Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέφτει η Ουκρανία - Η Ρωσία παίρνει το Chasov Yar και μετά αστραπιαία παράδοση άνευ όρων – Στο χείλος πολέμου με ΝΑΤΟ

Πέφτει η Ουκρανία - Η Ρωσία παίρνει το Chasov Yar και μετά αστραπιαία παράδοση άνευ όρων – Στο χείλος πολέμου με ΝΑΤΟ
Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στα περίχωρα του Chasov Yar και ασκούν τη μέγιστη δυνατή πίεση
Σχετικά Άρθρα
(upd 12) Το κύριο βάρος του ρωσικού στρατού πέφτει στο Chasov Yar, πόλη – κλειδί για την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης ενώ την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ αποφάσισε να δημιουργήσει μια ομάδα συμμαχικών στρατευμάτων τα οποία θα αποσταλούν στην Ουκρανία.
Οι Ουκρανοί δέχονται μεγάλες πιέσεις στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς η κατάληψή του από τους Ρώσους θα πυροδοτήσει καταιγιστικές εξελίξεις στο μέτωπο.
Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στα περίχωρα του Chasov Yar και ασκούν τη μέγιστη δυνατή πίεση.
Ο Igor Kimakovsky, σύμβουλος του επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, υποστήριξε πως τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν πολλά σημαντικά οχυρά των Ουκρανών κοντά στην πόλη.
Τον δρόμο για το Chasov Yar άνοιξε η είσοδος των ρωσικών στρατευμάτων στον οικισμό Krasnoye.
Η κατάκτηση του χωριού Krasnoye πλήττει από τη βόρεια πλευρά τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή Kleshcheevka.
Η κατάληψη του οικισμού απλοποιεί την προέλαση προς το Chasov Yar, μια σημαντική πόλη σε αυτήν την περιοχή.

Ουκρανικός στρατός: Απερίγραπτα δύσκολη η κατάσταση στο Chasov Yar – Νιώθουμε την ένταση της ρωσικής επίθεσης – Η Πέμπτη (4/4) η πιο δύσκολη μέρα

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης Chasov Υar, Sergei Chaus, που διορίστηκε από το Κίεβο, είπε ότι η κατάσταση την Πέμπτη (4/4/2024) ήταν «η πιο δύσκολη» καθ’ όλη την περίοδο των εχθροπραξιών λόγω της εντατικοποίησης της επίθεσης του ρωσικού στρατού.
«Η σημερινή κατάσταση είναι ίσως η πιο δύσκολη όλων των εποχών.
Κάθε μέρα οι βομβαρδισμοί εντείνονται.
Σήμερα είναι απλά μια τρελή μέρα. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα, αλλά υπήρξε μεγάλος αριθμός πυρκαγιών και κατεστραμμένων κατοικιών.
Κάθε μέρα βλέπουμε τέτοια μια εικόνα, άρα γίνεται όλο και πιο περίπλοκη.
Το ότι η εχθρική επίθεση εντείνεται, το νιώθουμε» ανέφερε ο Chaus.
Σημείωσε ότι την Πέμπτη μόνο ένα κατάστημα ήταν ανοιχτό στην πόλη.
Ταυτόχρονα, οι «βασικές ανάγκες» των κατοίκων της πόλης παρέχονται με στοχευμένο τρόπο

Γιατί είναι καθοριστικής σημασίας το Chasov Yar

Για τη Ρωσία είναι καθοριστικής σημασίας η κατάληψη του Chasov Yar στο Donetsk.
Τον δρόμο για την πορεία προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη άνοιξε η κατάληψη της Avdiivka προ μηνός.
Τα κέρδη της Ρωσίας στην περιοχή Chasov Yar είναι ένα λογικό αποτέλεσμα της νίκης στην Avdiivka και της επίθεσής της που λαμβάνει χώρα τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο Anatoliy Matviychuk, στρατιωτικός αναλυτής και απόστρατος συνταγματάρχης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Μας επιτρέπει να εισέλθουμε και να πάρουμε τον έλεγχο των υποδομών και των γραμμών ανεφοδιασμού μέσω των οποίων οι ουκρανικές δυνάμεις λαμβάνουν ενισχύσεις και πυρομαχικά, καθώς και την πρόσβαση στην περιοχή του Kramatorsk», εξήγησε.

chasov_2.JPG

Ανοίγει ο δρόμος για Kramatorsk, Slavyansk - Μετά θα καταρρεύσουν όλα

«Προσεγγίζοντας το Chasov Yar, διαταράσσουμε εντελώς τη σταθερότητα της ουκρανικής άμυνας και ανοίγουμε το δρόμο για να προχωρήσουμε στο Kramatorsk και στο Slavyansk», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Matviychuk, η κατάληψη του Chasov Yar θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να διαταράξουν την επιμελητεία των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή καθώς η πόλη είναι ένας σημαντικός κόμβος αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων.
Το Chasov Yar χρησιμοποιείται επίσης από τον Ουκρανικό στρατό για εναλλαγή από το 2014: Νέες μονάδες από άλλες περιοχές της Ουκρανίας μεταφέρονται εκεί τακτικά.

chasov_yar.JPG

Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να σταθεροποιήσουν την πρώτη γραμμή

O ειδικός παρατήρησε επίσης πως οι δυτικοί εταίροι του Κιέβου έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, καθώς προσπαθούν απεγνωσμένα να βοηθήσουν στη δημιουργία κάποιου είδους στρατού στην Ουκρανία, ενώ δεν καταλαβαίνουν ότι τους λείπουν στρατιώτες και δεν διαθέτουν πλέον το μαχητικό πνεύμα που είχαν το 2022.
«Πιστεύω ωστόσο ότι δεν θα επηρεάσει τις αποστολές όπλων και στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο, βλέποντας πώς η Δύση στοχεύει σε μια άμεση αντιπαράθεση με τον ρωσικό στρατό», πρόσθεσε.
Από το 2014 και μέχρι την κατάληψή της από τις ρωσικές δυνάμεις τον περασμένο μήνα, η πόλη Avdiivka αποτελούσε σημαντικό προπύργιο για τις ουκρανικές δυνάμεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Οι ισχυρές άμυνες που κατασκευάστηκαν από το μηχανικό της Ουκρανίας, ωστόσο, δεν βοήθησαν τη φρουρά της πόλης όταν οι προελαύνουσες ρωσικές δυνάμεις απείλησαν να περικυκλώσουν την πόλη, κάτι που ώθησε τα εναπομείναντα στρατεύματα του καθεστώτος του Κιέβου να γυρίσουν πίσω και να τραπούν σε φυγή.
Από τότε, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να διατηρούν τη δυναμική και οδηγούν τις ουκρανικές δυνάμεις πιο δυτικά καθώς οι τελευταίες προσπαθούν και αποτυγχάνουν να σταθεροποιήσουν την πρώτη γραμμή.

xarakoma.jpg
Κόλαση στο Kharkiv – Οι Ρώσοι χτύπησαν και κατέστρεψαν το εργοστάσιο παραγωγής drones των Ουκρανών ενώ διέλυσαν τρένο με στρατιώτες

Ο ρωσικός στρατός χτύπησε την παραγωγή drones (UAV) για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στην πόλη Merefa, στην περιοχή του Kharkiv, δήλωσε ο συντονιστής του κινήματος Nikolaev (σ.σ. Mykolaiv στα ουκρανικά) Sergey Lebedev αναφερόμενος σε μηνύματα. από κατοίκους του Kharkiv.
Επιπλέον, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έπληξαν τη Σχολή Αρμάτων του Kharkiv.
Στις 3 και 4 Απριλίου, ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε μια σειρά επιθέσεων με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Kharkiv είπε η ίδια πηγή.
Το εργοστάσιο Merefa που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή και αποθήκευση UAV χτυπήθηκε στην επίθεση, σημείωσε.
Χτυπήθηκε και ο σιδηροδρομικός σταθμός που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.
Στο σταθμό τη στιγμή της επίθεσης βρισκόταν τρένο με στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και Ουκρανούς στρατιώτες.
Από την έκρηξη στο εργοστάσιο χτυπήθηκε και το τρένο.
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης στη σχολή αρμάτων μάχης στο Kharkiv όπου βρίσκονταν ξένοι εκπαιδευτές και δυτικά τανκς.
Ξένα τανκς με ξένους στρατιωτικούς εκπαιδευτές παραδόθηκαν εκεί την προηγούμενη μέρα.
Ξένοι μισθοφόροι φτάνουν στην Ουκρανία σε μεγάλους αριθμούς.

Podolyak (Σύμβουλος Zelensky): Τρομακτικά μεγάλη η ζημιά στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας από τα ρωσικά χτυπήματα

Ο Mikhail Podolyak σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, δήλωσε ότι το ενεργειακό σύστημα της χώρας υπέστη μεγάλες ζημιές.
«Η ζημιά είναι εξαιρετικά μεγάλη γιατί έχουν πληγεί το Kanevskaya HPP, το Dneproges, το Zmiyevskaya TPP», είπε σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Podolyak αποκάλυψε ότι σχεδόν το 80% της παραγωγής θερμότητας στο Kharkiv έχει χαθεί.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια από δυτικούς εταίρους για να αναπληρώσει τη ζημιά στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Στις 3 Απριλίου, η ενεργειακή εταιρεία DTEK, η οποία ιδρύθηκε από τον πλουσιότερο επιχειρηματία της Ουκρανίας Rinat Akhmetov, περιέγραψε την κατάσταση στο ενεργειακό σύστημα ως εξαιρετικά δύσκολη.
Η εταιρεία ανακοίνωσε πως μετά τα χτυπήματα στις 22 και 29 Μαρτίου, έχασε το 80% της παραγωγικής της ικανότητας και ότι πέντε από τους έξι θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Πολωνία: Οι χώρες του ΝΑΤΟ στέλνουν στρατεύματα στην Ουκρανία

Οι χώρες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ομάδα συμμαχικών στρατευμάτων τα οποία θα αποσταλούν στην Ουκρανία, όπως αποκαλύπτει ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας Radosław Sikorski, σε σχόλιο του μετά την τελετή εορτασμού των 75 ετών από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία της αποστολής δεν σημαίνει απευθείας είσοδο στη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά την αξιοποίηση της δυτικής τεχνογνωσίας προκειμένου να εκπαιδευτούν οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου.
Τόνισε δε πως αυτό πρακτικά σημαίνει «ότι θα μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες συντονισμού, εκπαίδευσης και σχεδιασμού του ΝΑΤΟ για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με πιο συντονισμένο τρόπο».
Εξήγησε, συγκεκριμένα, ότι μεγαλύτερος αριθμός Ουκρανών στρατιωτικών θα έχει τη δυνατότητα προκειμένου να εκπαιδευτεί στην Πολωνία.
Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η Μόσχα, οι χώρες του ΝΑΤΟ, προμηθεύοντας όπλα και εκπαιδεύοντας τον ουκρανικό στρατό στο έδαφός τους, έχουν γίνει από καιρό άμεσοι συμμετοχοι στη σύγκρουση.
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko δήλωσε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ότι οποιαδήποτε απειλή ασφαλείας από το ΝΑΤΟ στη Ρωσία δεν θα μείνει αναπάντητη.
Υπενθύμισε δε τα λόγια του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin από την ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση ότι «θυμόμαστε τη μοίρα εκείνων που κάποτε έστελναν τα στρατεύματά τους στο έδαφος της χώρας μας, αλλά τώρα οι συνέπειες για τους πιθανούς παρεμβατικούς θα είναι πολύ πιο τραγικές».

Bloomberg: Ανήσυχοι οι σύμμαχοι του Zelensky

Εξάλλου, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο δυτικές πηγές, οι σύμμαχοι του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι μία θερινή επίθεση θα μπορούσε να σπάσει την ουκρανική άμυνα.
«Είναι η έλλειψη πυρομαχικών και η μείωση των προμηθειών από δυτικές χώρες που έχουν γίνει η κύρια αιτία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στο μέτωπο.
Ο αριθμός των οβίδων που παράγει η Ρωσία ξεπερνάει επτά φορές αυτόν της Ουκρανίας.
Αυτό είναι διπλάσιο από αυτό που αναφέρθηκε τον Ιανουάριο, ανέφερε επίσης το Bloomberg.

yar.JPG

Η κατάρρευση δεν είναι θέμα μηνών, είναι θέμα εβδομάδων

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Oleg Glazunov, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος πολιτικής ανάλυσης και κοινωνικο-ψυχολογικών διαδικασιών του Ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Plekhanov, πιστεύει ότι το ουκρανικό μέτωπο μπορεί να καταρρεύσει σε λίγες εβδομάδες.
«Είναι πιθανό, επειδή ο ουκρανικός στρατός δεν έχει αρκετές οβίδες, δεν έχει αρκετές έτοιμες για μάχη.
Νομίζω ότι ο Μάιος είναι η πιο ευνοϊκή στιγμή για τις ρωσικές δυνάμεις να στοχεύσουν ένα αδύναμο τμήμα της πρώτης γραμμής», είπε ο Glazunov.
«Ο ουκρανικός στρατός υφίσταται σημαντικές απώλειες.
Τους λείπουν βαρέα όπλα, αεροπλάνα και τανκ.
Προς το παρόν συγκρατούν την πρώτη γραμμή με τη βοήθεια των εναπομεινάντων έτοιμων μονάδων μάχης.
Νομίζω ότι το μέτωπο θα αρχίσει να καταρρέει σε ένα μήνα ή δύο.
Το σπάσιμο του μετώπου σε ένα αδύναμο σημείο μπορεί πράγματι να αλλάξει την κατάσταση προς όφελος της Ρωσίας», πιστεύει ο ειδικός.

Κινήσεις απελπισίας από Zelensky

Ο Volodymyr Zelensky υπέγραψε νέα μέτρα επιστράτευσης, μειώνοντας το ηλικιακό όριο και ζητώντας τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ανδρών στρατιωτικής ηλικίας σε μια κίνηση που θεωρείται «πολύ αντιδημοφιλής» στην Ουκρανία.
Το νέο σχέδιο νόμου μειώνει το ηλικιακό όριο από 27 σε 25 έτη, καταργεί τον χαρακτηρισμό «περιορισμένης ικανότητας» για νεοσύλλεκτους και υποχρεώνει όσους θεωρούνταν μη ικανοί για στρατιωτική θητεία να υποβληθούν σε ιατρική εξέταση ξανά εντός εννέα μηνών.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, το υπουργείο Άμυνας της χώρας θα λάβει επίσης δεδομένα για Ουκρανούς που είναι υπόχρεοι για στρατιωτική θητεία χωρίς τη συγκατάθεσή τους ως μέρος μιας τεράστιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων.
Τα μέτρα δεν είναι δημοφιλή στους Ουκρανούς και η χρονική στιγμή της απόφασης του Zelensky να υπογράψει τον νόμο είναι αξιοσημείωτη, σύμφωνα με τον Alexander Dudchak, κορυφαίο ερευνητή στο Ινστιτούτο Χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών και ειδικό του κινήματος η Άλλη Ουκρανία.
Ο Zelensky είχε λόγους να καθυστερήσει την υπογραφή των τροποποιήσεων του νόμου για την επιστράτευση και τη στρατιωτική θητεία και τώρα υπέγραψε πολλά από αυτά τα νομοσχέδια ταυτόχρονα», είπε ο Dudchak.
«Γιατί τώρα; Γιατί είναι δύσκολο να το καθυστερήσει περαιτέρω.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Lindsey Graham επισκέφτηκε την Ουκρανία και είπε πως δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή και το Κίεβο θα πρέπει να στείλει ακόμη περισσότερους ανθρώπους στην κρεατομηχανή», δήλωσε ο ερευνητής κάνοντας λόγο για απελπισία Zelensky.

Lavrov: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Δύσης αλλά υπάρχει μία νέα πραγματικότητα πλέον στην Ουκρανία

Η Ρωσία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να διαπραγματευτεί μια δίκαιη διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης με τους διαχειριστές του καθεστώτος του Κιέβου με βάση την υπάρχουσα πραγματικότητα και την ισορροπία συμφερόντων, αλλά η μόνη διέξοδος από το αδιέξοδο είναι εάν η Δύση εγκαταλείψει την ανεδαφική φόρμουλα Zelensky.
Αυτά δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov σε συνάντηση με ξένους πρεσβευτές για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Lavrov, η Ρωσία περιμένει τη Δύση να κάνει το πρώτο βήμα για την επίλυση της σύγκρουσης, θεωρεί παράλογες τις δηλώσεις ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εξασφαλίσει την ασφάλεια της Ουκρανίας και είναι επιφυλακτική για την τρομοκρατική φύση του καθεστώτος του Κιέβου.
Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο για την Ουκρανία και εγγυήσεις για την ασφάλειά της, αλλά μόνο με ίσους όρους, λαμβάνοντας υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα.
«Μια ειλικρινής συνομιλία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι δυνατή βασισμένη σε νέες πραγματικότητες, με βάση τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας.
Είμαστε, φυσικά, έτοιμοι να διασφαλίσουμε οποιεσδήποτε συμφωνίες που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα ασφάλειας άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.
Οι καταστάσεις στο πεδίο της μάχης καθορίζουν νέες πραγματικότητες», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, λέγοντας πως η μπάλα είναι στο γήπεδο της Δύσης αλλά στην Ουκρανία έχει διαμορφωθεί πλέον μία νέα πραγματικότητα.

Lavrov: Αφήστε τον Zelensky να ονειρεύεται

Ο Lavrov σχολίασε την παρατήρηση του Zelensky για την ανάγκη επιστροφής στα σύνορα του 2022 λέγοντας ότι έχει το δικαίωμα να «ονειρεύεται».
Ο Lavrov είπε ότι συζήτησε με ξένους απεσταλμένους τα σχέδια της Δύσης να προσελκύσει περισσότερες χώρες στην πρωτοβουλία που περιλαμβάνει τη «φόρμουλα ειρήνης» του Zelensky.
«Συζητήσαμε λεπτομερώς τα συγκεκριμένα σχέδια της Δύσης να βάλει όσες χώρες του Παγκόσμιου Νότου, της Ανατολής, της παγκόσμιας πλειοψηφίας να προωθήσουν τη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης των 10 σημείων Zelensky», σημείωσε ο Lavrov.
«Η φόρμουλα είναι γνωστή, έχει δημοσιευθεί• ουσιαστικά είναι ένα τελεσίγραφο που απαιτεί από τη Ρωσία να παραδοθεί, να συνθηκολογήσει, να αποσυρθεί στα σύνορα του 1991», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
«Είναι ενδιαφέρον ότι πρόσφατα, ο κ. Zelensky είπε χαριτωμένα ότι θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει με τα σύνορα του Φεβρουαρίου του 2022.
Λοιπόν, αφήστε τον να ονειρευτεί», είπε χαρακτηριστικά ο Lavrov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το τελεσίγραφο απαιτεί «να δικαστεί η ρωσική ηγεσία από ένα δικαστήριο, να αναγκαστεί η ρωσική ηγεσία να πληρώσει αποζημιώσεις, να περιορίσει τη ρωσική ηγεσία στην ικανότητά της να υπερασπιστεί το δικό της έδαφος, να περιορίσει τα όπλα της.

Ουγγαρία, Τσεχία προστατεύουν τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας, που έστειλε όλα τα αεροσκάφη της στην Ουκρανία

Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν εξαντλήσει πλήρως τα αποθέματα όπλων τους και δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν την Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Peter Szijjarto.
«Η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων ήταν αφιερωμένη στον τρόπο αύξησης των προμηθειών όπλων.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι πολλές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν σχεδόν πλήρως παραδώσει στην Ουκρανία τα όπλα που είχαν στα αποθέματά τους», σημείωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών μετά από συνάντηση με ομολόγους του από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία από τις Βρυξέλλες.
Σε επιβεβαίωση αυτού, ο Szijjarto είπε ότι «τώρα η Ουγγαρία μαζί με την Τσεχία έχουν αναλάβει την προστασία του εναέριου χώρου της Σλοβακίας, επειδή οι Σλοβάκοι μετέφεραν όλα τα αεροπλάνα τους στους Ουκρανούς και οι ίδιοι δεν έχουν λάβει ακόμη νέα αεροσκάφη.
«Έτσι τώρα χωρίς εμάς και χωρίς τους Τσέχους δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια του εναέριου χώρου τους», είπε σε Ούγγρους δημοσιογράφους στη βελγική πρωτεύουσα.
Ο Szijjarto τόνισε ότι ούτε αυτό το γεγονός δεν ήταν σε θέση να σταματήσει τη Δύση και η συνάντηση επικεντρώθηκε για άλλη μια φορά στην αύξηση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία.
Μάλιστα επικαλέστηκε έναν από τους συναδέλφους του, χωρίς να τον κατονομάσει, ο οποίος είπε ότι «ο στόχος δεν είναι η επίτευξη της ειρήνης, αλλά η νίκη στον πόλεμο».
Η ουγγρική κυβέρνηση θεωρεί αυτή την προσέγγιση εσφαλμένη.
Ο Szijjarto πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, επειδή η συνέχιση των εχθροπραξιών θα οδηγήσει σε περισσότερα θύματα και καταστροφές.
Επιπλέον, τόνισε ο Szijjarto, οι προμήθειες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την επιτυχία του Κιέβου στο πεδίο της μάχης, «δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Δύσης» και δημιουργούν μόνο τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης και παρασύροντας τις χώρες της συμμαχίας σε αυτήν.
«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο χείλος του πολέμου με τη Ρωσία», προειδοποίησε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης