Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρλανδία: Κρατικό fund αποσύρεται από ισραηλινές επιχειρήσεις λόγω της σφαγής σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Ιρλανδία: Κρατικό fund αποσύρεται από ισραηλινές επιχειρήσεις λόγω της σφαγής σε Γάζα και Δυτική Όχθη
Η Ιρλανδία, επί μακρόν υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, τον περασμένο μήνα ηγήθηκε μιας ομάδας κρατών τα οποία περιλαμβάνουν την Ισπανία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία κάνοντας τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ιρλανδίας ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ θα αποεπενδύσει από έξι ισραηλινές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις μεγαλύτερες τράπεζές της χώρας, για τις δραστηριότητές του ισραηληνού στρατου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Michael McGrath.
Το Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων της Ιρλανδίας (Ireland Strategic Investment Fund - ISIF), το οποίο επενδύει για να υποστηρίξει την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη, αλλά διαθέτει επίσης χαρτοφυλάκιο ρευστών διεθνών περιουσιακών στοιχείων, έχει δεχθεί πίεση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Sinn Fein, να εκχωρήσει τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία.
Η Ιρλανδία, επί μακρόν υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, τον περασμένο μήνα ηγήθηκε μιας ομάδας κρατών τα οποία περιλαμβάνουν την Ισπανία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία κάνοντας τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Θα πουλήσει μετοχές συνολικού ύψους 2,95 εκατομμυρίων ευρώ (3,20 εκατομμύρια δολάρια) στην Bank Hapoalim BM, Bank Leumi-le Israel BM, Ισραήλ Discount Bank, Mizrahi Tefahot Bank Ltd, First International Bank, και Rami Levi CN Stores, μία από τις κορυφαίες στο Ισραήλ αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
«Ενημερώθηκα από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Διαθεσίμων (NTMA) ότι αποφάσισε να εκχωρήσει από ορισμένες παγκόσμιες επενδύσεις χαρτοφυλακίου της ISIF σε εταιρείες που έχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη», ανέφερε ο Michael McGrath σε δήλωσή του.
Η απόφαση θα εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό τις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε.
Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, το fund των 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Νορβηγίας, έχει αποσυρθεί από εννέα ισραηλινές εταιρείες εξαιτίας των ισραηλινών πρακτικών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ - περιοχές της ιστορικής Παλαιστίνης που θέλουν οι Παλαιστίνιοι για κράτος - το 1967, και έκτοτε έχει χτίσει εκτεταμένους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη.
Ο ΟΗΕ αναφέρει τα εδάφη ως κατεχόμενα, κάτι που αμφισβητεί το Ισραήλ και απαιτεί από τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης