Τελευταία Νέα
Διεθνή

Xορός εκατομμυρίων για Trump - Εξασφάλισε 50 εκατ. δολάρια για την εκστρατεία του, διπλάσιο ποσό από τον Biden

Xορός εκατομμυρίων για Trump - Εξασφάλισε 50 εκατ. δολάρια για την εκστρατεία του, διπλάσιο ποσό από τον Biden
Σύμφωνα με την Washington Post, η θέση στο τραπέζι του Donald Trump κόστιζε... 814.600 δολάρια και η είσοδος 250.000 δολάρια!
Ο Donald Trump εξασφάλισε περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια στην δεξίωση του Σαββάτου 6/4 στη Φλόριντα που αποσκοπούσε στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την προεκλογική του εκστρατεία.
Η εκδήλωση είχε χαρακτηριστεί κρίσιμη στον αγώνα για την εξασφάλιση μεγάλων δωρεών που θα χρηματοδοτήσουν την εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο με αντίπαλο τον Δημοκρατικό Joe Biden.
Στην αμερικανική εκλογική ζωή, η χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας δεν αποτελεί ταμπού.
Αντιθέτως, υπερηφανεύεται όποιο στρατόπεδο εξασφαλίζει τα περισσότερα κεφάλαια.
Είναι επίσης ένα απαραίτητο μάννα: το 2024 προαναγγέλλεται ως ο πιο δαπανηρός εκλογικός κύκλος στην ιστορία της χώρας.
Οι δύο υποψήφιοι έχουν εμπλακεί εδώ και μήνες σε αυτόν τον πόλεμο εκατομμυρίων, εκδίδοντας τακτικά ανακοινώσεις εγκωμιαστικές για την κατάσταση των οικονομικών τους.
Στο πλαίσιο αυτού του μπρα-ντε-φερ, διοργανώθηκε στα τέλη Μαρτίου μια μεγάλη δεξίωση στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία ο Δημοκρατικός πρόεδρος Joe Biden συγκέντρωσε 25 εκατομμύρια δολάρια, ποσό «ρεκόρ» σύμφωνα με το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του.
Χθες Σάββατο, όμως, το επιτελείο του Donald Trump ανακοίνωσε διπλάσιο ποσό: περισσότερα από 50,5 εκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν κατά τη δεξίωση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων στο Παλμ Μπιτς, όχι μακριά από το Μαρ-α-Λάγκο, την πολυτελή κατοικία του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.
«Η βραδιά ήταν απίστευτη προτού καν ξεκινήσει, γιατί οι άνθρωποι ήθελαν να συνεισφέρουν σε έναν σκοπό: να κάνουν την Αμερική μεγάλη ξανά», είπε ο Donald Trump, επαναλαμβάνοντας το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας του («Make America Great Again»).

814.600 δολάρια

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον δισεκατομμυριούχο John Paulson, έναν από τους ελάχιστους χρηματοδότες που βγήκαν κερδισμένοι από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 επειδή είχε στοιχηματίσει στην κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.
Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο επιχειρηματίας Robert Bingelow, ο οποίος έκανε περιουσία στον ξενοδοχειακό κλάδο προτού αναλάβει τη διεύθυνση εταιρείας αεροδιαστημικής έρευνας, και ο ομογενής Τζον Κατσιματίδης, ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
Αμφότεροι είναι μεγάλοι δωρητές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Μερικοί πρώην αντίπαλοι του Donald Trump στις προκριματικές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ήταν επίσης παρόντες: ο Tim Scott, ο Vivek Ramaswami, ο Doug Bergam…
Όλοι τους υποστηρίζουν έκτοτε αναφανδόν την υποψηφιότητα του 77χρονου και ελπίζουν να βρουν κάποια θέση σε ενδεχόμενη κυβέρνηση Trump 2.0.

Σύμφωνα με την Washington Post, η θέση στο τραπέζι του Donald Trump κόστιζε... 814.600 δολάρια και η είσοδος 250.000 δολάρια!

Αυτά τα τρελά ποσά χρησιμεύουν για να χρηματοδοτηθούν οι μετακινήσεις υποψηφίων, να αμειφθούν τα επιτελεία τους, να παραγγελθούν δημοσκοπήσεις ή, και ίσως κυρίως, να πληρωθούν τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Ο Joe Biden, ο οποίος θέλει να εμφανίζεται ως ο ήρωας της μεσαίας τάξης, έσπευσε να επικρίνει την εκδήλωση του Ρεπουμπλικάνου αντίπαλου του μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ο Donald Trump οργανώνει συγκέντρωση κεφαλαίων από δισεκατομμυριούχους… που θέλουν περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξασφαλίζοντας μειώσεις φόρων για τους ίδιους», κατήγγειλε.
Μέχρι στιγμής πάντως, ο Joe Biden διαθέτει πιο γεμάτα προεκλογικά ταμεία σε σύγκριση με τον Donald Trump, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί τέσσερις ποινικές κατηγορίες και ο οποίος ξοδεύει σε δικηγόρους ένα μέρος των χρημάτων που συγκεντρώνει από τους υποστηρικτές του. Προηγείται ο Trump, καθ'οδόν για τον Νοέμβριο

Ο Ρεπουμπλικάνος Trump προηγείται του Biden σε έξι κρίσιμες Πολιτείες, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εφημερίδας Wall Street Journal που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και επικαλείται ως λόγο τις ανησυχίες για την οικονομία και την κατάσταση της υγείας του Δημοκρατικού προέδρου.
Ο Trump προηγείται με 2 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες στην Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, την Αριζόνα, την Τζόρτζια, τη Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα, στο ερώτημα ποιον θα επέλεγαν οι ψηφοφόροι, συμπεριλαμβανομένων και των τρίτων, ανεξάρτητων υποψηφίων.
Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο και σε μια «μονομαχία» μεταξύ των δύο κορυφαίων.
Στο Γουισκόνσιν, την έβδομη Πολιτεία όπου το αποτέλεσμα θεωρείται επίσης αμφίρροπο, ο Biden προηγείται με 3 μονάδες του Trump μεταξύ όλων των υποψηφίων.
Στη μεταξύ τους μονομαχία φαίνεται να συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό.

Αγκάθι η οικονομία

Το προεκλογικό επιτελείο του Biden αγωνίζεται να κατευνάσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την αμερικανική οικονομία, παρά το αφήγημα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις υγιείς δαπάνες και την καλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Το θέμα αυτό προβληματίζει τους οικονομολόγους και τους Δημοκρατικούς πολιτικούς αναλυτές.
Στη δημοσκόπηση της WSJ, οι αρνητικές απόψεις για την απόδοση του Biden στα καθήκοντά του ξεπερνούν κατά τουλάχιστον 16 μονάδες τις θετικές.
Σε τέσσερις από τις αμφίρροπες Πολιτείες η διαφορά ξεπερνά τις 20 μονάδες.
Αρνητική άποψη για την απόδοση του Trump όταν ήταν στην προεδρία εξέφρασαν μόνο οι ψηφοφόροι μιας Πολιτείας, της Αριζόνας.
Επίσης, το 48% των ψηφοφόρων έκριναν ότι ο Trump είναι σε καλύτερη σωματική και διανοητική κατάσταση για να αναλάβει την προεδρία, ενώ το ποσοστό του Biden στο ίδιο ερώτημα είναι μόνο 28%.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 4.200 ψηφοφόρων (600 σε κάθε Πολιτεία) το διάστημα μεταξύ 17-24 Μαρτίου.
Το περιθώριο στατιστικού λάθους ανέρχεται στο συν/πλην 1,5% για το σύνολο του δείγματος και στο συν/πλην 4% για τα αποτελέσματα κάθε Πολιτείας ξεχωριστά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης