Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ο Powell (Fed) «βάζει πάγο» στις μειώσεις επιτοκίων - Αμφιβολίες για την πορεία του πληθωρισμού

ΗΠΑ: Ο Powell (Fed) «βάζει πάγο» στις μειώσεις επιτοκίων - Αμφιβολίες για την πορεία του πληθωρισμού
Προς το παρόν, οι περισσότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2024
Σχετικά Άρθρα
«Πάγο» στα σενάρια για δραστική νομισματική χαλάρωση εντός του 2024, έβαλε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) Jerome Powell, υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αξιολογήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής την τρέχουσα κατάσταση στον πληθωρισμό.
Μιλώντας στο Stanford University, έκανα λόγο για ισχυρότερες από τις αναμενόμενες πιέσεις στις τιμές για την έναρξη του έτους, σχολιάζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη στη μείωση των επιτοκίων -επί του παρόντος στο εύρος 5,25% με 5,50%.
«Σχετικά με τον πληθωρισμό, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν οι πρόσφατες μετρήσεις αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από ένα απλό χτύπημα». «Δεν αναμένουμε ότι θα είναι σκόπιμο να μειώσουμε τα επιτόκια πολιτικής μέχρι να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%». «Δεδομένης της ισχύος της αμερικανικλής οικονομίας και της προόδου στον πληθωρισμό μέχρι στιγμής, έχουμε χρόνο να αφήσουμε τα εισερχόμενα δεδομένα να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις μας για την πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.
Οι αγορές αναμένουν ευρέως ότι η Fed θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική φέτος, αν και χρειάστηκε να επαναξιολογήσουν τις προοπτικές για το χρονοδιάγραμμα και την έκταση των περικοπών, καθώς ο πληθωρισμός διατηρήθηκε επίμονα υψηλά.
«Οι πρόσφατες αναγνώσεις τόσο για τις θέσεις εργασίας όσο και για τον πληθωρισμό είναι υψηλότερα από το αναμενόμενο. Τα πρόσφατα στοιχεία, ωστόσο, δεν αλλάζουν ουσιαστικά τη συνολική εικόνα, η οποία συνεχίζει να είναι μια σταθερή ανάπτυξη, μια ισχυρή αλλά εξισορροπούμενη αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός να κινείται προς το 2% σε μια, μερικές φορές, ανώμαλη πορεία».
Ο κ. Powell επανέλαβε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται «συνάντηση με συνάντηση».
Επίσης, καθώς οι εκστρατείες για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024 εντείνονται, υπογράμμισε τη σημασία της αποφυγής πολιτικών ζητημάτων.
«Η ανάλυσή μας είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε προσωπική ή πολιτική προκατάληψη, στην υπηρεσία του κοινού». «Δεν θα το κάνουμε πάντα σωστά –κανείς δεν το κάνει. Αλλά οι αποφάσεις μας θα αντικατοπτρίζουν πάντα την επίπονη αξιολόγησή μας για το τι είναι καλύτερο για την οικονομία μας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα —και τίποτα άλλο».
«Δεν είμαστε, ούτε επιδιώκουμε να είμαστε, διαμορφωτές πολιτικής», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,3% τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου. Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα για να δείξουν ότι ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 0,4% αντί για 0,3% όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Τους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός PCE αυξήθηκε κατά 2,5% μετά από αύξηση 2,4% τον Ιανουάριο.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά τον τελευταίο αριθμό ως τον κύριο μετρητή του πληθωρισμού και τον επηρεάζει κατά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης