Διεθνή

Αμόκ με τη Ρωσία έχει πάθει η Τσεχία – Βλέπει «χιλιάδες» προσπάθειες να σαμποτάρει τα ευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα

Αμόκ με τη Ρωσία έχει πάθει η Τσεχία – Βλέπει «χιλιάδες» προσπάθειες να σαμποτάρει τα ευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα
Υπήρξαν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από «φιλο-ρωσικές ομάδες χάκερ» σε σιδηροδρομικές εταιρείες στη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και την Εσθονία
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία έχει κάνει «χιλιάδες» προσπάθειες να σαμποτάρει τα ευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα σε μια εκστρατεία αποσταθεροποίησης της ΕΕ και υπονόμευσης ζωτικής σημασίας υποδομών.
Αυτό ισχυρίζεται ο υπουργός Μεταφορών της Τσεχίας, Martin Kupka, στους Financial Times, υποστηρίζοντας η προσπάθεια hacking περιλαμβάνει επιθέσεις σε συστήματα σηματοδότησης και στα δίκτυα του τσεχικού εθνικού σιδηροδρομικού φορέα České dráhy.
Προηγούμενες επιθέσεις έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τα συστήματα έκδοσης εισιτηρίων και έχουν εγείρει ανησυχίες για επιτυχή παρεμβολή σε σήματα που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήματα.
«Είναι σίγουρα ένα δύσκολο σημείο». . .[αλλά] είμαι πραγματικά πολύ ικανοποιημένος γιατί είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε όλα τα συστήματα από μια επίθεση», είπε ο Kupka.

Οι απειλές που βλέπει η Ευρώπη

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομή έχουν τεκμηριωθεί καλά, αλλά η παρέμβαση στα δίκτυα μεταφορών δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο ερευνών μέχρι τώρα.
Ο Οργανισμός της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια δημοσίευσε την πρώτη του έκθεση σχετικά με τις απειλές κατά των μεταφορών τον Μάρτιο του περασμένου έτους.
Είπε ότι αυξήθηκαν οι «επιθέσεις εναντίον σιδηροδρομικών εταιρειών, κυρίως λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Σημείωσε σημαντικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από «φιλο-ρωσικές ομάδες χάκερ» σε σιδηροδρομικές εταιρείες στη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και την Εσθονία.
Η τσεχική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας, NUKIB, έχει προειδοποιήσει για αυξανόμενες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο τα τελευταία χρόνια.
«Μία από τις εξέχουσες τάσεις του περασμένου έτους ήταν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των κακόβουλων εισβολέων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών», ανέφερε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο.
Ο České dráhy είπε ότι «είχε δει έναν αυξημένο αριθμό επιθέσεων στον κυβερνοχώρο στην ψηφιακή μας υποδομή» και «ενίσχυε συνεχώς» την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Το αμόκ της Πράγας

Η Πράγα γίνεται όλο και πιο επιθετική στις εκστρατείες επιρροής της Ρωσίας, αφού ενέκρινε νόμο το 2022 που επιτρέπει στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά ξένων οντοτήτων που είναι ύποπτες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.
Την περασμένη εβδομάδα, η τσεχική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις στον Ουκρανό ολιγάρχη Viktor Medvedchuk και τον συνεργάτη του Artem Marchevskyi, καθώς και στο μέσο ενημέρωσης Voice of Europe, το οποίο το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι ήταν υπεύθυνο για τη λειτουργία «μιας επιχείρησης ρωσικής επιρροής» για λογαριασμό του Medvedchuk.
Ο Kupka είπε ότι η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία σχεδιάζει την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει το Βερολίνο, την Πράγα και τη Βιέννη σε τέσσερις ώρες, θέτει επίσης όρια στη δυνατότητα των ξένων φορέων να υποβάλλουν προσφορές στους διαγωνισμούς.
«Δεν είναι κάτι σαν απαγόρευση, αλλά θα προτιμούσαμε ευρωπαϊκές εταιρείες». . .
Για τα ψηφιακά εξαρτήματα και επίσης για τα συστήματα σηματοδότησης, ζητήσαμε οπωσδήποτε ένα όριο σε ξένους παρόχους που παρέχουν συγκεκριμένα ανταλλακτικά επειδή είναι μέρος της υποδομής ζωτικής σημασίας».
Η γραμμή είναι η πρώτη από μια σειρά σιδηροδρομικών έργων υψηλής ταχύτητας που έχουν ως στόχο να συνδέσουν τελικά την κεντρική Ευρώπη με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Η Πράγα έχει υπολογίσει το κόστος του μέρους του έργου της σε περίπου 1 δισ. Kč1 (40 εκατ. ευρώ).
Οι σιδηροδρομικές μεταφορές αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των έργων εντός των 25,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρέχονται για τις μεταφορές από τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης