Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέφτουν οι πόλεις της Ουκρανίας, τρόμος στο Zelensky που βλέπει βαριά ήττα – Οι Ρώσοι προειδοποίησαν Γάλλους και ΝΑΤΟ

Πέφτουν οι πόλεις της Ουκρανίας, τρόμος στο Zelensky που βλέπει βαριά ήττα – Οι Ρώσοι προειδοποίησαν Γάλλους και ΝΑΤΟ
Οι Ρώσοι εισέβαλλαν στο Chasiv Yar δυτικά του Bakhmut - Μήνυμα Sergei Shoigu Ρώσου υπουργού άμυνας στον Sebastien Lecornu τον Γάλλο υπουργό άμυνας: Μην βάζετε σε περιπέτειες την Γαλλία
(upd 38) Πέφτουν η μια μετά την άλλη οι πόλεις της Ουκρανίας…
Έτσι μετά το Bakhmut, την Avdiivka… οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στα περίχωρα της Chasiv Yar (δυτικά του Bakhmut)…
Ταυτόχρονα οι ρώσοι διαλύουν τις υποδομές στο Kharkiv καταστρέφοντας εργοστάσια παραγωγής ή συντήρησης όπλων.
Επέφεραν 39 συντριπτικά πλήγματα στον ουκρανικό στρατό σε διάστημα πέντε ημερών.
Εν τω μεταξύ οι Ρώσοι προειδοποίησαν την Γαλλία η οποία θέλει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία…
Η Ρωσική πλευρά τόνισε ότι θα είναι στόχος, όπως νόμιμος στόχος θα είναι και τα αεροδρόμια που θα χρησιμοποιήσουν F-16 εάν τελικά σταλούν…
Την ίδια στιγμή, κορυφαίος αναλυτής και νομικός εκτιμά πως ο ουκρανικός στρατός ήταν έτοιμος να παραδοθεί και για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να επέμβουν οι Γάλλοι.

Οι Ρώσοι εισέβαλαν στο Chasiv Yar δυτικά του Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια ενισχυμένη μηχανοκίνητη επίθεση προς το Chasiv Yar (δυτικά του Bakhmut) στις 4 Απριλίου και προχώρησαν μέχρι τα ανατολικά προάστια της πόλης.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 4 Απριλίου δείχνει τις ρωσικές δυνάμεις να διεξάγουν μια κατά προσέγγιση ενισχυμένη επίθεση μεγέθους.
Το βίντεο δείχνει ότι η ρωσική μηχανοκίνητη στήλη προχώρησε κατά μήκος ενός τμήματος του αυτοκινητόδρομου T-0506 (Khromove-Chasiv Yar) προς τα ανατολικά προάστια της μικροπεριοχής Kanal (το ανατολικότερο τμήμα του Chasiv Yar) προτού οι ουκρανικές δυνάμεις εμποδίσουν τις ρωσικές δυνάμεις να κάνουν περαιτέρω προόδους στο Chasiv Yar.
Οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν επί του παρόντος τον ρυθμό και το μέγεθος των μηχανοκίνητων επιθέσεών τους σε ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία και ενδέχεται να εντείνουν το συνολικό ρυθμό των επιθετικών τους επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη επίθεση μεγέθους τάγματος κοντά στην Tonenke (δυτικά της Avdiivka) γύρω στις 30 Μαρτίου και μια κατά προσέγγιση ενισχυμένη μηχανική επίθεση μεγέθους διμοιρίας κοντά στο Terny (δυτικά της Kreminna) γύρω στις 3 Απριλίου, και το μέγεθος αυτών των πρόσφατων μηχανοκίνητων επιθέσεων μπορεί να δείχνει ότι ο ρωσικός στρατός δίνει επί του παρόντος προτεραιότητα σε επιθετικές επιχειρήσεις κατά τις κατευθύνσεις Avdiivka, Bakhmut και Lyman.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα σε άλλα σημεία βορειοανατολικά και δυτικά του Bakhmut εν μέσω συνεχιζόμενων θέσεων μάχης στην περιοχή.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 4 Απριλίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα βόρεια του Vesele (βορειοανατολικά του Bakhmut).
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 3 Απριλίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα βορειοδυτικά του Berestove (βορειοανατολικά του Bakhmut) και κατέλαβαν επίσης ένα μεγάλο τμήμα του νότιου Ivanivske (δυτικά του Bakhmut).
Οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις εντελώς έξω από το Ivanivske.

Οι ρώσοι διαλύουν το Kharkiv – Χτύπησαν εργοστάσια και χώρους εκπαίδευσης τανκς και άλλων οπλικών συστημάτων

Ρωσικά πλήγματα έπληξαν στις 4 Απριλίου μια ουκρανική σχολή αρμάτων μάχης στην περιοχή του Kharkiv, όπου βρίσκονταν ξένα τανκς και εκπαιδευτές.
«Το σχολείο τανκς στην οδό Poltavsky Shlyakh 192 στο Kharkiv δέχθηκε επίθεση.
Σύμφωνα με πηγές, ξένα τανκς με ξένους στρατιωτικούς εκπαιδευτές έφθασαν πρόσφατα εκεί».
Επιπλέον, τα ρωσικά πλήγματα στόχευσαν το κτίριο του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων της περιοχής στην οδό Lyubov Malaya στο Kharkiv.
Το Εργοστάσιο Merefa κοντά στο Kharkiv χτυπήθηκε επίσης, σύμφωνα εκεί κατασκευάζονταν drones και αποθηκεύονταν από τις δυνάμεις του Κιέβου στην επιχείρηση.
Το εργοστάσιο βρίσκεται δίπλα σε σιδηροδρομικό σταθμό.
Την ώρα της επίθεσης, ένα τρένο που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και προσωπικό των δυνάμεων του Κιέβου εκφορτώνονταν εκεί λόγω της έκρηξης στο εργοστάσιο χτυπήθηκε και το τρένο.
Βίντεο που δείχνουν μεγάλες εκρήξεις σε διάφορα σημεία του Kharkiv το πρωί της επίθεσης δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης θύματα.

Τα 39 ρωσικά χτυπήματα σε στόχους στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 39 χτυπήματα σε ουκρανικές ενεργειακές και στρατιωτικές υποδομές ως απάντηση στις προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να καταστρέψει ρωσικές εγκαταστάσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και ενέργειας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Από τις 31 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν 39 μαζικές επιδρομές με όπλα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας επίγεια και εναέρια, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, σε εγκαταστάσεις της ουκρανικής ενεργειακής βιομηχανίας.
Επίσης επλήγησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συστήματα αεράμυνας, οπλοστάσια, δεξαμενές καυσίμων, χώροι προσωρινής ανάπτυξης ουκρανικών μονάδων και ξένων μισθοφόρων ως απάντηση στις προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να προκαλέσει ζημιές στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και στις ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Ρωσία», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι όλοι «οι στόχοι χτυπήθηκαν».
Εν τω μεταξύ τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή (5/4/2024) και άλλοι 20 τραυματίστηκαν σε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στη Zaporizhia ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.
Προηγούμενος απολογισμός, έκανε λόγο για τρεις νεκρούς και 13 τραυματίες.

Yan Gagin (Ρωσία): Οι Ουκρανοί ετοιμάζουν το Kharkiv… για πόλεμο

Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζουν το Kharkiv για στρατιωτική δράση
υποστηρίζει ο Yan Gagin, σύμβουλος του επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin.
Σύμφωνα με τον Gagin, την ίδια στιγμή ο άμαχος πληθυσμός έχει αρχίσει να εγκαταλείπει πανικόβλητος την πολη.
«Αν μιλάμε για την περιοχή του Kharkiv, ναι πράγματι τώρα υπάρχει κάποια, ας πούμε, μετανάστευση του άμαχου πληθυσμού από το ίδιο το Kharkiv.
Φεύγουν...
Μοιάζει σαν να κυριαρχεί πανικός.
Και ο εχθρός, προφανώς, προσπαθεί να προετοιμάσει την πόλη για κάποιου είδους στρατιωτικές ενέργειες» υπογράμμισε ο Gagin, τονίζοντας ότι σημαντικό μέρος των κατοίκων της περιοχής του Kharkiv «αναμένει την απελευθέρωση από το ναζιστικό καθεστώς του Zelensky»
Όπως λέει, οι Ουκρανοί ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο Kharkiv, πιο κοντά στα σύνορα με την περιοχή του Belgorod.

ΝΑΤΟ και Ρωσία σε άμεση αντιπαράθεση – Το ΝΑΤΟ είναι ήδη εμπλεκόμενο στη σύγκρουση στην Ουκρανία

Η Ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ έχουν «πέσει στο επίπεδο της άμεσης αντιπαράθεσης» και ότι το ΝΑΤΟ «είναι ήδη εμπλεκόμενο στη σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία» και μετά την προσχώρηση της Σουηδίας στη συμμαχία, το ΝΑΤΟ επεκτείνει τη στρατιωτική του υποδομή πιο κοντά στη Ρωσία.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν το ΝΑΤΟ και τη Δύση ως υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin ισχυρίστηκε ότι ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας είναι ανεπιθύμητος αλλά πιθανός.

Dan Kovalik (Ειδικός αναλυτής – Νομικός): Ο Ουκρανικός στρατός έχει ήδη καταρρεύσει και θα παραδίδονταν, εάν δεν επενέβαιναν οι Γάλλοι

O ειδικός αναλυτής και νομικός Dan Kovalik κάνει λόγο για την αρχή του τέλους.
«Νομίζω ότι έχουμε περάσει την αρχή του τέλους», είπε ο Kovalik στο Sputnik.
«Στρατολογούσαν συνεχώς, στρατολογούσαν βίαια ηλικιωμένους από τους δρόμους για να πολεμήσουν, έγκυες γυναίκες για να πολεμήσουν.
Έτσι, αυτό είναι απλώς μια άλλη ένδειξη ότι ο στρατός τους έχει καταρρεύσει.
Δεν καταρρέει καν.
Έχει ήδη καταρρεύσει.
Δεν νομίζω ότι τους μένουν πολλά.
Και γι' αυτό οι Γάλλοι... ετοιμάζονται να στείλουν στρατεύματα», σημείωσε.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συνεδρίασαν προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg την Τετάρτη (3/4) για ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ πενταετούς διάρκειας για την Ουκρανία.
Η εν λόγω κίνηση έρχεται καθώς η Ευρώπη φοβάται την επιστροφή της προεδρίας του Donald Trump στις ΗΠΑ.
Ο Trump έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ενισχύσει την Ουκρανία στη σύγκρουση με τη Ρωσία, εάν θα συνεχίζεται ακόμη.
«Ο ουκρανικός στρατός τελείωσε.
Τελείωσε.
Και, ειλικρινά, χωρίς τους Γάλλους, πιθανότατα θα παραδίδονταν τώρα», πρόσθεσε ο Kovalik.
«Ναι, νομίζω ότι είναι σημάδι πως τελείωσε», συνέχισε ο ειδικός.

Γάλλος εθελοντής που πολεμά με τη Ρωσία λέει στον Macron να μη στείλει στρατό στην Ουκρανία γιατί θα εξοντωθεί άμεσα

Ο Γάλλος εθελοντής Serge Mounier, ο οποίος μάχεται στο Donbass στο πλευρό της Ρωσίας, προειδοποίησε τις αρχές της χώρας του να μην στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία.
Το video - μήνυμά του δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο International Reporters.
«Είμαι εθελοντής, Γάλλος. Ήρθα στο Donbass τον Ιούλιο του 2014.
Σήμερα θα ήθελα να απευθυνθώ στους Γάλλους, στη γαλλική κυβέρνηση, ειδικά στους προπαγανδιστές που καλύπτουν τη σύγκρουση.
Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να στείλει στρατεύματα στο Ουκρανία, ιδιαίτερα στην Οδησσό.
Αυτή η απόφαση μπορεί να κοστίσει τη ζωή πολλών Γάλλων στρατιωτών, γιατί αν έρθουν, αυτοί οι στρατιώτες θα εξοντωθούν.
Οι στρατηγοί που ηγούνται του γαλλικού στρατού γνωρίζουν την κατάστασή του και τις δυνατότητές του.
Ο γαλλικός στρατός δεν έχει αντιμετωπίσει σε πόλεμο έντασης ισχυρότερο εχθρό», δήλωσε.
Ο Mounier είπε επίσης ότι έχει ενταχθεί στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Σημείωσε ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές για τα γαλλικά στρατεύματα και μίλησε επίσης για άλλους εθελοντές από τη Γαλλία που πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι κάποιοι υπηρετούν ως χειριστές UAV.


Βόμβα La Repubblica (Ιταλική εφημερίδα): Η Ουκρανία θα πρέπει να δώσει εδάφη στη Ρωσία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Μία πραγματική βόμβα ρίχνει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Αποκαλύπτει ότι οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ συζητούν την εκδοχή η Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την ένταξη του Κιέβου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα τέτοιο σενάριο δεν εκφράζεται κατά τις επίσημες συζητήσεις, αλλά τίθεται άτυπα και γίνεται όλο και πιο ρεαλιστικό, ειδικά πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Οι ειδικοί τη βλέπουν ως την πλέον αποδεκτή λύση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί απόφαση σε πολιτικό επίπεδο, αλλά συζητείται ολοένα και πιο σοβαρά σε σχέση με την πιθανή ήττα του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Κύκλοι της αμερικανικής κυβέρνησης βλέπουν επίσης την πρόταση αυτή ως μια συγκεκριμένη κάρτα «ειρηνοποιού» στα χέρια του Donald Trump σε περίπτωση που κερδίσει, ανέφερε η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την πρόταση, η Δύση θα αναγνωρίσει ως ρωσικά εδάφη την Κριμαία και τις περιοχές που προσαρτήθηκαν από το 2022 μέχρι σήμερα και στη συνέχεια να δεχθεί στο ΝΑΤΟ ό, τι έχει απομείνει από την Ουκρανία.
Αυτή η επιλογή, υπογραμμίζει η εφημερίδα, μοιάζει με αυτό που συνέβη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τη διαίρεση της Γερμανίας σε Ανατολική, που ελεγχόταν από την ΕΣΣΔ, και Δυτική, η οποία βρισκόταν υπό τη διοίκηση της Δύσης.

Elon Musk: Πυρηνική Αποκάλυψη εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία

Με την φράση «έτσι αρχίζουν όλα» και με την αρχή μιας ταινίας σχετικά με έναν πυρηνικό πόλεμο συνέκρινε το σενάριο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
ο Αμερικάνος επιχειρηματίας, Elon Musk.
«Έτσι ακριβώς αρχίζει μια ταινία για μια πυρηνική Αποκάλυψη» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Musk αναφερόμενος στη δήλωση του Αμερικάνου ΥΠΕΞ, Anthony Blinken σχετικά με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Musk επισύναψε στο μήνυμά του ένα απόσπασμα από την αμερικανική ταινία «The Next Day», η οποία απεικονίζει έναν πυρηνικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΣΣΔ.
Πρόσφατα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg επανέλαβε πως το θέμα δεν είναι το εάν, αλλά το πότε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία, τη στιγμή που η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να δεχθεί μια τέτοια εξέλιξη.

Musk: Κίνδυνος Παγκοσμίου Πολέμου λόγω βλακείας Biden

Εξάλλου ο Elon Musk πιστεύει ότι η απειλή του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι πραγματική λόγω βλακείας του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
Ο Musk συμφώνησε με την εκτίμηση του πολιτικού αναλυτή Ben Shapiro ότι ένας τέτοιος καταστροφικός πόλεμος θα μπορούσε να γίνει λόγω βλακείας του Biden.
«Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», ανέφερε το σχόλιο του Musk στην ανάρτηση του Shapiro στο X ότι ο Biden θα προκαλούσε τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της «απόλυτης βλακείας» του.
Σύμφωνα με τον Shapiro, ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «πρόθυμος να προχωρήσει σε άμεσο πόλεμο με μια πυρηνική δύναμη εισάγοντας την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ» και η ένταξη του Κιέβου στη συμμαχία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ) σε Ουκρανία: Τα F – 16 δεν είναι «ασημένια σφαίρα», δεν θα ανατρέψουν το ρεύμα του πολέμου με τη Ρωσία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg προειδοποίησε ότι οι επερχόμενες παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία δεν θα ανατρέψουν το ρεύμα του πολέμου.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, είπε ότι οι σύμμαχοι θα στείλουν F-16 και πυρομαχικά στην Ουκρανία και ήδη εκπαιδεύουν Ουκρανούς πιλότους.
Ο Stoltenberg χαιρέτισε την επικείμενη παράδοση πολεμικών αεροσκαφών ως άλλο ένα σημάδι συμμαχικής υποστήριξης προς το Κίεβο αλλά παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει όπλο «ασημένια σφαίρα» που θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο.
Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν στο Politico ότι τα F-16 θα βοηθούσαν περισσότερο την Ουκρανία, εάν δίνονταν το 2023.
Τα μαχητικά αεροσκάφη αναμενόταν αρχικά να φτάσουν μέχρι το τέλος του 2023, αλλά η διάθεσή τους αναβλήθηκε στα τέλη της άνοιξης.
Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι η παράδοση αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής από τρίτες χώρες θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των πιλότων.

Χάνουν και επιδιώκουν ολοκαύτωμα οι Ουκρανοί – Επιτέθηκαν με drones στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Zaporizhia με drones, όπως έκανε γνωστό η διοίκηση της εταιρείας.
«Έχουν καταγραφεί επιθέσεις στον σταθμό αζώτου-οξυγόνου Νο. 2 του πυρηνικού σταθμού Zaporizhia», αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι κρίσιμες υποδομές δεν έχουν υποστεί ζημιά και τα συστήματα του πυρηνικού σταθμού λειτουργούν χωρίς διακοπή.
Η διοίκηση του εργοστασίου τόνισε πως ο βομβαρδισμός του εργοστασίου και της υποδομής του είναι απαράδεκτος, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφαλή λειτουργία και να οδηγήσει σε «θλιβερές συνέπειες».
Μετά τον βομβαρδισμό, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova υπογράμμισε πως η Μόσχα προειδοποιεί τις ουκρανικές αρχές και τη Δύση για οποιεσδήποτε απόπειρες επίθεσης ή αποσταθεροποίησης της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό.

New York Times: Καμία πρόσκληση ΝΑΤΟ σε Ουκρανία τον Ιούλιο εκτός και αν…

Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου υποστηρίζουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times.
Το μόνο σενάριο, σύμφωνα με την εφημερίδα, για να γίνει τέτοιο είναι να προελαύνει ο ρωσικός στρατός και να υπάρχει κίνδυνος για την απώλεια μεγάλων εδαφικών απωλειών για το Κίεβο.
«Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία όρεξη να αναλάβει ένα νέο μέλος που, λόγω της συμφωνίας της συμμαχίας για συλλογική ασφάλεια, θα το παρασύρει στον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο υποστηρίζει ότι αυτό που θα γίνει, είναι ότι θα προσφερθεί ένας οδικός χάρτης στο Κίεβο.
Όπως αναφέρεται, ΗΠΑ και Γερμανία αντιτίθενται στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει έδαφος και η Ουκρανία φαίνεται να κινδυνεύει να χάσει.
«Η κατάσταση στο έδαφος μπορεί να φαίνεται πολύ χειρότερη από ό,τι είναι σήμερα, και τότε το πραγματικό ερώτημα γίνεται:
«Πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει;» διερωτάται το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τα λόγια του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Ιvo Daalder ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί να αλλάξει όλη τη φύση της συζήτησης.
Η Ουκρανία έχει υποβάλλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τον Σεπτέμβριο του 2022 και έκτοτε πέρα από διαβεβαιώσεις ότι είναι θέμα χρόνου η ένταξη της στη Συμμαχία, δεν έχει λάβει κάποιο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την αποδοχή του αιτήματος της.

Alessandro Minuto - Rizzo (πρώην γ.γ. ΝΑΤΟ): Κίνδυνος ολοκληρωτικού πολέμου εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία

Για τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, εάν η Ουκρανία γίνει μέλος της Συμμαχίας
προειδοποιεί ο πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ Alessandro Minuto Rizzo.
«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός άλλου κόσμου» ανέφερε μιλώντας στην βρετανική Sun ο Minuto – Rizzo, επισημαίνοντας ότι δεν είναι σίγουρος ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία είναι η καλύτερη απάντηση στις τρέχουσες απειλές.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη να έχουμε την Ουκρανία ως μέλος του ΝΑΤΟ.
Δεν είμαι σίγουρος ότι θα υποστηρίξει τη δύναμη της συμμαχίας.
Αν η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, τότε αλλάζει αμέσως ο χαρακτήρας του πολέμου.
Θα είναι ένας πόλεμος της Ρωσίας εναντίον των χωρών του ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο Minuto – Rizzo, ο οποίος ζήτησε από τα κράτη μέλη της Συμμαχίας να μην κλιμακώσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Η λογική είναι να υπερασπιστούμε την Ουκρανία στο μέγιστο, να στηρίξουμε την Ουκρανία οικονομικά... αλλά ταυτόχρονα χωρίς επιθετικότητα στη Ρωσία.
Εάν το ΝΑΤΟ στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, αυτό θα αλλάξει την πορεία του πολέμου» υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Jose Manuel Albares (ΥΠΕΞ Ισπανίας): Δεν πλησιάζει ο Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας υποθετικός Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος είναι κοντά υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Jose Manuel Albares.
«Τα τύμπανα του πολέμου δεν ηχούν στο ΝΑΤΟ» υπογράμμισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του RNE o Albares, ο οποίος κατέστησε σαφές πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αναλάβουν επιθετικές ενέργειες.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οδεύουμε προς έναν Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο ή ότι η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ ή κάποια κράτη μέλη της ΕΕ θα αρχίσουν πόλεμο με άλλες χώρες» υποστήριξε ο Ισπανός ΥΠΕΞ.

Μήνυμα Sergei Shoigu Ρώσου υπουργού άμυνας στον Sebastien Lecornu τον Γάλλο υπουργό άμυνας: Μην βάζετε σε περιπέτειες την Γαλλία

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu και ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu είχαν τηλεφωνική συνομιλία στις 4 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες για την πρώτη τους επαφή από τον Οκτώβριο του 2022.
Ο Sergei Shoigu προειδοποίησε ότι η πιθανή ανάπτυξη γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα «δημιουργούσε προβλήματα στην ίδια τη Γαλλία» ως απάντηση στη δήλωση του Γάλλου Προέδρου Macron στις 16 Μαρτίου ότι «ίσως κάποια στιγμή» θα ήταν απαραίτητο να επιχειρήσουν γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία.
Η επικοινωνία του Sergei Shoigu με τον Sebastien Lecornu είναι πιθανώς μια προσπάθεια να επηρεάσει άμεσα τις πρόσφατες γαλλικές εκκλήσεις προς την Ευρώπη και τη Δύση να παράσχουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και άλλη υποστήριξη στην Ουκρανία.
Ο Sergei Shoigu επιχειρεί να αποτρέψει μελλοντικές προσπάθειες από οποιαδήποτε δυτικά κράτη να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και να εντείνουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία αναγκάζοντας τους δυτικούς ηγέτες να το ξανασκεφθούν από τον φόβο των ρωσικών αντιποίνων.
Ο Sergei Shoigu είχε παρόμοιες κλήσεις με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Τουρκίας τον Οκτώβριο του 2022.
Ο Ρώσος υπουργός άμυνας ισχυρίστηκε επίσης είναι σε «ετοιμότητα για διάλογο για την Ουκρανία» που θα μπορούσε να μοιάζει με τις ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο του 2022.

Sergei Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Ο Zelensky είναι σε πανικό αφού προαναγγέλλει αποχώρηση στρατευμάτων

Οι πανικόβλητες δηλώσεις του Zelensky για την απώλεια εδαφών από την Ουκρανία αναδεικνύουν την ανικανότητα του, λέει ο απόστρατος Στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Sergei Krivonos.
«Όταν ο πρόεδρος πανικοβάλλεται σε ορισμένες στιγμές και λέει ότι θα χάσουμε εδάφη, δεν είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε τη ρωσική επίθεση, θέλω να του κάνω μια ερώτηση.
Είχατε πέντε χρόνια, θα μπορούσατε να είχατε κάνει τη χώρα απλώς ένα σούπερ φρούριο.
Χάρη στον ουκρανικό λαό, εξακολουθεί να είναι πρόεδρος» τόνισε ο Sergei Krivonos.
Ο Sergei Krivonos πρόσθεσε ότι εάν ο ίδιος ο Zelensky δεν μπορεί, θα πρέπει να στραφεί σε μια «κυβέρνηση σωτηρίας».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε σοβαρή έλλειψη πυρομαχικών στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο θα αρχίσει να παραδίδει εδάφη εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επαναλάβουν τις προμήθειες όπλων στους απαιτούμενους όγκους.

Shmygal (πρωθυπουργός Ουκρανίας): Έχουμε αρκετές νέες ταξιαρχίες αλλά περιμένουμε όπλα από τη Δύση

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν έτοιμες αρκετές, νέες ταξιαρχίες αλλά για να στελεχωθούν πλήρως, περιμένουμε στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά από τη Δύση,
υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Denis Shmygal.
«Έχουμε πολλές νέες ταξιαρχίες... αλλά περιμένουμε εξοπλισμό και πυρομαχικά από τους εταίρους μας.
Όταν τα έχουμε, αυτές οι ταξιαρχίες θα σχηματιστούν πλήρως και θα αυξήσουμε τις δυνατότητές μας» υπογράμμισε ο Shmygal.
Σημειώνεται πως ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Alexander Syrsky υποστήριξε ότι μετά την αναθεώρηση των εσωτερικών εφεδρειών, δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για κινητοποίηση 500.000 στρατιωτών.
Ωστόσο ο Syrsky δεν διευκρίνισε πόσους στρατιώτες έχει ανάγκη ο ουκρανικός στρατός.

Scott Ritter (πρώην CIA): Η Ουκρανία θα εξαφανιστεί από τον χάρτη… ο Kuleba ο υπουργός εξωτερικών θα μείνει χωρίς δουλειά

Η Ουκρανία σύντομα θα εξαφανιστεί εντελώς ως κράτος, επομένως η ηγεσία των ΗΠΑ πανικοβάλλεται, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Scott Ritter.
«Η Ουκρανία βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους εξαφάνισης ως κρατική οντότητα… είχε τονίσει ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών Kuleba…
O υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας όχι μόνο θα μείνει χωρίς δουλειά, αλλά και χωρίς κράτος» τόνισε ο Scott Ritter.
Όπως σημείωσε ο Scott Ritter, η Ρωσία έχει πάψει εδώ και καιρό να ενδιαφέρεται για τις πανικόβλητες δηλώσεις Αμερικανών πολιτικών και ηγετών για το τι συμβαίνει στην περιοχή.
Κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι παρατείνει και υποκινεί τη σύγκρουση μέσω νέων προμηθειών όπλων στο Κίεβο και επίσης υπενθύμισε ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και συνεχίζουν να πεθαίνουν λόγω υπαιτιότητας των Αμερικανών.
«Αυτό μας κάνει τη χειρότερη χώρα στον πλανήτη, που κατοικείται από τους χειρότερους ανθρώπους στον πλανήτη, γιατί μπορούμε να υπάρχουμε και να ευημερούμε μόνο με το θάνατο άλλων ανθρώπων.
Ελάτε, παιδιά, μπορούμε να είμαστε καλύτεροι», τόνισε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών.

Financial Times: Η Γερμανία σχεδιάζει την πιο ριζική στρατιωτική μεταρρύθμιση από τον Ψυχρό Πόλεμο

Η Γερμανία αποκάλυψε τις πιο σαρωτικές στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις της από τον Ψυχρό Πόλεμο ως μέρος των προσπαθειών για τη βελτίωση των δυνατοτήτων της Bundeswehr, γράφουν οι Financial Times.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius
ανακοίνωσε την αναδιοργάνωση του γερμανικού στρατού «από πάνω προς τα κάτω» μιλώντας στο Βερολίνο με την ευκαιρία της 75ης επετείου του ΝΑΤΟ.
Τα μέτρα αποτελούν μέρος μιας «τεράστιας αλλαγής» στη στάση της Γερμανίας απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις της, επισημαίνουν οι Financial Times.
Νωρίτερα, ο Boris Pistorius ανακοίνωσε ότι η Bundeswehr, ως μέρος της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, θα διαθέτει έναν τέταρτο κλάδο των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος θα ασχολείται με δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο και τον χώρο πληροφοριών, καθώς και μια νέα διοίκηση επιχειρησιακής υποστήριξης.
Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον υπουργό, η μεταρρύθμιση της οργανωτικής δομής της Bundeswehr έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει την ετοιμότητα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου.

Κάτι ετοιμάζεται – Επίθεση με drones kamikaze σε στρατιωτική μονάδα στην Υπερδνειστερία

Ένα drone kamikaze επιτέθηκε σε στρατιωτική μονάδα στην Υπερδνειστερία, μια defacto ανεξάρτητη δημοκρατία, την Παρασκευή (5/4/2024) και προκάλεσε ζημιές σε σταθμό ραντάρ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της περιοχής.
«Σήμερα στις 14:35 (13:35 ώρα Ελλάδας), ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος kamikaze επιτέθηκε στη στρατιωτική μονάδα του υπουργείου Άμυνας στην περιοχή Ribnita, έξι χιλιόμετρα από τα σύνορα Υπερδνειστερίας-Ουκρανίας.
«Ο στόχος ήταν ένας σταθμός ραντάρ που υπέστη μικρές ζημιές, δεν υπάρχουν θύματα», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι διεξάγεται έρευνα.
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας καταδίκασε την Παρασκευή (5/4/2024) την ανακάλυψη νέων συντριμμιών ενός drone που φέρεται να χρησιμοποιούσε η Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Την Πέμπτη (4/4), η συνοριοφυλακή της Μολδαβίας ανακάλυψε θραύσματα του στρατιωτικού drone κοντά στα ουκρανικά σύνορα, κοντά στον οικισμό Etulia-Vladiceni στην αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας.

Η Γκαγκαουζία θα αποσχιστεί από τη Μολδαβία, εάν η φιλοδυτική ηγεσία αποφασίσει ένωση με Ρουμανία

Η Γκαγκαουζία ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τη Μολδαβία, εάν το Κισινάου αποφασίσει να ενωθεί με τη Ρουμανία.
Αυτό δήλωσε η επικεφαλής της αυτόνομης περιοχής Evghenia Guțul.«Οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα σημάνει την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την απόσχιση της Γκαγκαουζίας και την επιστροφή σε μια ανεξάρτητη δημοκρατία των Γκαγκαούζων.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι κάτοικοι πολλών γειτονικών περιοχών της Μολδαβίας και της Βουλγαρίας θα μας στηρίξουν και θα μας ενώσουν», είπε η Guțul.
Η ίδια υπενθύμισε ότι 2014 διεξήχθη δημοψήφισμα στη Γκαγκαουζία, στο οποίο οι κάτοικοι δήλωσαν ότι βλέπουν το μέλλον τους αποκλειστικά ως μέρος μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης Μολδαβίας.
Τόνισε ότι στη δημοκρατία δεν ζουν μόνο Μολδαβοί και Ρουμάνοι, αλλά και Ρώσοι, Γκαγκαούζοι, Ουκρανοί, Βούλγαροι και δεκάδες άλλες εθνικότητες που μπόρεσαν να οικοδομήσουν αρμονικές διεθνικές σχέσεις.
«Οι Γκαγκαούζοι αντιμετωπίζουν τη Ρουμανία και τον ρουμανικό πολιτισμό με σεβασμό και ενδιαφέρον.
Αυτοί είναι οι γείτονές μας με τους οποίους θέλουμε να αναπτύξουμε στενούς οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς», πρόσθεσε η Guțul τονίζοντας ωστόσο ότι ο λαός των Γκαγκαούζων είναι έτοιμος να συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της Μολδαβίας.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Τουλάχιστον 270 στρατιώτες έχασε η Ουκρανία σε σκληρές μάχες με τον ρωσικό στρατό στο Kupyansk

Οδυνηρές απώλειες υπέστη ο ουκρανικός στρατός σε μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις στο Kupyansk τις προηγούμενες μέρες, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Παρασκευή (5/4/2024).
«Όλη την εβδομάδα, μονάδες Δυτικής Ομάδας Μάχης που δρούσαν από κοινού με αεροσκάφη και πυροβολικό προκάλεσαν απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό τεσσάρων ουκρανικών μηχανοκίνητων ταξιαρχιών και δύο ταξιαρχιών εδαφικής άμυνας κοντά στους οικισμούς Yampolovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk και Stelmakhovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk.
Οι απώλειες των Ουκρανών ανήλθαν σε 270 άτομα προσωπικό, 2 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 22 οχήματα και 13 πυροβόλα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν 10 αντεπιθέσεις από ομάδες επίθεσης της 95ης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού, της 57ης και της 60ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού κοντά στους οικισμούς Sinkovka στην περιοχή Kharkiv και Terny στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν επίσης τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών του ουκρανικού στρατού, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Βαριές απώλειες για Ουκρανούς σε νότιο Donetsk και Kherson – Έχασαν περίπου 1.000 στρατιώτες σε 7 μέρες

Οι ρωσικές δυνάμεις βελτιώνουν συνεχώς τις θέσεις της πρώτης γραμμής στην περιοχή του νότιου Donetsk.
Bελτίωσαν τις θέσεις τους στην πρώτη γραμμή και προκάλεσαν απώλειες σε επτά ταξιαρχίες του ουκρανικού στρατού στο νότιο Donetsk, μετέδωσε το Tass την Παρασκευή (5/4/2024) επικαλούμενο υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές.
«Στη νότια κατεύθυνση του Donetsk, οι μονάδες της Ανατολικής Ομάδας Μάχης βελτίωσαν την τακτική τους θέση στην πρώτη γραμμή και προκάλεσαν απώλειες σε επτά ταξιαρχίες ουκρανικού στρατού, Εθνικής Φρουράς και εδαφικής άμυνας κοντά στους οικισμούς Urozhainoye και Ugledar στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk και Malinovka στην περιοχή Zaporizhia» ανέφερε το Tass.
Οι απώλειες του ουκρανικού στρατού στη νότια κατεύθυνση του Donetsk την περασμένη εβδομάδα ανήλθαν σε περισσότερα από 760 άτομα προσωπικό (νεκροί, τραυματίες) 8 άρματα μάχης, 2 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 24 οχήματα και 11 πυροβόλα.
Οι Ουκρανικές δυνάμεις έχασαν επίσης 240 στρατιώτες στην περιοχή Kherson.
Επίσης έχασαν 19 οχήματα και 14 πυροβόλα, συμπεριλαμβανομένου ενός M109 Paladin και δύο συστημάτων M777 αμερικανικής κατασκευής.

Οι Ρώσοι κατέρριψαν τρία ουκρανικά αεροσκάφη και 1.200 drones σε 7 μέρες

Η ρωσική αεράμυνα καταστρέφει τρία ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη και 1.119 drones μέσα στην εβδομάδα, όπως μετέδωσε το Tass την Παρασκευή (5/4/2024).
«Τα αεροσκάφη και οι δυνάμεις αεράμυνας κατέστρεψαν δύο μαχητικά αεροσκάφη Su-27 και ένα μαχητικό MiG-29 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, πέντε κατευθυνόμενες βόμβες Hammer και JDAM, 91 ρουκέτες των συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, Vampire και Uragan.
Επίσης κατέστρεψαν 1.119 μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε το Tass επικαλούμενο υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές.

Luhansk_Battle_Map_Draft_April_4_2024.png
Bakhmut_Battle_Map_Draft_April_4_2024.png

Vremivka_-_Marinka_Battle_Map_Draft_April_4_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_April_4_2024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_April_4_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης