Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και ξαφνικά… ηχηρό μήνυμα από Ρωσία σε Ισραήλ – Στέλνει στρατό στα Υψώματα του Γκολάν στη Συρία

Και ξαφνικά… ηχηρό μήνυμα από Ρωσία  σε Ισραήλ – Στέλνει στρατό στα Υψώματα του Γκολάν στη Συρία
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει πρόσθετες δυνάμεις στις ελεγχόμενες από τη Συρία περιοχές στα Υψώματα του Γκολάν
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία στέλνει ένα ηχηρό και ευδιάκριτο μήνυμα στο Ισραήλ ότι η επιθετικότητα που επιδεικνύει, θα γυρίσει boomerang και ενώ στην ευρύτερη περιοχή ηχούν ολοένα και πιο δυνατά τα τύμπανα ενός καταστροφικού περιφερειακού πολέμου.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει πρόσθετες δυνάμεις στις ελεγχόμενες από τη Συρία περιοχές στα Υψώματα του Γκολάν, όπου το Ισραήλ φέρεται να είχε χτυπήσει με αυξανόμενο ρυθμό τους τελευταίους μήνες.
Οι ρωσικές δυνάμεις – τυπικά- επιφορτίζονται με την αποκλιμάκωση της έντασης στις συριακές επαρχίες Quneitra και Daraa καθώς και την παρακολούθηση της μακροχρόνιας εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου.
Σύμφωνα με τη Ρωσία, στρατιωτικές θέσεις που ανήκουν στον συριακό στρατό θα βρίσκονται πλέον κάτω από ρωσικά παρατηρητήρια, που έχουν δημιουργηθεί για την παρακολούθηση «πιθανών προκλήσεων».
Η απόφαση της Ρωσίας να κάνει αισθητή την παρουσία της στα Υψώματα του Γκολάν συνδέεται χρονικά με την καταδίκη εκ μέρους της Μόσχας του ισραηλινού χτυπήματος στο ιρανικό προξενείο στη Συρία.
Η Ρωσία κάλεσε το εβραϊκό κράτος να σταματήσει τέτοιες «εντελώς απαράδεκτες» ενέργειες και έχει ζητήσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το χτύπημα στο ιρανικό προξενείο.

russian_2.jpg

Ανησυχία στο Ισραήλ μετά τη ρωσική αντίδραση

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι τέτοιες επιθέσεις παραβιάζουν όλα τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου.
Η απόφαση αυτή της Ρωσίας να στείλει στρατό στα Υψώματα του Γκολάν έχει θορυβήσει το Ισραήλ με τη Jerusalem Post να κάνει λόγο για κυνική χρήση της εν λόγω περιοχής από τη Μόσχα.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, η Ρωσία χρησιμοποιεί «την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψώματα του Γκολάν ως ανάχωμα στην επιχειρηματολογία κατά της εισβολής της στην Ουκρανία».

israel_3.JPG

Ρωσία: Τμήμα της Συρίας τα Υψώματα του Γκολάν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov έχει κατηγορήσει ανοιχτά τις ΗΠΑ για υποκρισία όσον αφορά στην αναγνώριση των Υψωμάτων του Γκολάν ως τμήματος του Ισραήλ.
Ο Lavrov ο οποίος συνέκρινε τα Υψώματα του Γκολάν με το Donbass, υπονόησε ότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν σοβαρά τη δική τους υπόσχεση να «σεβαστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ».
Λίγο πριν από την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της στη Γενεύη είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «η Ρωσία δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψώματα του Γκολάν που αποτελούν μέρος της Συρίας».

Υπό ισραηλινή κατοχή

Τα δύο τρίτα του Γκολάν κατέχονται από το Ισραήλ (προσαρτήθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 1981, αναγνωρίζονται μόνο από τις ΗΠΑ), ενώ το ανατολικό τμήμα από τη Συρία, της οποίας αποτελούσε έδαφος μέχρι τον Πόλεμο των Έξι ημερών (1967).
Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα που αναγνώρισαν τα Υψώματα του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος στις 25 Μαρτίου 2019.

Κόκκινος συναγερμός στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα το Ισραήλ βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό μετά την προειδοποίηση της CIA πως το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια σαρωτική επίθεση κατά του εβραικού κράτους εντός των επόμενων ωρών ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό της Συρίας που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι, ανάμεσα τους και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης.
Η προειδοποίηση μιλά για μια μαζική επίθεση με drones και πυραύλους cruise που θα στοχεύσουν στρατηγικά σημεία του ισραηλινού στρατού, κέντρα λήψης αποφάσεων και υπηρεσίες πληροφοριών ενώ δεν αποκλείονται και επιθέσεις κατά ισραηλινών πρεσβειών.
Ήδη ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο ισραηλινός στρατός προχωρά σε επιστρατεύσεις προκειμένου να ενισχύσει τα συστήματα αεράμυνας της χώρας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ανοίξει πολλά καταφύγια στο Τελ Αβίβ.

Ενισχύει την αεράμυνα το Ισραήλ

Δημοσίευμα της ισραηλινής Yedioth Ahronoth αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός καλεί εφέδρους για να ενισχύσουν την αεράμυνα του Ισραήλ.
Όπως αναφέρεται, μετά την αξιολόγηση της κατάστασης, ο στρατός αποφάσισε να αυξήσει τις δυνάμεις αλλά και να προσελκύσει στρατιωτικό προσωπικό από την εφεδρεία για να ενισχύσει το σύστημα αεράμυνας.

Ανοίγουν καταφύγια στο Τελ Αβίβ, κόβουν όλες τις άδειες

Τις προειδοποιήσεις αυτές φέρονται πως έχουν λάβει σοβαρά υπόψη οι Ισραηλινοί, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι ανοίγουν τα καταφύγια στο Τελ Αβίβ, τη στιγμή που η διοίκηση του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας πως κόβει όλες τις άδειες του μάχιμου στρατιωτικού προσωπικού.
Αν και επισημαίνεται πως η απόφαση αυτή είναι προσωρινής διάρκειας, επισημαίνεται πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες είναι σε κατάσταση πολέμου και το θέμα της ανάπτυξης δυνάμεων τελεί υπό συνεχή αξιολόγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης