Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η Fed προστάτευσε τις τράπεζες της Wall από σκληρούς κανόνες προσαρμογής για το κλίμα

ΗΠΑ: Η Fed προστάτευσε τις τράπεζες της Wall από σκληρούς κανόνες προσαρμογής για το κλίμα
Πρόκειται για εξέλιξη που αφορά νομικές επιθέσεις υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών εναντίον χρηματοπιστωτικών εταιρειών 
Σχετικά Άρθρα
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ υπό την ηγεσία της Fed, απέτρεψαν να μπει ο κλιματικός κίνδυνος στο επίκεντρο των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών κανόνων, όπως υποστήριξαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το Bloomberg, αποκαλύπτει ότι οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες υποστήριξαν ότι η Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας θα πρέπει να απαιτεί από τους δανειστές να αποκαλύπτουν τις στρατηγικές τους για την τήρηση των πράσινων δεσμεύσεων.
Σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν τη στενή εντολή και τις ανησυχίες τους ότι η Επιτροπή της Βασιλείας υπερέβαινε το σκοπό της.
Το ρήγμα… στην επιτροπή η οποία συγκεντρώνει εκπροσώπους ρυθμιστικών αρχών και κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο για τον συντονισμό των κανόνων και την εποπτεία των δανειστών, έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο μεταξύ ορισμένων αξιωματούχων της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η οποία υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής πολλών αυστηρών κλιματικών απαιτήσεων.
Εκπρόσωποι της Fed, της Επιτροπής της Βασιλείας και της ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Οι λεπτομέρειες των ιδιωτικών διαβουλεύσεων της επιτροπής βασίζονται σε συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές.
Η εξέλιξη συμπίπτει με μια ευρύτερη απώθηση στις ΗΠΑ που περιλαμβάνει νομικές επιθέσεις υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών εναντίον χρηματοπιστωτικών εταιρειών που συνυπολογίζουν την ESG (Περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβέρνηση), σε επιχειρηματικές και επενδυτικές αποφάσεις.

Οι αντιστάσεις στο οικονομικό επιτελείο του Μπάιντεν

Ταυτόχρονα, ο Τζερόμ Πάουελ (Πρόεδρος της Fed) έχει καταστήσει σαφές σε δημόσια σχόλια ότι η Fed δεν πρέπει να εκλαμβάνεται λανθασμένα ως «χορηγός πολιτικής για το κλίμα».
Οι κορυφαίοι οικονομικοί σωμστοφύλακες του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζουν ήδη σημαντική αντίσταση σε σημαντικές ρυθμιστικές προσπάθειες πέρα από το ακανθώδες ζήτημα του κλίματος.
Ο Μάικλ Μπαρ (Aντιπρόεδρος της Fed για την εποπτεία που διορίστηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν), έχει υποστεί μια από τις πιο σκληρές εκστρατείες λόμπι της Wall Street ενάντια σε μια γενική αναθεώρηση ,που θα απαιτούσε από τους μεγαλύτερους δανειστές των ΗΠΑ να αυξήσουν την κεφαλαιακή επάρκεια κατά σχεδόν 20%.
Ο Μπαρ προτάθηκε για τον ρόλο του μετά την αποχώρηση της Σάρα Μπλουμ Ράσκιν, (πρώην διοικήτρια της Fed και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα), εν μέσω αντίθεσης στις προσπάθειές της να φέρει την κλιματική αλλαγή στη συζήτηση για τη χάραξη πολιτικής.
Από τον Ιούλιο, ο Μπαρ ασχολείται με τις συνέπειες της πρότασής του για τους λεγόμενους κανόνες Basel III Endgame και μετά από σφοδρή αντίθεση από τη βιομηχανία, ο Πάουελ σημείωσε πρόσφατα ότι το σχέδιο μπορεί τώρα να μειωθεί δραστικά.

www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης