Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λεονταρισμοί Yellen στην Κίνα ενώ ζητά βοήθεια για το χρέος των 34 τρισ. δολ. - Τι δήλωσε για την αυτοκινητοβιομηχανία και την Ρωσία

Λεονταρισμοί Yellen στην Κίνα ενώ ζητά βοήθεια για το χρέος των 34 τρισ. δολ.  - Τι δήλωσε για την αυτοκινητοβιομηχανία και την Ρωσία
Η δύσκολη ατζέντα της επίσκεψης της Αμερικανίδας Υπουργού Οικονομικών στην Κίνα - Τι θα ζητήσει από τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που θεωρείται ότι έχει μια περισσότερο ρεαλιστική στάση και είναι λιγότερο επιθετική απέναντι στην Κίνα, έφτασε στο Guangzhou, πρωτεύουσα της επαρχίας Guangdong της Νότιας Κίνας, και ξεκίνησε την 6ήμερη επίσκεψή της στην Κίνα από την Πέμπτη έως την Τρίτη (4 - 9 Απριλίου), με Κινέζους επισημαίνουν την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 ότι η Yellen προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια από την Κίνα για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις των ΗΠΑ.
Το σήμα που εκπέμπεται είναι ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρέπει να προσαρμόσουν την αλαζονική του στάση και να μιλήσουν αναλόγως όταν ζητούν βοήθεια.
Ο He Lifeng, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και Αντιπρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου, συναντήθηκε με την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen στο Guangzhou.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν σε βάθος ζητήματα που σχετίζονται με την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των οικονομιών της Κίνας και των ΗΠΑ.
Επισήμανε ότι ο κύριος στόχος αυτής της συνάντησης είναι να αποδειχθεί η σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε από τους δύο αρχηγούς κρατών στις συναντήσεις και τον τηλεφωνικό τους διάλογο και να επιδιώξει να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις σε βασικά προβλήματα στις οικονομικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, ανέφερε την Παρασκευή (5/4) το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
«Στις συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης He Lifeng έλαβαν χώρα ειλικρινείς και ουσιαστικές συνομιλίες σχετικά με τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις.
Είναι ζωτικής σημασίας οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο να επιδιώξουν πρόοδο στις παγκόσμιες προκλήσεις και να επικοινωνήσουν στενά στους τομείς όπου επικρατούν αναταράξεις», δήλωσε η Yellen σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X το απόγευμα της Παρασκευής.
Την Παρασκευή (5/4), η Yellen είχε επίσης συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με οικονομικούς εμπειρογνώμονες και ηγέτες επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες από την Ευρώπη και την Ιαπωνία για να συζητήσουν την οικονομική κατάσταση της κινεζικής αγοράς, καθώς και τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που συνδέονται με την κινεζική οικονομία.
Η Yellen παρακολούθησε επίσης μια εκδήλωση με κορυφαίους εκπροσώπους της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας στην Κίνα, που διοργανώθηκε από την AmCham China, και έκανε παρατηρήσεις σχετικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Στόχος η σταθεροποίηση 

Σύμφωνα με το πρόγραμμά της που κυκλοφόρησε τις επόμενες ημέρες, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει συναντήσεις με τον κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang και ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για διάφορους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς τομείς της Κίνας, οι αναλυτές επισήμαναν ότι το ταξίδι της Yellen προσβλέπει στην περαιτέρω σταθεροποίηση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ.  
Ο  πρόεδρος των Joe Biden δεν θέλει εύθραυστες και αβέβαιες διμερείς σχέσεις με την Κίνα και η Ουάσιγκτον χρειάζεται τη συνεργασία της Κίνας για να λύσει τους (οικονομικούς) πονοκεφάλους της στο εσωτερικό: το πρόβλημα του υπέρογκου εθνικού χρέους και να σώσει την τρωθείσα παραγωγική ικανότητα των ΗΠΑ αακώντας πίεση στην ανάπτυξη της Κίνας σε νέες ενεργειακές τεχνολογίες με το πρόσχημα της «υπερπαραγωγικής ικανότητας».
Ο Jin Canrong, αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας, δήλωσε στους Global Times την Παρασκευή (5/4)  ότι «η Yellen είναι μια αξιωματούχος που διαφέρει από τα γεράκια στην Ουάσιγκτον που πιέζουν ενεργά για αντιπαράθεση με την Κίνα.
Είναι σχετικά ρεαλίστρια και μετριοπαθής».

Στην τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων των δύο χωρών το απόγευμα της Τρίτης 2 Απριλίου 2023, ο πρόεδρος Biden πιθανότατα ζήτησε από την Κίνα να επιτρέψει την επίσκεψη της Yellen, καθώς η υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την επίσκεψή της πολύ σύντομα μετά το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο προέδρων, πράγμα που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν προετοιμαστεί για η επίσκεψη για πολύ καιρό, και απλώς περιμένουν το πράσινο φως της Κίνας, επισήμανε ο Jin.

Βοήθεια στη νομισματική πολιτική

Το πρόβλημα του εθνικού χρέους της Ουάσιγκτον θα μπορούσε να είναι το επίκεντρο της ατζέντας.
Η Yellen ενδέχεται να ζητήσει βοήθεια από την Κίνα στον τομέα της νομισματικής πολιτικής», σημείωσε ο Jin.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προειδοποίησε στις τελευταίες του προβλέψεις ότι το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ βρίσκεται σε τροχιά από 97% του ΑΕΠ πέρυσι σε 116% έως το 2034, που είναι υψηλότερο ακόμη και από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι πραγματικές προοπτικές είναι πιθανώς χειρότερες, ανέφερε το Bloomberg στις 2 Απριλίου.
Το CNBC ανέφερε την 1η Μαρτίου ότι το βάρος του χρέους των ΗΠΑ αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό τους τελευταίους μήνες, διευρυνόμενο περίπου παρίπου κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σχεδόν κάθε 100 ημέρες.
Ο Li Yong, ανώτερος ερευνητής στην China Association of International Trade, δήλωσε στους Global Times ότι σε αυτή την επίσκεψη, η κυβέρνηση Biden επιδιώκει την περαιτέρω σταθεροποίηση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ κατά το έτος των προεδρικών εκλογών.
«Οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν για τον συντονισμό στη μακροοικονομική πολιτική και το εμπόριο, και αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για την Κίνα και τις ΗΠΑ, αλλά και για τον κόσμο».
Αλλά ως αξιωματούχος των ΗΠΑ με ρεαλιστική και σχετικά φιλική εικόνα προς την Κίνα, η Yellen αυτή τη φορά παρουσίασε τη σκληρή της στάση σε ορισμένους τομείς.

Απειλές για τη βοήθεια προς τη Ρωσία

Η Yellen προειδοποίησε επίσης τον ομόλογό της, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης He Lifeng, ότι οι κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «σημαντικές συνέπειες» εάν παρείχαν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκε το Σάββατο (6/4) για τις διήμερες συνομιλίες στη νότια πόλη Guangzhou.
Πέρα από οικονομικά ζητήματα, οι Yellen και He συζήτησαν για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αυξανόμενη ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι κινεζικές εταιρείες βοηθούν στην υποστήριξη του στρατού της Μόσχας.
Η κυβέρνηση Biden έχει ήδη επιβάλει εμπορικούς περιορισμούς σε κινεζικές εταιρείες που έχει κατηγορήσει ότι παραβιάζουν τις Η.Π.Α. κυρώσεις.
«Ήμασταν ξεκάθαροι με την Κίνα ότι βλέπουμε τη Ρωσία να κερδίζει υποστήριξη από αγαθά που οι κινεζικές εταιρείες προμηθεύουν στη Ρωσία», είπε η κ. Yellen.
Επισήμανε τη δέσμευση της Κίνας έχει μια πολιτική να μην παρέχει στη Ρωσία στρατιωτική υποστήριξη.
Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν για το θέμα.

Επιθετική στάση

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, «Κατά τη διάρκεια των δεσμεύσεών της στην Κίνα, η υπουργός Yellen θα υποστηρίξει τους Αμερικανούς εργαζομένους και τις επιχειρήσεις να διασφαλίσουν ότι τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης, μεταξύ άλλων πιέζοντας τους Κινέζους ομολόγους τους για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και υπογραμμίζοντας τις παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες των Κινέζων βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα».
Η Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψει στην «υπερβολική κινεζική παραγωγή να εξαφανίσει τους Αμερικανούς κατασκευαστές πράσινης τεχνολογίας», προειδοποίησε η Yellen πριν από ένα ταξίδι στην Κίνα, ανέφεραν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους το Σάββατο  6 Απριλίου 2024.
Ο Li είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν πιο αντικειμενικά το θέμα της «υπερπαραγωγικής ικανότητας», επειδή η παραγωγική ικανότητα της Κίνας καθορίζεται από την παγκόσμια ζήτηση και την αποτελεσματικότητα και το μέγεθος της αγοράς της Κίνας.
Ο Lü Xiang, ερευνητής στις αμερικανικές σπουδές στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, είπε στους Global Times ότι η έκφραση της Yellen είναι ένα κακό μήνυμα για τους εμπορικούς δεσμούς Κίνας-ΗΠΑ, καθώς αυτό υπονοεί ότι όταν η ανάπτυξη των ΗΠΑ σε τομείς όπως η νέα ενέργεια και Το ηλεκτρικό όχημα (EV) αντιμετωπίζει προς τα πίσω ή και αποτυχία, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να συγκρατήσει την παραγωγική ικανότητα της Κίνας να προστατεύσει την οπισθοδρομική της ικανότητα.
«Αυτό είναι πολύ απογοητευτικό, καθώς είναι απρεπές για έναν Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να κατηγορεί και να περιορίζει την ανάπτυξη της Κίνας σε προηγμένες περιοχές για την προστασία της καθυστερημένης παραγωγικής ικανότητας των ΗΠΑ», σημείωσε ο Lü.
Προς το παρόν, οι εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων και η βιομηχανία φωτοβολταϊκών της Κίνας έχουν ακλόνητη θέση στην παγκόσμια αγορά, τα μέτρα των ΗΠΑ για τον περιορισμό της Κίνας σε αυτούς τους τομείς δεν θα έχουν αποτελέσματα, είπε ο Lü.
«Οι Κινέζοι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί αξιωματούχοι μπορούν να δώσουν στη Yellen ένα καλό μάθημα σχετικά με το πώς να κινητοποιήσουν πόρους στην αγορά και ολόκληρη την κοινωνία για να αναπτύξουν μια νέα βιομηχανία.
Η βιομηχανία EV (ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων)  είναι ένα παράδειγμα της επιτυχίας της οικονομίας της Κίνας στπ πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς».
Κινέζοι αναλυτές επισήμαναν ότι η Yellen και η κυβέρνηση Biden πρέπει να καταλάβουν ότι, εάν έρχονται στην Κίνα για να ζητήσουν βοήθεια και συνεργασία, πρέπει να προσαρμόσουν την αλαζονική τους στάση και να μιλήσουν όμορφα και να μην ζητήσουν αθέμιτο ανταγωνισμό για να συγκρίνουν και να συγκρατήσουν την Κίνα που δεν θα υποκύψουν ποτέ σε πιέσεις που βασίζονται στην ηγεμονική λογική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης