Διεθνή

Κύπρος: Επείγουσα συνάντηση Χριστοδουλίδη – von der Leyen στην Αθήνα για το Μεταναστευτικό

Κύπρος: Επείγουσα συνάντηση Χριστοδουλίδη – von der Leyen στην Αθήνα για το Μεταναστευτικό
Σε δηλώσεις πριν από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στη Λευκωσία ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για «σοβαρή κρίση στο Μεταναστευτικό»
Κρίσιμες κρίνονται οι επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen την Κυριακή 7/4 στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο οποίος όπως και η κυρία von der Leyen θα βρίσκεται στην Ελλάδα προκειμένου να παραστεί στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έχει ζητήσει να δει άμεσα την Πρόεδρο της Κομισιόν με αφορμή τη δραματική αύξηση η οποία καταγράφεται στην έλευση Σύρων μεταναστών δια θαλάσσης από τις ακτές του Λιβάνου.
Σε δηλώσεις του σήμερα πριν από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στη Λευκωσία ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για «σοβαρή κρίση στο Μεταναστευτικό» τονίζοντας ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου αλλά και με την αρμόδια για το ζήτημα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ επίτροπο, Elva Yohannson.
Πρόσθεσε δε ότι την Κυριακή θα συναντηθεί εκ νέου με την πρόεδρο της Κομισιόν.
«Ζητήσαμε συγκεκριμένα (πράγματα) από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Λίβανος είναι χώρα που η Ε.Ε. ενισχύει οικονομικά τόσο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, όσο και για τη διαχείριση των εσωτερικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Αναμένουμε από την ΕΕ να λάβει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ συμφωνήθηκαν και κάποιες ενέργειες με την πρόεδρο της Επιτροπής και την αρμόδια επίτροπο τις επόμενες των ημερών», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Η Κύπρος υπήρξε επί μακρόν και για σειρά ετών η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό παράτυπων μεταναστών, κατ’ αναλογία πληθυσμού, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα δεδομένα ανατράπηκαν όταν η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ανέλαβε το 2023 με την επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και τον άμεσο επαναπατρισμό όσων εξαντλούσαν τις προβλέπομενες από το νόμο διαδικασίες, κάτι που για πρώτη φορά οδήγησε στην ανατροπή του συσχετισμού αφίξεων και απελάσεων, με τις δεύτερες να είναι πλέον περισσότερες από τις πρώτες.
Ωστόσο, το δεδομένο αυτό κινδυνεύει να ανατραπεί εκ νέου με τις μαζικές αφίξεις Σύρων μέσω Λιβάνου τις τελευταίες εβδομάδες.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης κρίνεται και το γεγονός ότι στη ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως χθες στο Προεδρικό Μέγαρο αποφασίστηκαν μέτρα τα οποία όμως κρίθηκαν μη ανακοινώσιμα και μάλιστα στο σύνολό τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης