Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήρθε το ZiG: Η Ζιμπάμπουε κυκλοφόρησε νέο νόμισμα με τη στήριξη του χρυσού και των ξένων νομισμάτων

Ήρθε το ZiG: Η Ζιμπάμπουε κυκλοφόρησε νέο νόμισμα με τη στήριξη του χρυσού και των ξένων νομισμάτων
Οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε έχουν προθεσμία 21 ημέρες για να ανταλλάξουν τα παλιά νομίσματά τους με τα καινούρια
Το ZiG σημαίνει «Zimbabwe Gold», δηλαδή ο χρυσός της Ζιμπάμπουε. Αυτή είναι η τελευταία απόπειρα της χώρας για να σταθεροποιήσει την οικονομία της, μετά από μία 25ετία, που περνά από κρίση σε κρίση.
Κατά την αποκάλυψη των νέων χαρτονομισμάτων της χώρας, ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας, John Mushayavanhu είπε ότι το ZiG θα είναι ισχυρό και θα δομήσει μία ισχυρή ανταλλακτική αξία στην αγορά. Το ZiG αντικαθιστά το δολάρια Ζιμπάμπουε, το RTGS, μέσα στον χρόνο έχει χάσει ήδη τα τρία τέταρτα της αξίας του.
Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο έφτασε το 55%. Οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε έχουν προθεσμία 21 ημέρες για να ανταλλάξουν τα παλιά νομίσματά τους με τα καινούρια. Το αμερικανικό δολάριο που αντιπροσωπέυει το 85% των συναλλαγών θα παραμείνει το νόμιμο ανταλλάξιμο νόμισμα. Το νέο ZiG κυκλοφορεί σε χαρτονομίσματα που εκτείνεται η αξία τους από 1 έως 200.
Θα κυκλοφορήσουν επίσης και κέρματα σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η πληθώρα των αμερικανικών σεντς, που δίνονται ως ρέστα για γλυκά, μικρές σοκολάτες και στυλό. Ο κ. Mushayavanhu είπε ότι το νέο νόμισμα θα αρχίζει να έχει άμεση ανταλλακτική αξία και οι τράπεζες χρειάζεται άμεσα να ανταλλάξουν τα δολάρια Ζιμπάμπουε με τα ZiG.
Η Ζιμπάμπουε επιχειρεί να σταθεροποιήσει το νόμισμά της με διάφορους τρόπους από το 2008, όταν η τράπεζα της τότε τύπωσε χαρτονομίσματα των 10τρισ. δολαρίων Ζιμπάμπουε, καθώς ο πληθωρισμός ήταν εκτός ελέγχου.
Στη συνέχεια αποποιήθηκε το ίδιο της το νόμισμα και για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσε ξένα νομίσματα όπως τα αμερικανικά δολάρια και τα ραντ της Νότιας Αφρικής.
Η ανακοίνωση του νέου νομίσματος έρχεται καθώς η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες σοβαρής πλημμύρας, που έχει καταστρέψει τη μισή κύρια παραγωγή της χώρας, το καλαμπόκι.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης