές ζημιές και χωρίς τραυματισμούς.
Ο δήμαρχος του Eilat Eli Lankri έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Netanyahu , εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην πόλη και λέγοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχει πρόσθετη απειλή για το Εϊλάτ Eilat
Με την ικανότητα του Ισραήλ να μεταφέρει φορτία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας να έχει παραλύσει από τον θαλάσσιο αποκλεισμό των Houthi, το λιμάνι του Eilat έχει υποστεί μείωση εσόδων κατά 80%, αναγκάζοντας τη διοίκηση να απολύσει το μισό προσωπικό του λιμανιού τον περασμένο μήνα.
Οι πολιτοφυλακές του Ιράκ και της Υεμένης έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν να στοχοποιούν το Ισραήλ μέχρι να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης