Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Η βιομηχανική ύφεση φοβίζει τα συνδικάτα και τις επιχειρήσεις

EE: Η βιομηχανική ύφεση φοβίζει τα συνδικάτα και τις επιχειρήσεις
«Έχουμε πραγματικά μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε ο Markus Beyrer, γενικός διευθυντής της BusinessEurope, της οργάνωσης-ομπρέλα των εθνικών επιχειρηματικών συνδικάτων
Τα συνδικάτα συντάσσονται όλο και περισσότερο με τον κόσμο των επιχειρήσεων ζητώντας καλύτερες επιχειρηματικές συνθήκες, δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας πίεσης των επιχειρήσεων στην Ευρώπη σε συνέντευξή του στο Euractiv την Τετάρτη (3 Μαρτίου), καθώς οι απώλειες θέσεων εργασίας στη μεταποίηση εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη.
«Έχουμε πραγματικά μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε ο Markus Beyrer, γενικός διευθυντής της BusinessEurope, της οργάνωσης-ομπρέλα των εθνικών επιχειρηματικών συνδικάτων.
«Η Ευρώπη ως οικονομικός και βιομηχανικός τόπος βρίσκεται υπό πραγματική πίεση για διάφορους λόγους», πρόσθεσε, αναφέροντας τις υψηλές τιμές της ενέργειας και ένα «ρυθμιστικό τσουνάμι» πολυάριθμων νέων οδηγιών από τις Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη αναπτύσσεται πολύ βραδύτερα από τους βασικούς ανταγωνιστές της, όπως οι ΗΠΑ, όπου παρατηρούνται υψηλότεροι ρυθμοί επενδύσεων σε νέα εργοστάσια. Το 2023, για παράδειγμα, το ΑΕΠ της ΕΕ αυξήθηκε μόνο κατά 0,5%, ενώ η οικονομία των ΗΠΑ έκανε άλμα κατά 2,5%, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
«Το κύριο σημείο είναι ότι έχουμε αναπτυχθεί πολύ πιο αργά από τις ΗΠΑ – για επτά χρόνια από τα τελευταία δέκα χρόνια. Επομένως, η εν λόγω κατάσταση δεν είναι απλώς ένα στιγμιότυπο», δήλωσε ο Beyrer.
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), όπως είπε, «έρχεται όλο και περισσότερο μαζί μας», τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης του βιομηχανικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Ευρώπης, «απλώς και μόνο επειδή βλέπουμε τώρα και απώλειες θέσεων εργασίας στη βιομηχανία ή τη μεταποίηση».
Μεταξύ 2019 και 2023, το μπλοκ των 27 κρατών μελών είδε 850.000 θέσεις εργασίας στη μεταποίηση να εξαφανίζονται, οι περισσότερες από τις οποίες συγκεντρώνονται στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Γερμανία, σύμφωνα με ανάλυση της ETUC που βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat.
Ωστόσο, η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ οι σοβαρές ελλείψεις εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού εξακολουθούν να προκαλούν πονοκέφαλο στις επιχειρήσεις.

Ρυθμιστικό τσουνάμι

Παράλληλα, μιλώντας για τα βάρη που έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον οι επιχειρήσεις, ο Beyrer πρόσθεσε ότι οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων αυξήθηκαν δραστικά τα τελευταία χρόνια, παρά τις υποσχέσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για μείωση της γραφειοκρατίας.
«Θα πρέπει να υπάρξουν πολύ αξιόπιστα βήματα για τη μείωση του ρυθμιστικού φόρτου», δήλωσε ο Beyrer, αναφερόμενος στις πρόσφατες υποσχέσεις της von der Leyen να μειώσει τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τις ευρωπαϊκές εταιρείες κατά 25%.
Η υπόσχεση αυτή, η οποία κοινοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2023, επαναλήφθηκε στην ομιλία της von der Leyen για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο και ακολούθησαν πιο λεπτομερείς δεσμεύσεις στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2024.
Η Κομισιόν δήλωσε ότι προωθεί μέτρα για τον εξορθολογισμό των διοικητικών απαιτήσεων και τον «εξορθολογισμό των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων που έχουν περιορισμένη χρησιμότητα, για παράδειγμα, με την ενοποίηση των επικαλυπτόμενων υποχρεώσεων, τη μείωση του αριθμού των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και την αύξηση της ψηφιοποίησης».
Μεταξύ των νομοθετικών φακέλων που θεωρήθηκε ότι θα επωφεληθούν από αναθεωρήσεις και αναβολές προθεσμιών, η Επιτροπή ανέφερε την οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας, τη λογιστική οδηγία και τον κανονισμό για τους δείκτες αναφοράς.
Ωστόσο, ο Beyrer δήλωσε ότι η πρόσφατα εκδοθείσα οδηγία της ΕΕ για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα (CSDDD), η οποία απαιτεί από τις μεγάλες εταιρείες να διασφαλίζουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τους, είχε θέσει πρόσθετες «ανεφάρμοστες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων».
«Φαίνεται ότι δεν έχουν κατανοήσει όλοι πλήρως πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», προειδοποίησε.
Παρόμοιες ανησυχίες εκφράστηκαν και από άλλες επιχειρηματικές ομάδες, όπως το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK).
Παραπονέθηκαν ότι το CSDDD θα οδηγήσει σε στενότερη επιλογή «πελατών και προμηθευτών», γεγονός που με τη σειρά του θα υπονομεύσει τον στόχο της διαφοροποίησης των αγορών και της εξασφάλισης πρώτων υλών για την ενεργειακή μετάβαση.
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει όλο και περισσότερο να κάνουν διαλέξεις σε εξωτερικούς προμηθευτές ή πελάτες σχετικά με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ζητώντας τους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, ενώ «έχουν επιλέξει εδώ και καιρό έναν εντελώς διαφορετικό πελάτη ή έναν εντελώς διαφορετικό προμηθευτή, ο οποίος, σε περίπτωση αμφιβολίας, δεν προέρχεται από την Ευρώπη», δήλωσε ο διευθυντής του DIHK Martin Wansleben σε εκδήλωση στο Βερολίνο τον Μάρτιο.

Ελπίδες στον Letta και τον Draghi

Στη συνέντευξή του στο Euractiv, ο Beyrer δεν δίστασε να εναποθέσει τις ελπίδες του και στις επικείμενες εκθέσεις υψηλού επιπέδου για την ενιαία αγορά της ΕΕ και την ανταγωνιστικότητα των πρώην πρωθυπουργών της Ιταλίας Enrico Letta και Mario Draghi.
«Χρειάζεται ένα μείγμα μιας πολιτικής ιστορίας, όπου τα πράγματα είναι σίγουρα τολμηρά, και στη συνέχεια, ελπίζουμε ότι [αυτό] θα λειτουργήσει επίσης ως όχημα εκτόξευσης για τη σκληρή τεχνική εργασία, για την οποία κανείς, εκτός από τους ειδικούς, δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή, αλλά για την οποία κάνουμε πολλές προτάσεις», δήλωσε ο Beyrer.
Ο Letta θα παρουσιάσει την έκθεσή του για τη βελτίωση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ σε ειδική συνεδρίαση των ευρωπαίων ηγετών στις 17 και 18 Απριλίου, ενώ η έκθεση του Draghi για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα αναμένεται να δημοσιευθεί μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης