Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 80 ετών ζει το Καζακστάν: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμυρών

Tη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 80 ετών ζει το Καζακστάν: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμυρών
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, λόγω των πλημμυρών, έχει κηρυχθεί τοπική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δέκα περιοχές της χώρας
Οι τεράστιες πλημμύρες στο Καζακστάν που ξεκίνησαν τον Μάρτιο έγιναν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη χώρα τα τελευταία 80 χρόνια, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Kassym-Jomart Toqaev σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον λαό.
"Έχει συμβεί μια φυσική καταστροφή, παρόμοια της οποίας δεν έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια.
Αυτή μπορεί να είναι η μεγαλύτερη καταστροφή από την άποψη της κλίμακας και των συνεπειών της τα τελευταία 80 χρόνια", είπε.

Σύμφωνα με τον Toqaev, λόγω των πλημμυρών, έχει κηρυχθεί τοπική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δέκα περιοχές της χώρας.
Ο πρόεδρος σημείωσε ότι μετά την κριτική και τις οδηγίες του, η κυβέρνηση ενίσχυσε τις προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών της πλημμύρας και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων του Καζακστάν, από την αρχή των πλημμυρών, περισσότερα από 3.000 ιδιωτικά κτίρια κατοικιών και αυλές έχουν πλημμυρίσει και 70 οικισμοί παραμένουν χωρίς συγκοινωνιακές συνδέσεις.
05_5.JPG
Την ίδια ώρα, 46.755 άνθρωποι διασώθηκαν και απομακρύνθηκαν, μεταξύ των οποίων 14.589 παιδιά.

Οι φετινές εποχικές πλημμύρες απαίτησαν περισσότερες από 15.000 εκκενώσεις μέχρι σήμερα, θανάτους άγνωστου αριθμού ζώων, διακοπή στην πρόσβαση σε αυτοκινητόδρομους, δεκάδες χωριά κάτω από το νερό και κήρυξη έκακτης ανάγκης σε περισσότερς από 20 διαφορετικές τοποθεσίες της χώρας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς προέκυψαν μετά από μια απότομη περίοδο ζεστού καιρού που οδήγησε σε τεράστια τήξη χιονιού.
03_15.JPG
Προς το παρόν, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι -- όλοι στην ανατολική περιοχή του Abai -- πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους, με το Υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης να προειδοποιεί για συνεχιζόμενο κίνδυνο πλημμύρας σε πολλές επαρχίες στο βόρειο, ανατολικό και κέντρο της χώρας.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο όλεθρος που προκάλεσαν οι πλημμύρες έχει προκαλέσει έντονη κριτική στις αρχές που αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά απροετοίμαστες για την καταστροφή.
Και το θέαμα ενός τόσο σπάνιου πόρου που υφίσταται κακή χρήση, αντί για καλή, έχει θέσει ένα άλλο κρίσιμο θέμα στην ημερήσια διάταξη: την διατήρηση και ανακατεύθυνση του πολύτιμου νερού τήξης υπό το φως των θερμών καλοκαιριών του Καζακστάν, που η κλιματική αλλαγή τα έχει καταστήσει θερμότερα και ξηρότερα.
01_39.JPG
Τριγμούς στην κυβέρνηση Toqaev

Το κύριο πρόβλημα για τον πρόεδρο Toqaev είναι ότι είτε πρόκειται για δασικές πυρκαγιές σε μια περιοχή, πλημμύρες σε μια άλλη, είτε για σεισμούς στη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, το Αλμάτι, ο σχεδιασμός και η απάντηση της κυβέρνησης φαίνεται πάντα να εμπνέει θυμό παρά επαίνους, πως έχει κάνει ελάχιστα για να αντιμετωπίσει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η συστημική διαφθορά αποδυναμώνει το χέρι της χώρας στην καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών.

Πάνω από 8.600 άτομα και 1.700 τεμάχια εξοπλισμού, 411 αντλίες νερού και 65 σκάφη, καθώς και 10 αεροσκάφη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Περισσότεροι από 4.200 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από μια πλημμυρισμένη ζώνη το Σάββατο 6/4, αφότου σημειώθηκε την Παρασκευή 5/4 ρήγμα σε ένα φράγμα, στη ρωσική περιοχή Orenburg, στα Ουράλια, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.
«4.208 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 1.019 παιδιά, απομακρύνθηκαν», ανακοίνωσε στο Telegram η υπηρεσία τύπου του περιφερειακού κυβερνήτη Denys Pasler.
Συνολικά, περισσότερα από 2.500 σπίτια έχουν πλημμυρίσει στην περιοχή, που συνορεύει με το Καζακστάν, διευκρινίζεται σε δελτίο τύπου.
Όσοι εκκένωσαν την περιοχή μεταφέρθηκαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, διευκρίνισε σε ένα άλλο μήνυμα ο Pasler, ανακοινώνοντας την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας.
Οι μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν την επομένη του ρήγματος σε ένα φράγμα χθες στο Orsk, μιας πόλης 230.000 κατοίκων, που βρίσκεται στη σύνορα με το Καζακστάν, εξήγησε από την πλευρά του η περιφερειακή εισαγγελία.
02_8.webp
«Mια προειδοποίηση» στη δημοτική αρχή του Orsk είχε δοθεί τον Μάρτιο, σε σχέση με την «παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία του πληθυσμού και των εδαφών έναντι των φυσικών εκτάκτων καταστάσεων και εκείνων ανθρώπινης προέλευσης».
Σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές, το φράγμα, που πλέον έχει εν μέρει καταρρεύσει, έχει σχεδιαστεί επισήμως για μια στάθμη του ποταμού Ουράλη στα 5,5 μέτρα έναντι 9,6 μέτρων που είναι αυτή τη στιγμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης