Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γκαγκαουζία θα αποσχιστεί από τη Μολδαβία, εάν η φιλοδυτική ηγεσία αποφασίσει ένωση με Ρουμανία

Η Γκαγκαουζία θα αποσχιστεί από τη Μολδαβία, εάν η φιλοδυτική ηγεσία αποφασίσει ένωση με Ρουμανία
Σημαντική ανακοίνωση από την επικεφαλής της αυτόνομης περιοχής της Γκαγκαουζίας
Σχετικά Άρθρα

Η Γκαγκαουζία ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τη Μολδαβία, εάν το Κισινάου αποφασίσει να ενωθεί με τη Ρουμανία.
Αυτό δήλωσε η επικεφαλής της αυτόνομης περιοχής Evghenia Guțul.«Οποιαδήποτε  τέτοια προσπάθεια θα σημάνει την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την απόσχιση της Γκαγκαουζίας και την επιστροφή σε μια ανεξάρτητη δημοκρατία των Γκαγκαούζων.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι κάτοικοι πολλών γειτονικών περιοχών της Μολδαβίας και της Βουλγαρίας θα μας στηρίξουν και θα μας ενώσουν», είπε η Guțul.
Η ίδια υπενθύμισε ότι 2014 διεξήχθη δημοψήφισμα στη Γκαγκαουζία, στο οποίο οι κάτοικοι δήλωσαν ότι βλέπουν το μέλλον τους αποκλειστικά ως μέρος μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης Μολδαβίας.
Τόνισε ότι στη δημοκρατία δεν ζουν μόνο Μολδαβοί και Ρουμάνοι, αλλά και Ρώσοι, Γκαγκαούζοι, Ουκρανοί, Βούλγαροι και δεκάδες άλλες εθνικότητες που μπόρεσαν να οικοδομήσουν αρμονικές διεθνικές σχέσεις.
«Οι Γκαγκαούζοι αντιμετωπίζουν τη Ρουμανία και τον ρουμανικό πολιτισμό με σεβασμό και ενδιαφέρον.
Αυτοί είναι οι γείτονές μας με τους οποίους θέλουμε να αναπτύξουμε στενούς οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς», πρόσθεσε η Guțul τονίζοντας ωστόσο ότι ο λαός των Γκαγκαούζων είναι έτοιμος να συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της Μολδαβίας.

Βόμβα προσάρτησης από Ρουμανία


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Marcel Ciolacu δήλωσε σε συνέντευξή του στην πύλη DC News ότι υποστηρίζει την ιδέα της ένωσης της Ρουμανίας με τη Μολδαβία, η οποία θα μπορούσε να συμβεί, μεταξύ άλλων, μέσω της ένταξης της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα κοινοβούλια της Μολδαβίας και της Ρουμανίας πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση για πρώτη φορά το 2022. Πριν από αυτό, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συναντήθηκαν πολλές φορές, δημιουργήθηκαν κοινές επιτροπές και ομάδες εργασίας σε πολλούς τομείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης