Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 8 δισ. ευρώ από τα δεσμευμένα ρωσικά assets

ΕΕ: Βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 8 δισ. ευρώ από τα δεσμευμένα ρωσικά assets
«Αναμένουμε ότι τα σχετικά κονδύλια της ΕΕ θα ανέλθουν συνολικά από 5 έως 8 δισ. ευρώ» τονίζει η εκπρόσωπος του Zelensky
Η Ουκρανία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να της παρασχεθούν κονδύλια από 5 έως 8 δις ευρώ που εισπράχθηκαν από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει σε χώρες της ΕΕ φέτος, δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, Irina Mudraya.
«Αναμένουμε ότι [σ.σ. οι μεταφορές στην Ουκρανία από έσοδα από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στην ΕΕ] θα ανέλθουν συνολικά σε 5 έως 8 δισ. ευρώ», τόνισε σχετικά σε συνέντευξή της στο RBC-Ukraine.
«Αφού οι χώρες της ΕΕ μπλόκαραν τα κεφάλαια της Ρωσίας το 2022, το αποθετήριο Euroclear «συσσώρευσε έσοδα αξίας 5,2 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων εσόδων αξίας 4,4 δις για το 2023 και 825 εκατ. ευρώ για το 2022», σημείωσε η Mudraya.
«Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζήτησε θέματα μεταφοράς πλεονασματικών κερδών στην Ουκρανία, αποφασίστηκε ότι αυτό πιθανότατα θα γινόταν από το 2024. Έτσι, όλα τα έσοδα που θα προκύψουν μέχρι το τέλος αυτού του έτους θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ουκρανία εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίνει την αντίστοιχη νομοθεσία. Αναμένουμε μια τέτοια απόφαση σύντομα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Zelensky.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια πρόταση για τη χρήση εσόδων από δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια για βοήθεια προς το Κίεβο.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell δήλωσε ότι η πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρήση του 90% των εσόδων της Ρωσίας για την αγορά οβίδων για την Ουκρανία και το υπόλοιπο 10% στον προϋπολογισμό της ΕΕ για περαιτέρω υποστήριξη του στρατιωτικού και βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας.
Η πρώτη δόση του χρηματοδοτικού πακέτου ενδέχεται να εκταμιευθεί τον Ιούλιο.
Η Διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina δήλωσε νωρίτερα ότι εάν η Δύση χρησιμοποιούσε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, η Τράπεζα της Ρωσίας θα λάβει τα αντίστοιχα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης