Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Χτυπάνε» τα σκάνδαλα τον Viktor Orban – Συγκλονίζεται η Ουγγαρία από τη διαφθορά

«Χτυπάνε» τα σκάνδαλα τον Viktor Orban – Συγκλονίζεται η Ουγγαρία από τη διαφθορά
Δεν είναι σαφές εάν ο διαφαινόμενος αντίπαλος του Orban, P. Magyar μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική του μέχρι τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο
Σοβαρά πολιτικά προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban, ενόψει των ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο, με το κυβερνών κόμμα του να συγκλονίζεται από δύο πολιτικά σκάνδαλα μέσα σε έξι εβδομάδες.
Ο Orban, μακροχρόνιος σύμμαχος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και ευρέως ο στενότερος υποστηρικτής του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ηγείται της χώρας της Κεντρικής Ευρώπης από το 2010, καθιστώντας τον τον μακροβιότερο αρχηγό κράτους της ΕΕ.
Ωστόσο, δύο μεγάλα σκάνδαλα ταρακούνησαν πρόσφατα την κυριαρχία του στο πολιτικό τοπίο της Βουδαπέστης σε μια ευαίσθητη στιγμή που η Ουγγαρία είναι έτοιμη να διεξαγάγει τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές στις αρχές Ιουνίου.
Η τελευταία διαμάχη είναι «πιθανόν να αποδειχθεί πιο προβληματική» για τον Orban, σύμφωνα με αναλυτές της εταιρείας συμβούλων πολιτικού κινδύνου Eurasia Group, οι οποίοι σημειώνουν ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός προηγουμένως μπόρεσε να ξεπεράσει τα σκάνδαλα χωρίς σημαντική απώλεια δημόσιας υποστήριξης.
Ο Peter Magyar, ένας ελάχιστα γνωστός δικηγόρος που ήταν παλαιότερα κοντά στην κυβέρνηση του Orban, δημοσίευσε μια ηχογράφηση την περασμένη εβδομάδα που αποδεικνύει ότι κορυφαία στελέχη συνωμότησαν για να συγκαλύψει τη διαφθορά.
Έκτοτε έχει ανακοινώσει σχέδια να σχηματίσει ένα νέο πολιτικό κόμμα για να αμφισβητήσει το κόμμα Fidesz του Orban.
«Από μια πρακτικά άγνωστη φιγούρα μόλις πριν από λίγους μήνες, ο Magyar οργανώνει τώρα με επιτυχία μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στη Βουδαπέστη και κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα και στον δημόσιο λόγο», δήλωσε η Zsuzsanna Vegh, επισκέπτρια συνεργάτης στο German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών, μια υπερατλαντική δεξαμενή σκέψης.
Η Vegh είπε στο CNBC ότι η απότομη πολιτική ανακάλυψη του Magyar δείχνει μεγάλη ζήτηση για νέα πολιτική ηγεσία στη χώρα.
«Ανακοίνωσε την έναρξη ενός πολιτικού κινήματος και μπορεί να προσπαθήσει να αξιοποιήσει ένα μείγμα απογοητευμένων του Fidesz καθώς και αντιπολίτευσης, και το σημαντικότερο, αναποφάσιστων, ίσως και απολιτικών ψηφοφόρων», είπε η Vegh.

Θα διατηρηθεί στο προσκήνιο ο Magyar;

Ο Magyar δημοσίευσε μια ηχογράφηση στο Facebook και στο YouTube μιας συνομιλίας με την Judit Varga - την τότε σύζυγό του και υπουργό Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας - στην οποία υπονοεί ότι ήξερε ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει στοιχεία σε μια υπόθεση διαφθοράς κατά τη διάρκεια της θητείας της.
Οι αποκαλύψεις ώθησαν πολλές χιλιάδες πολίτες να διαδηλώσουν κοντά στο κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη στις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με το Reuters.
Η διαδήλωση ακολούθησε τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία της χώρας εδώ και χρόνια που έλαβε χώρα στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν αποκαλύφθηκε ότι η πρώην πρόεδρος της Ουγγαρίας Katalin Novak είχε δώσει χάρη σε έναν άνδρα που φυλακίστηκε για συγκάλυψη μιας σειράς σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών.
Οι σύμμαχοι του Orban, συμπεριλαμβανομένων των Novak και Varga, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν στον απόηχο του σκανδάλου χάρης.
Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στο CNBC ότι η κατάσταση θα μπορούσε να συγκριθεί με το διάσημο θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Πολλή φασαρία για το τίποτα».
Σε μια ανάρτηση στο Facebook στις 26 Μαρτίου, η Varga κατηγόρησε τον Magyar για ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της σχέσης τους και ισχυρίστηκε ότι έκανε τα σχόλια υπό πίεση.
Ο Magyar αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς σε ξεχωριστή ανάρτηση στο Facebook.
Σύμφωνα με την Vegh η πολιτική επιτυχία του Magyar θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα μπορέσει να διατηρήσει τη δυναμική πίσω του μέχρι τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας το 2026 — μια πρόκληση που οι αναλυτές του Eurasia Group σημειώνουν επιβαρυμένη από την «διάχυτη» κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος στο τοπίο των δημοσίων μέσων ενημέρωσης .
«Δεδομένης αυτής της πραγματικότητας, δεν είναι σαφές εάν ο Magyar μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική του μέχρι τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, εκτός και αν συνεχίσει να κάνει ουσιαστικές αποκαλύψεις για υποτιθέμενες κυβερνητικές παραβάσεις», ανέφεραν οι αναλυτές του Eurasia Group σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 28 Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης