Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Προς μια δεύτερη θητεία η Kristalina Georgieva

ΔΝΤ: Προς μια δεύτερη θητεία η Kristalina Georgieva
Μόνη υποψήφια για τη θέση της διευθύνοντος συμβούλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η 70χρονη οικονομολόγος από τη Βουλγαρία
Η διαδικασία ανάδειξης υποψηφιοτήτων για τον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έκλεισε την Τετάρτη 4/4, με μοναδική υποψήφια την νυν επικεφαλής του ΔΝΤ Kristalina Georgieva, όπως έγινε γνωστό με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση Του ταμείου.
«Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 έληξε η περίοδος υποψηφιοτήτων για τη θέση του επόμενου Διευθύνοντος Συμβούλου. Ένας υποψήφιος προτάθηκε - η σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva», σημειώνει σχετικά το ανακοινωθέν.
Τώρα, όπως εξήγησε το ταμείο, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει ατομικές συνεντεύξεις με την 70χρονη Georgieva, με βάση τα αποτελέσματα των οποίων θα πρέπει να εγκριθεί οριστικά η υποψηφιότητα.
Ιδανικά, αυτή η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται με συναίνεση, αλλά η ψηφοφορία δεν μπορεί να αποκλειστεί - εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Η μέθοδος της συναίνεσης θεωρείται πάντα προτιμότερη από το ΔΝΤ και δίνεται ιδιαίτερη σημασία κατά την επιλογή των ανώτερων στελεχών.
Ο Παγκόσμιος Χρηματοοικονομικός Οργανισμός αναμένει να επιλέξει τον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλό του μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Η πενταετής θητεία της Βουλγαρικής καταγωγής Georgieva λήγει τον Σεπτέμβριο.
Σε όλη την ιστορία του οργανισμού, επικεφαλής του για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ήταν ο Γάλλος Michel Camdessus.
Υπηρέτησε τρεις θητείες - από το 1987 έως το 2000.
Στις οκτώ δεκαετίες ύπαρξης του ΔΝΤ, 5 από τους 12 διευθύνοντες συμβούλους γεννήθηκαν στη Γαλλία.
Σύμφωνα με την άτυπη συμφωνία μεταξύ των κορυφαίων μετόχων του ταμείου - των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - στο ΔΝΤ εξακολουθεί να ηγείται αποκλειστικά Ευρωπαίος επικεφαλής, ενώ στην Παγκόσμια Τράπεζα είθισται να τίθεται επικεφαλής από την ... άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης