Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαφές μήνυμα από Logan (FED) προς τους επενδυτές: Μην περιμένετε μειώσεις επιτοκίων, ακόμη είναι πολύ νωρίς

Σαφές μήνυμα από Logan (FED) προς τους επενδυτές: Μην περιμένετε μειώσεις επιτοκίων, ακόμη είναι πολύ νωρίς
Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας, Lorie K. Logan, δήλωσε την Παρασκευή (5/4) ότι το τοπίο του πληθωρισμού συνηγορεί κατά της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed
Ξεκαθάρισε το τοπίο σε ό,τι αφορά την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης εκ μέρους της Fed η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας, Lorie K. Logan.
«Πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς για να σκεφτούμε μείωση των επιτοκίων» δήλωσε η Logan στο Πανεπιστήμιο Duke.
Πριν από τη νομισματική χαλάρωση, «θα πρέπει να διαπιστώσουμε πού κατευθύνεται η οικονομία.
Και, όπως πάντα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα πρέπει να παραμείνει έτοιμη να αντιδράσει κατάλληλα εάν ο πληθωρισμός σταματήσει να υποχωρεί» σημείωσε.
Η Logan δήλωσε ότι συνεχίζει να ανησυχεί για τον πληθωρισμό, ο οποίος είχε σημειώσει πρόοδο υποχωρώντας προς το 2% πριν αυξηθεί στο ξεκίνημα του έτους.
«Ανησυχώ όλο και περισσότερο για τον ανοδικό κίνδυνο στις προοπτικές του πληθωρισμού» δήλωσε η Logan, προσθέτοντας:
«Ο βασικός κίνδυνος δεν είναι ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί - αν και οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής πρέπει πάντα να παραμένουν σε επιφυλακή για αυτό - αλλά μάλλον ότι ο πληθωρισμός θα καθυστερήσει και δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει την προβλεπόμενη πορεία σε όλη τη διαδρομή της επιστροφής στο 2% με έγκαιρο ρυθμό».
Η Fed πρέπει να δράσει για να διασφαλίσει ότι θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%, τόνισε.
Η Logan, η οποία επί του παρόντος δεν είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τη διαμόρφωση των επιτοκίων, δήλωσε επίσης ότι όταν πρόκειται για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed τάσσεται υπέρ της επιβράδυνσης της μείωσης πριν τη σταματήσει εντελώς.

Στη γραμμή Kashkari

Σημειώνεται πως της Logan είχε προηγηθεί ένα άλλο γεράκι, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης Neel Kashkari.
«Τον Μάρτιο είχα προβλέψει δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί προς τον στόχο του 2%», δήλωσε ο Kashkari.
«Εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να κινείται λοξά, τότε αυτό θα με έκανε να αναρωτηθώ αν χρειαζόταν να προχωρήσουμε σε αυτές τις μειώσεις επιτοκίων».
Χαρακτήρισε τα επίπεδα του πληθωρισμού Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ ελαφρώς ανησυχητικές και σημείωσε ότι πρέπει να δει περισσότερη πρόοδο στις τιμές για να αποκτήσει εμπιστοσύνη ότι κινούνται προς τον στόχο του 2% της Fed πριν η τελευταία μειώσει το κόστος δανεισμού.
Τόνισε εξάλλου τη σημασία του να αφήνει κανείς τα δεδομένα για τον πληθωρισμό να καθοδηγούν τις αποφάσεις για τα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης