Διεθνή

Σενάριο για τέλος πολέμου: Η Ρωσία παίρνει Κριμαία και τα εδάφη που κατέκτησε - Δέχεται ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Σενάριο για τέλος πολέμου:  Η Ρωσία παίρνει Κριμαία και τα εδάφη που κατέκτησε - Δέχεται ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Το σενάριο αυτό δεν έχει διατυπωθεί σε επίσημες συζητήσεις, αλλά τίθεται άτυπα και θεωρείται μια πιο ρεαλιστική λύση του πολέμου ιδιαίτερα σε περίπτωση νίκης του Trump στις εκλογές του Νοεμβρίου
Με τους Ουκρανούς να μην μπορούν να αντιστρέψουν την εις βάρος τους πορεία του πολέμου και με τους Ρώσους να εδραιώνουν ολοένα και πιο σταθερά τις θέσεις τους στις γραμμές του μετώπου, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ φέρονται να μελετούν το σενάριο εκείνο που θέλει την Ουκρανία να παραχωρεί εδάφη της στη Ρωσία και ως αντάλλαγμα να λαμβάνει από τη ρωσική πλευρά εγγυήσεις ασφαλείας αλλά και τη… συναίνεση της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα σενάριο που αποτελεί παραδοχή της Δύσης για την ήττα της Ουκρανίας μια και η Ρωσία θα πάρει - και επισήμως - την Κριμαία, το Donbass, την Kherson και τη Zaporizhia, αν και θέτει ως προϋπόθεση μια παράμετρο, στην οποία η Ρωσία αντιτίθεται σφόδρα.
Δηλαδή την ένταξη της Ουκρανίας, ή ότι απομείνει από αυτήν, στο ΝΑΤΟ.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα σχέδιο, για ένα σενάριο που βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο έδαφος και στο πεδίο της μάχης και που αν μη τι άλλο θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση για διαπραγματεύσεις, αν και μέχρι πρότινος το Κίεβο αντιτίθεται σφόδρα σε οτιδήποτε προβλέπει την παραχώρηση εδαφών της στη Ρωσία

Ανεπίσημο σενάριο

Όπως μεταδίδει η La Repubblica, το σενάριο αυτό δεν διατυπώνεται κατά τις επίσημες συζητήσεις, αλλά τίθεται άτυπα ανάμεσα στους Δυτικούς αξιωματούχους, αν και παρόλο αυτά φαίνεται να κερδίζει έδαφος καθώς γίνεται ολοένα και πιο ρεαλιστικό ενόψει μάλιστα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι Δυτικοί ειδικοί θεωρούν πως το σενάριο αυτό εκλαμβάνεται ως το πιο αποδεκτό σχέδιο που θα μπορεί να βάλει τέλος στον πόλεμο που μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία.
Πάντως, επισημαίνεται ότι το σχέδιο αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη στις πολιτικές συζητήσεις των διαφόρων Δυτικών ηγετών.
Παρόλο αυτά, αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που το εξετάζουν, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα μιας ήττας του Joe Biden από τον Donald Trump στις προεδρικές εκλογές.
Μάλιστα επισημαίνεται πως κυβερνητικοί κύκλοι στις ΗΠΑ το εκλαμβάνουν και ως ένα «ειρηνευτικό χαρτί» που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Donald Trump, ο οποίος άλλωστε διαμηνύει πως εάν γίνει πρόεδρος, θα μπορέσει να λύσει το ουκρανικό μέσα σε δύο 24ωρα.

Τι προβλέπεται

Βάσει του δημοσιεύματος, το σχέδιο προβλέπει:
- Η Ρωσία παίρνει την Κριμαία που έχει καταλάβει και έχει προσαρτήσει από τον Μάρτιο του 2014, γεγονός που δεν έχει αποδεχθεί έως σήμερα η διεθνής κοινότητα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
- Η Ρωσία παίρνει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει σε Donbass, Kherson και Zaporizhia τα τελευταία δύο χρόνια και τα οποία έχει προσαρτήσει από τον Σεπτέμβριο του 2022, κάτι που και πάλι δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα
- Κατόπιν Ρωσία και Ουκρανία ορίζουν τη νέα συνοριακή γραμμή
- Ως αντάλλαγμα η Ρωσία αποδέχεται ότι η Ουκρανία - τα εδάφη που της έχουν απομείνει - θα λάβει εγγυήσεις ασφαλείας και θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Παραπέμπει στο σχέδιο της Γερμανίας

Όπως αναφέρεται, το σχέδιο αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που εφαρμόστηκε στη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο με τη διαίρεση της χώρας, στην ανατολική Γερμανία που τελούσε υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης και στη δυτική Γερμανία που επί της ουσίας ελεγχόταν από τη Δύση.
Σύμφωνα με την Repubblica, επισήμως κανείς δεν μιλά για αυτό το σενάριο, το οποίο επί της ουσίας συνεπάγεται τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας και την επίσημη αναγνώριση της απώλειας εδαφών της.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, παραμένει στο παρασκήνιο αλλά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εφόσον ανέλθει στην εξουσία των ΗΠΑ ο Trump, ο οποίος έχει διατυπώσει ανοιχτά την πρόθεση του να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης