Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Ισραήλ σε Ιράν: Θα χτυπήσουμε όποιον μας χτυπήσει - Στήριξη ΗΠΑ αλλά και… τελεσίγραφο Biden για Γάζα

Μήνυμα Ισραήλ σε Ιράν: Θα χτυπήσουμε όποιον μας χτυπήσει - Στήριξη ΗΠΑ αλλά και… τελεσίγραφο Biden για Γάζα
Το Ισραήλ ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους Παλαιστίνιους
(upd6) Σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι έτσι και τολμήσει να πλήξει την ισραηλινή επικράτεια, το Ισραήλ θα προχωρήσει αμέσως σε αντίποινα έστειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, στον απόηχο των πληροφοριών από τη CIA ότι ενδεχομένως και σήμερα Παρασκευή 5/4 μπορεί το Ιράν να προχωρήσει σε μια σαρωτική επίθεση με πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ ως απάντηση στο πυραυλικό πλήγμα κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό της Συρίας.
Ο Netanyahu κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, διεμήνυσε πως το Ισραήλ ξέρει πώς να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τη στιγμή που συναγερμός επικρατεί και στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο ενός πολέμου Ισραήλ – Ιράν.
Για το σενάριο αυτό μίλησαν εκτενώς κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες 4/4 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden και ο Netanyahu, με τον Λευκό Οίκο να επαναλαμβάνει πως οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ.
Πάντως, και όσον αφορά το θέμα της Γάζας, οι τόνοι του Αμερικάνου προέδρου ήταν τελείως διαφορετικοί, καθώς ο Biden φέρεται να έδωσε τελεσίγραφο στον Netanyahu πως εάν το Ισραήλ δεν προστατεύσει επαρκώς τους Παλαιστίνιους αμάχους, τότε η Ουάσινγκτον θα περιορίσει τη βοήθεια της στο Ισραήλ για τον πόλεμο έναντι της Hamas.
Ήδη οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν μια σειρά από μέτρα για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοινώνοντας το άνοιγμα του περάσματος του Erez στη βόρεια Γάζα.

Προειδοποίηση

Κατόπιν των πληροφοριών της CIA για το ενδεχόμενο μιας μαζικής επίθεσης του Ιράν με drones και πυραύλους, το Ισραήλ έχει ήδη υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα.
Ήδη έχει ανοίξει πολλά καταφύγια, οι υπηρεσίες GPS διεκόπησαν στο Τελ Αβίβ έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση στην αποτροπή κατευθυνόμενων πυραύλων, έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της αεράμυνας της και έχει «κόψει» όλες τις άδειες του μάχιμου στρατιωτικού προσωπικού μέχρι νεωτέρας.
«Εδώ και χρόνια το Ιράν ενεργεί εναντίον μας τόσο άμεσα όσο και μέσω πληρεξουσίων.
Το Ισραήλ ενεργεί εναντίον του Ιράν και των πληρεξουσίων του, αμυντικά και επιθετικά.
Ξέρουμε πώς να προστατευτούμε και θα ενεργήσουμε βάσει της απλής αρχής ότι όποιος μας χτυπήσει, θα τον χτυπήσουμε» υπογράμμισε ο Netanyahu.

Κλείνουν 28 πρεσβείες

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει 28 πρεσβείες του ανά τον κόσμο υπό τον φόβο επίθεσης από το Ιράν ενώ έθεσε σε κατάσταση υψηλού συναγερμού όλες τις διπλωματικές της αποστολές ανά τον κόσμο.

Ιράν: Προτεραιότητα η απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ

Στην κηδεία των 7 αξιωματούχων των Φρουρών της Επανάστασης που έπεσαν νεκροί την περασμένη Δευτέρα μετά το πυραυλικό πλήγμα του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό προχώρησε νωρίτερα σήμερα το Ιράν, το οποίο διεμήνυσε πως προτεραιότητα του παραμένει η απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ.
Η κηδεία των 7 Ιρανών αξιωματούχων συνέπεσε με τον εορτασμό της ετήσιας Ημέρας για την Quds (Ιερουσαλήμ), κατά την οποία διοργανώνονται μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων και κατά των Ισραηλινών.
Η ιρανική τηλεόραση έδειξε διαδηλωτές να κρατούν πλακάτ, στα οποία αναγραφόταν «Θάνατος στο Ισραήλ», «Θάνατος στις ΗΠΑ».
Από την πλευρά τους οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν πως οι Σιωνιστές θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για το έγκλημα τους.

Οι επιλογές του Ιράν

Μετά την ισραηλινή επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, όπου και σκοτώθηκαν 8 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, ανάμεσα τους και τρεις κορυφαίοι στρατηγοί και αξιωματούχοι, το Ιράν έχει υποσχεθεί ότι θα ανταποδώσει και θα τιμωρήσει το Ισραήλ.
Ωστόσο, αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι κατά πόσο επιθυμεί να κλιμακώσει και να πυροδοτήσει έναν πλήρη πόλεμο με το Ισραήλ.
Πάντως, το Ιράν έχει διάφορες επιλογές.
Μπορεί να ωθήσει τους βαριά οπλισμένους πληρεξούσιους του σε Συρία και Ιράκ να επιτεθούν κατά των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Hezbollah για να πλήξει άμεσα το Ισραήλ, μπορεί ακόμα να ενισχύσει και να επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα, κάτι που αναμφίβολα θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση της Δύσης.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως το Ιράν δεν θα θελήσει να κλιμακώσει και να πάει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Αντίθετα θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει τους πληρεξούσιους του προκειμένου αυτοί να προχωρήσουν σε επιλεκτικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Συναγερμός και στήριξη από ΗΠΑ

Το σενάριο μιας επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ βρέθηκε στο επίκεντρο και της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν Biden – Netanyahu.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Biden ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ απέναντι σε αυτήν την απειλή με τον John Kirby, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου να υποστηρίζει πως επικρατεί συναγερμός στην Ουάσινγκτον σχετικά με το σενάριο ενός πλήρους πολέμου Ισραήλ – Ιράν.
«Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι η βοήθεια ασφαλείας που δίνουμε στο Ισραήλ δεν είναι μόνο για τη Γάζα…
Οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα σας και θα συνεχίσουν να σας βοηθούν να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας απέναντι σε αυτές τις πολλαπλές απειλές» τόνισε ο Kirby.

Αλλά και τελεσίγραφο Biden

Και μπορεί ο Biden να εξέφρασε τη στήριξη του στο Ισραήλ όσον αφορά την απειλή του Ιράν, αλλά έσπευσε να θέσει το δικό του τελεσίγραφο προς τον Netanyahu, το οποίο συμπυκνώνεται στο εξής: Κάντε περισσότερα για την προστασία των αμάχων στη Γάζα διαφορετικά η βοήθεια μας… θα φρενάρει.
Για πρώτη φορά ο Biden άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βάλει όρους ως προς τη συνέχιση της βοήθειας στο Ισραήλ, ύστερα από διαδοχικές εκκλήσεις προς τους Ισραηλινούς να αλλάξουν τις στρατιωτικές τους τακτικές στη Γάζα που έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 33.000 ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών.
Ο Λευκός Οίκος δεν ανέφερε ακριβώς ποια βήματα θα ήθελε να κάνει ο Netanyahu, ούτε τι ακριβώς θα έκανε, εάν το Ισραήλ αποτύγχανε να λάβει επαρκή μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων, ωστόσο εκτιμάται ότι εν πολλοίς η απειλή εστιάζει στην επιβράδυνση των μεταφορών όπλων στο Ισραήλ καθώς και στο μετριασμό της υποστήριξης του Ισραήλ στον ΟΗΕ.
Ο βετεράνος Αμερικάνος διπλωμάτης Dennis Ross που εργάζεται πλέον στο Ινστιτούτο Πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή στην Ουάσινγκτον, εκτιμά ότι «αυτό που ο πρόεδρος λέει στην πραγματικότητα είναι ότι είτε ικανοποιούνται οι ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια είτε δεν έχω άλλη επιλογή από το να βάλω όρους στη στρατιωτική βοήθεια».

Μέτρα από Ισραήλ, ανοίγει το πέρασμα Erez

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων και κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Ισραήλ ενέκρινε τη λήψη μέτρων για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να ανοίξει προσωρινά το πέρασμα του Erez στη βόρεια Γάζα αλλά και το λιμάνι Ashdod καθώς και ότι θα αυξηθούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ιορδανία.
Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για μια θετική εξέλιξη, ενώ είχε προηγηθεί και το μήνυμα του Αμερικάνου ΥΠΕΞ, Anthony Blinken, ο οποίος διεμήνυσε πως «εάν δεν δούμε τις αλλαγές που πρέπει να δούμε, θα υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική μας».
Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν τα βήματα αυτά του Ισραήλ ικανοποιούν τις απαιτήσεις των Αμερικάνων.
62.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης