Τελευταία Νέα
Διεθνή

Musk, Zelensky και Ουκρανοί στρατηγοί συμφωνούν σε ένα πράγμα: Η Ουκρανία είναι στο χείλος της κατάρρευσης - Θα πέσει και η Οδησσός

Musk, Zelensky και Ουκρανοί στρατηγοί συμφωνούν σε ένα πράγμα: Η Ουκρανία είναι στο χείλος της κατάρρευσης - Θα πέσει και η Οδησσός
Την εκτίμηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών ότι η Ουκρανία θα καταρρεύσει μεταφέρει αποκαλυτπικό δημοσίευμα του Politico
Οι τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Elon Musk σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία έβαλαν ... φωτιές στο Κίεβο, καθώς προειδοποίησε ότι παρόλο που η Μόσχα δεν έχει «καμία πιθανότητα» να κατακτήσει όλη την Ουκρανία, «όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο περισσότερο έδαφος θα κερδίσει η Ρωσία μέχρι να χτυπηθεί το Dnipro, ένα πλήγμα το οποίο είναι δύσκολο να ξεπεραστεί».
«Ωστόσο, αν ο πόλεμος διαρκέσει αρκετά, η Οδησσός θα πέσει επίσης», προειδοποίησε ο CEO της Tesla και ιδιοκτήτης του Twitter.
Έχοντας κάνει επανειλημμένα εκκλήσεις στην Ουκρανία να συμφωνήσει σε εδαφικές παραχωρήσεις -και έχοντας εκφράσει την αντίθεσή του στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διαίρεσε το Καπιτώλιο- ο Musk διαχρονικά δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τύχη των ... Ουκρανών.
Και οι παρατηρήσεις του, φυσικά, δέχθηκαν προβλέψιμη αντίδραση.

Παραδόξως ο Zelensky συμφωνεί με τον Musk

Παραδόξως, οι προβλέψεις του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο διαφορετικές από τις τρομακτικές προειδοποιήσεις έχει πραγματοποιήσει ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με τον Zelensky, εφόσον δεν εγκριθεί σύντομα το πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων βοήθειας των ΗΠΑ, οι δυνάμεις του θα πρέπει «να επιστρέψουν, να υποχωρήσουν, βήμα προς βήμα, με μικρά βήματα».
Προειδοποίησε επίσης, όπως και ο Musk, ότι ορισμένες μεγάλες πόλεις κινδυνεύουν να πέσουν.
Προφανώς, οι προειδοποιήσεις του επικεφαλής του ουκρανικού καθεστώτος είναι μέρος μιας ευρείας διπλωματικής προσπάθειας για την απελευθέρωση της στρατιωτικής βοήθειας που τόσο απεγνωσμένα χρειάζονται οι δυνάμεις του εδώ και μήνες - από βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών μέχρι συστήματα αεράμυνας Patriot και drones.
Αλλά η θλιβερή αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αν το πακέτο εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ένας τεράστιος ανεφοδιασμός μπορεί να μην είναι αρκετός για να αποτρέψει την πανωλεθρία των ουκρανικών δυνάμεων στα πεδία των μαχών.
Και μια τέτοια οπισθοδρόμηση, ειδικά εν μέσω προεκλογικών εκστρατειών στην Αμερική και την Ευρώπη, θα μπορούσε κάλλιστα να αναζωογονήσει τη δυτική πίεση για διαπραγματεύσεις που προφανώς θα ευνοούσαν τη Ρωσία, αφήνοντας το Κρεμλίνο ελεύθερο να αναβιώσει τη σύγκρουση σε μια μελλοντική στιγμή της ευχέρειάς του.
Ουσιαστικά, όλα εξαρτώνται τώρα από το πού θα αποφασίσει η Ρωσία να στοχεύσει τη δύναμή της σε μια επίθεση που αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι.
Σε ένα προ-επιθετικό χτύπημα - που εκτείνεται από το Kharkiv και το Sumy στο βορρά μέχρι την Οδησσό στο νότο - οι επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας έχουν αυξηθεί ευρέως τις τελευταίες εβδομάδες, στοχεύοντας υποδομές και καθιστώντας δύσκολο να μαντέψει κανείς πού θα ασκήσει τη μεγάλη ώθησή του ο ρωσικός στρατός.
Και σύμφωνα με υψηλόβαθμους ουκρανούς στρατιωτικούς που υπηρέτησαν υπό τον Αρχιστράτηγο Valery Zaluzhny - τον αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας μέχρι την αντικατάστασή του τον Φεβρουάριο - η στρατιωτική εικόνα στα μέτωπα είναι ζοφερή.

Οι ωμές παραδοχές των Ουκρανών αξιωματούχων και ο «πόλεμος της μιας ευκαιρίας»

Ωστόσο, οι υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματικοί υπενθύμισαν ότι το να βασίζεσαι στα ρωσικά λάθη δεν είναι στρατηγική και ήταν πικραμένοι για τα λάθη που λένε ότι εμπόδισαν την αντίσταση της Ουκρανίας από την αρχή - λάθη που έγιναν τόσο από τη Δύση όσο και από την Ουκρανία.
Ήταν επίσης καυστικοί για τις δυτικές παροχές, λέγοντας ότι οι προμήθειες και τα οπλικά συστήματα ήρθαν πολύ αργά και σε ανεπαρκή αριθμό για να κάνουν τη διαφορά που εύχονταν να έχουν.
Δεν είναι τυχαίο που ο Zaluzhny αποκάλεσε τη σύγκρουση με τη Ρωσία ως τον «Πόλεμο της Μίας Ευκαιρίας» όπως υπενθύμισε ένας από τους αξιωματικούς.
Με αυτό, εννοούσε ότι τα οπλικά συστήματα γίνονται περιττά πολύ γρήγορα επειδή αντιμετωπίζονται γρήγορα από τους Ρώσους.
Για παράδειγμα, χρησιμοποιήσαμε πυραύλους κρουζ Storm Shadow και SCALP που παρέχονται από τη Βρετανία και τη Γαλλία με επιτυχία - αλλά για μικρό χρονικό διάστημα.
«Οι Ρώσοι πάντα μελετούν. Δεν μας δίνουν δεύτερη ευκαιρία. Και είναι επιτυχημένοι σε αυτό», τονίζει σχετικά στο Politico ένας Ουκρανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Μην πιστεύετε τη διαφημιστική εκστρατεία για το ότι απλώς ρίχνουν στρατεύματα στη μηχανή κοπής κρέατος για να σφαγιαστούν», πρόσθεσε.
«Το κάνουν και αυτό, φυσικά - μεγιστοποιώντας ακόμη περισσότερο τον αντίκτυπο των απωλειών - αλλά επίσης μαθαίνουν και βελτιώνονται», επεσήμανε.
Παράλληλα, οι αξιωματικοί μετέφεραν στο Politico ότι οι αντιαρματικοί πύραυλοι που προμηθεύτηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής ήρθαν εγκαίρως, βοηθώντας τους να σώσουν το Κίεβο — και το ίδιο έκαναν και τα HIMARS, τα ελαφρά συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, που χρησιμοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απωθήσουν τη Ρωσία από τη Khersonτον Νοέμβριο του 2022.
«Αλλά συχνά, απλώς δεν παίρνουμε τα οπλικά συστήματα τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε – έρχονται όταν δεν είναι πλέον χρήσιμα», είπε ένας άλλος ανώτερος αξιωματικός, αναφέροντας τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 ως παράδειγμα. Περίπου δώδεκα F-16 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία αυτό το καλοκαίρι, αφού έχει ολοκληρωθεί η βασική εκπαίδευση πιλότων. «Κάθε όπλο έχει τη δική του σωστή ώρα. Τα F-16 χρειάστηκαν το 2023. δεν θα είναι σωστά για το 2024», συμπλήρωσε.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματικό, η Ρωσία είναι έτοιμη να τους αντιμετωπίσει: «Τους τελευταίους μήνες, αρχίσαμε να παρατηρούμε πυραύλους να εκτοξεύονται από τους Ρώσους από το Dzhankoy στη βόρεια Κριμαία, αλλά χωρίς τις εκρηκτικές κεφαλές. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι έκαναν και μετά το καταλάβαμε: Εντοίζουν την κατάλληλη εμβέλεια», υποστήριξε.
Ο αξιωματικός εξήγησε ότι η Ρωσία υπολόγιζε πού να αναπτύξει καλύτερα τα συστήματα πυραύλων S-400 και ραντάρ προκειμένου να μεγιστοποιήσει την περιοχή που μπορούν να καλύψουν για να στοχεύσουν τα F-16, κρατώντας τα μακριά από τις πρώτες γραμμές και τους υλικοτεχνικούς κόμβους της Ρωσίας.

Στροφή στον παραδοσιακό οπλισμό - Δισεπίλυτο ζήτημα η λειψανδρία (στον στρατό και την ουκρανική ηγεσία)

Οι αξιωματικοί είπαν επίσης ότι χρειάζονται τώρα περισσότερα βασικά παραδοσιακά όπλα καθώς και drones.
«Χρειαζόμαστε οβίδες και οβίδες, εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες και ρουκέτες», υποστήριξε ένας από αυτούς στο Politico, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία χρειαζόταν 4 εκατομμύρια οβίδες και 2 εκατομμύρια drones.
«Είπαμε συνεχώς στους δυτικούς εταίρους ότι έχουμε την εμπειρία μάχης, έχουμε την κατανόηση αυτού του πολέμου στο πεδίο της μάχης. [Έχουν] τους πόρους και πρέπει να μας δώσουν αυτό που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.
Η Ευρώπη, από την πλευρά της, προσπαθεί να βοηθήσει την Ουκρανία να αναπληρώσει το κολοσσιαίο μειονέκτημά της στις οβίδες πυροβολικού.
Και από αυτή την άποψη, μια προτεινόμενη αγορά πυρομαχικών πυροβολικού χύδην υπό την ηγεσία της Τσεχίας θα μπορούσε να φέρει το σύνολο της Ουκρανίας τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ σε περίπου 1,5 εκατομμύριο φυσίγγια με κόστος 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων – αλλά αυτό είναι ακόμα μικρό από αυτό που χρειάζεται.
Οι αξιωματικοί τόνισαν ότι χρειάζονται πάρα πολύ περισσότεροι άνδρες επίσης.
Η χώρα αυτή τη στιγμή δεν έχει αρκετούς άντρες στην πρώτη γραμμή και αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα της υποτονικής υποστήριξης της Δύσης.
Ωστόσο, η Ουκρανία δεν έχει ακόμη πατήσει το «κουμπί» της ουσιαστικής, υποχρεωτικής στρατολόγησης ενόψει της αναμενόμενης ρωσικής αντεπίθεσης, καθώς οι αρχές ανησυχούν για τις πολιτικές επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από τα μέτρα μιας πλήρους επιστράτευσης.
Ο Zaluzhny είχε ήδη ζητήσει δημόσια την κινητοποίηση περισσότερων στρατευμάτων τον Δεκέμβριο, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία χρειαζόταν τουλάχιστον 500.000 επιπλέον άνδρες.
Αυτό το σχέδιο πηγαινοέρχεται χωρίς να έχει υλοποιηθεί πλήρως έκτοτε.
Ακολούθως, ο στρατηγός Oleksandr Syrsky άλλαξε ρότα- ο αντικαταστάτης του Zaluzhny - ανακοινώνοντας απότομα ότι η Ουκρανία μπορεί να μην χρειάζεται τόσα πολλά νέα στρατεύματα.
Μετά από μια μεγάλη αναθεώρηση πόρων και στόχων, διεμήνυσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform πως ο αριθμός έχει «μειωθεί σημαντικά» και «αναμένουμε ότι θα έχουμε αρκετούς ανθρώπους ικανούς να υπερασπιστούν την πατρίδα τους».
«Μιλάω όχι μόνο για τους επιστρατευμένους αλλά και για εθελοντές μαχητές», εξήγησε.
Το σχέδιο είναι να μετακινηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ένστολοι από το γραφείο και όσοι βρίσκονται σε μη μάχιμους ρόλους στην πρώτη γραμμή, μετά από εντατική εκπαίδευση τριών έως τεσσάρων μηνών.
Αλλά οι ανώτεροι αξιωματικοί με τους οποίους συνομίλησε το Politico είπαν ότι ο Syrsky έκανε λάθος αφού «παίζει (ενν. ενσωματώνει) μαζί με τα αφήγηματα πολιτικών».
Στη συνέχεια, την Τρίτη, ο Zelenskyy υπέγραψε ορισμένα πρόσθετα μέρη σε έναν παλιό νόμο περί επιστράτευσης, ο οποίος ενισχύει τις νομικές απαιτήσεις για τους στρατευμένους Ουκρανούς άνδρες να καταχωρούν τα στοιχεία τους και μειώνει το ελάχιστο όριο ηλικίας για κλήση από 27 σε 25.
Αλλά στην Ουκρανία, αυτό είναι απλά θεωρήθηκε ως ... θεραπεία με ασπιρίνη σε έναν καρκινοπαθή.
Για το λόγο αυτό, όλη η ουσία της σύγκρουσης με τη Ρωσία, συμπυκνώνεται σε μια φράση που μετέφερε στο Politico ένας ανώτατος Ουκρανός στρατιωτικός: «Δεν έχουμε μόνο στρατιωτική κρίση, έχουμε και πολιτική», τόνισε.
Ίσως τελικά ο Musk να είχει απόλυτο δίκιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης