Τελευταία Νέα
Διεθνή

H «μάντισσα της Wall Street», Meredith Whitney, προειδοποιεί: Το «ασημένιο τσουνάμι» θα λιώσει την αγορά στέγης – Έρχεται κραχ τιμών

H «μάντισσα της Wall Street», Meredith Whitney,  προειδοποιεί: Το «ασημένιο τσουνάμι» θα λιώσει την αγορά στέγης – Έρχεται κραχ τιμών
Η άποψη της Meredith Whitney βασίζεται εν μέρει σε δημογραφικές αλλαγές
Ραγδαία υποχώρηση στις τιμές των κατοικιών «βλέπει» η λεγόμενη «μάντισσα της Wall Street» (σ.σ. επειδή είχε προβλέψει τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση), κατά κόσμον Meredith Whitney, και οι λόγοι έχουν να κάνουν με συνήθειες που έχουν υιοθετήσει τα νεαρά παιδιά.
«Οι άντρες συνήθιζαν να μένουν μόνοι…
Τώρα, όμως, έχουμε το φαινόμενο που αποκαλώ “κρίση του νεαρού άνδρα”, δηλαδή άνδρες που έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν στο σπίτι με τους γονείς από ό,τι οι γυναίκες.
Ένας στους πέντε νέους ζει στο σπίτι με τους γονείς του, και αυτοί δεν είναι νέοι άνδρες που πηγαίνουν στο κολέγιο και επιστρέφουν στο σπίτι για διακοπές, αλλά νέοι, ενήλικοι άντρες που επιλέγουν να ζήσουν στο πατρικό τους» είπε η Whitney.
Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στην αγορά κατοικίας, είπε και συμπλήρωσε:
«Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω πως λίαν συντόμως θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις τιμές των κατοικιών να υποχωρούν – μια πτώση πρωτόγνωρη, που δεν έχουμε δει εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, λόγω της δυναμικής προσφοράς/ζήτησης.
Μέχρι τώρα είχαμε ανισορροπία προσφοράς: περισσότερη ζήτηση, λιγότερη προσφορά.
Αλλά νομίζω ότι αυτό θα αντιστραφεί».
Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι η προσφορά θα υπερβαίνει τη ζήτηση, γι' αυτό και οι τιμές των κατοικιών θα υποχωρούν επί χρόνια.
Η άποψη της Whitney βασίζεται εν μέρει σε δημογραφικές αλλαγές: «Το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών ανήκει σε άτομα και νοικοκυριά άνω των 40 ετών, είπε.
Αλλά τα νέα νοικοκυριά είναι λιγότερα, ίσως τα λιγότερα που έχουν υπάρξει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα - κάτι που μεταφράζεται σε πρόβλημα ζήτησης».
Ωστόσο, πολλοί ειδικοί έχουν προβλέψει ότι οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.
Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έφτασαν σε υψηλό 20ετίας πέρυσι και οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να αγοράζουν σπίτια.
Και επειδή απλά δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια, η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, με τις τιμές των κατοικιών να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Η Whitney, ωστόσο, έχει άλλη άποψη.
Όπως γίνεται αντιληπτό, συμβαίνουν αλλαγές στον κόσμο της στέγασης, και προφανώς αυτό έχει να κάνει με τους νεαρούς άνδρες.

Ασημένιο κύμα…

Σύμφωνα με τη Whitney, τα χαμηλότερα από ποτέ επιτόκια «ενίσχυσαν τον πληθωρισμό, και ιδιαίτερα τον πληθωρισμό των κατοικιών.
«Αν είστε ελεύθεροι, οι πιθανότητες να αντέξετε οικονομικά ένα σπίτι μόνοι σας είναι λιγότερο πιθανές από ό,τι αν είστε οικογένεια με διπλό εισόδημα», είπε.
Στη συνέχεια, συνέχισε λέγοντας ότι οι ιδιοκτήτες έχουν πολύ περισσότερο πλούτο από τους μη ιδιοκτήτες.
Η Whitney κάνει λόγο εδώ και καιρό για το «ασημένιο τσουνάμι» που πρόκειται να χτυπήσει την αγορά κατοικίας καθώς οι baby boomers γερνούν και τα σπίτια τους μένουν άδεια.
«Θα δείτε μια δυναμική αλλαγή προσφοράς-ζήτησης», είπε η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Whitney Advisory Group.
«Κανονικά θα έπρεπε, καθώς τα επιτόκια ανεβαίνουν, οι τιμές των κατοικιών να πέφτουν, και αυτό δεν έχει συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Πιστεύω ότι οι τιμές των κατοικιών θα ομαλοποιηθούν, επειδή όσο περισσότερο απόθεμα, περισσότερη προσφορά έρχεται στην αγορά, θα δείτε μια πραγματική τιμή εκκαθάρισης πολύ χαμηλότερη από ό,τι είναι σήμερα: -20% χαμηλότερα από ό,τι είναι σήμερα».
Προς το τέλος του περασμένου έτους, η Whitney είπε ότι το 51% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών πρόκειται να μετακομίσουν σε μικρότερα σπίτια, επικαλούμενη έκθεση της AARP, γεγονός που θα φέρει στην αγορά περισσότερες από 30 εκατομμύρια κατοικίες.
Περισσότερη προσφορά, ή καλύτερα λέγοντας, προσφορά που υπερβαίνει τη ζήτηση, θα πυροδοτούσε πτώση των τιμών.
Ωστόσο, πρόσφατη ανάλυση από τη Freddie Mac αποκάλυψε ότι τα 9 εκατομμύρια σπίτια που πρόκειται να βγουν στην αγορά την επόμενη δεκαετία, καθώς οι baby boomers γερνούν, δεν πρόκειται να διαταράξουν πραγματικά τα πράγματα.
Αυτό θα συμβεί για έναν λόγο: ταυτόχρονα θα εισέλθουν οι νεότερες γενιές, που σημαίνει ότι η ζήτηση στέγης θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Όπως δείχνει αυτή η ανάλυση, το τσουνάμι μοιάζει περισσότερο με παλίρροια, φέρνοντας μια σταδιακή έξοδο που θα αντισταθμιστεί κυρίως από νεοεισερχόμενους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης