Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το αμερικανικό ναυτικό θέλει να εισάγει το «πιο θανατηφόρο» υποβρύχιο πυρηνικής ενέργειας - Όμως δεν ξεπερνά το Yasen της Ρωσίας

Το αμερικανικό ναυτικό θέλει να εισάγει το «πιο θανατηφόρο» υποβρύχιο πυρηνικής ενέργειας - Όμως δεν ξεπερνά το Yasen της Ρωσίας
Το SSN New Jersey, με την επίσημη ονομασία SSN 796, λέγεται ότι κοστίζει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια
Στις 6 Απριλίου, ο στόλος των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ θα υποδεχθεί το SSN New Jersey, ένα υποβρύχιο ταχείας επίθεσης κλάσης Virginia που πιστεύεται ότι είναι από τα καλύτερα και πιο θανατηφόρα πλοία που μπορούν να «σβήσουν» μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν.
"Το USS New Jersey είναι ένα υποβρύχιο κλάσης Virginia Unit 796 Pre-Commission, το οποίο είναι το τρίτο ναυτικό σκάφος που πήρε το όνομά του από την πολιτεία του New Jersey", σύμφωνα με την Επίτροπο Susan M. Kiley.
Το SSN New Jersey, με την επίσημη ονομασία SSN 796, λέγεται ότι κοστίζει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το υποβρύχιο κλάσης Virginia είναι πυρηνικής ενέργειας, επιτρέποντας εκτεταμένες επιχειρήσεις χωρίς ανεφοδιασμό και είναι εξοπλισμένο με προηγμένα οπλικά συστήματα για ευέλικτους ρόλους μάχης.
Τα συγκεκριμένα... θηρία έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν για αρκετό καιρό μέχρι τη δεκαετία του 2070.

Σύμφωνα με τον Bryan Clark, πρώην αξιωματικό υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και τώρα ανώτερο συνεργάτη στο Hudson Institute, «Όσον αφορά τα κινεζικά και ρωσικά υποβρύχια, η κλάση Virginia είναι ανώτερη γιατί θα εντοπίσει τον εχθρό προτού εμφανιστεί».
Ωστόσο, άλλοι ειδικοί, όπως ο ερευνητής της RAND Corp. Edward Geist και ο Michael Petersen, διευθυντής του Ινστιτούτου Ναυτικών Σπουδών Ρωσίας στο Ναυτικό Πολεμικό Κολέγιο των ΗΠΑ, λένε ότι το Yasen M class, το πιο προηγμένο επιθετικό υποβρύχιο της Ρωσίας, μπορεί να ξεπεράσει το αμερικανικό... όνειρο.

Ο ρωσικός αυτοκράτορας... 

Το Yasen-M των 13.800 τόνων λέγεται ότι είναι το στέμμα του σύγχρονου ρωσικού ναυτικού.
Οπλισμένο με κάθετους σωλήνες εκτόξευσης για πυραύλους κατά πλοίων και επίθεσης ξηράς, το Yasen-M στοχεύει εξαιρετικά σκάφη επιφανείας και παράκτια μέσα. Είναι αναμφισβήτητα τόσο αθόρυβο όσο και εκείνα της κλάσης Virginia, αν και ο Petersen αξιολογεί την κατηγορία Virginia ως ανώτερη αναφορικά με την τεχνολογία σόναρ και το λογισμικό επεξεργασίας σήματος.

Russian-Yasen-class-submarine-1_1.webp
Ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Yasen

Αστερίσκοι...

Σύμφωνα με τον αμυντικό αναλυτή Michael Peck, η κατηγορία Virginia θα παραμείνει η ραχοκοκαλιά του στόλου των επιθετικών υποβρυχίων των ΗΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες. Συνεχώς αναβαθμισμένα με νέα όπλα και αισθητήρες, το υποβρύχιο θα κρύβεται σιωπηλά κάτω από τον ωκεανό.
Ωστόσο, η πραγματική πρόκληση όσον αφορά την κατηγορία είναι το πρόγραμμα παραγωγής της.
Δεδομένου του γενικού πλαισίου της ικανότητας των ναυπηγείων των ΗΠΑ όχι μόνο να κατασκευάζουν αρκετά SSN και SSBN αλλά και να τα συντηρούν με επαρκή ανταλλακτικά, φαίνεται ότι ο στόχος του Πολεμικού Ναυτικού να προμηθευτεί 2 τέτοια πλοία ετησίως μεταξύ 2025 και 2028, πως μοιάζει με ένα απίθανο σενάριο.
Οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι το 2028 για να μπορέσουν τα ναυπηγεία να παράγουν περισσότερα από το τρέχον ισοδύναμο των 1,2 υποβρυχίων ετησίως.
Ο Michael Shoebridge, ιδρυτής της Strategic Analysis Australia και πρώην αξιωματούχος της άμυνας, φοβάται ότι μέχρι να πλησιάσουν οι πωλήσεις το 2030, ο αριθμός των επιθετικών υποβρυχίων στο Ναυτικό των ΗΠΑ θα πέσει στο ιστορικό χαμηλό των 46 έναντι ενός στόχου 66.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης