Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ρωσία υπερδιπλασιάζει τις αγορές ξένου συναλλάγματος και χρυσού, μηδενίζει τις συναλλαγματικές παρεμβάσεις

H Ρωσία υπερδιπλασιάζει τις αγορές ξένου συναλλάγματος και χρυσού, μηδενίζει τις συναλλαγματικές παρεμβάσεις
Τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε 1,3 τρισ. ρούβλια τον Μάρτιο
Τις αγορές ξένου συναλλάγματος και χρυσού τον επόμενο μήνα θα υπερδιπλασιάσει το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, μια κίνηση που σε συνδυασμό με τις πωλήσεις της κεντρικής τράπεζας θα φέρει τις καθαρές παρεμβάσεις του κράτους σε συνάλλαγμα συνολικά κοντά στο μηδέν.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει το ισοδύναμο των 235,3 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων), ή 11,2 δισεκατομμύρια ρούβλια ανά ημέρα, σε ξένο νόμισμα και χρυσό από τις 5 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου.
Η κεντρική τράπεζα πραγματοποιεί παρεμβάσεις σε συνάλλαγμα για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών.
Ως αποτέλεσμα, το ρωσικό κράτος συνολικά θα παραμείνει καθαρός πωλητής συναλλάγματος τον Απρίλιο - απλώς σε πολύ χαμηλότερο όγκο από ό,τι τον προηγούμενο μήνα, με τις συνολικές πωλήσεις να υποχωρούν στα 0,6 δισεκατομμύρια ρούβλια από 7,1 δισεκατομμύρια ρούβλια την ημέρα.
Την περίοδο 7 Μαρτίου-4 Απριλίου, το υπουργείο είχε προγραμματίσει να αγοράσει συνάλλαγμα αξίας 93,7 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει αγορές συνολικού ύψους 117,5 δισεκατομμυρίων ρουβλίων.
Βάσει του δικού της δημοσιονομικού κανόνα, η Ρωσία πουλά συνάλλαγμα από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου για να καλύψει τυχόν ελλείψεις στα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ή πραγματοποιεί αγορές σε περίπτωση πλεονάσματος.

Αυξημένα έσοδα

Το υπουργείο ανέφερε ότι αυξάνει τις αγορές του εν μέρει χάρη στις υψηλότερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις φόρου εισοδήματος.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Ρωσίας αυξήθηκαν σε 1,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια τον Μάρτιο από 945,6 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Φεβρουάριο.
Τον Απρίλιο, το υπουργείο αναμένει πρόσθετα ενεργειακά έσοδα για τον προϋπολογισμό ύψους 128,3 δισεκατομμυρίων ρουβλίων.
Φέτος, ο αντικατοπτρισμός των πράξεων του υπουργείου Οικονομικών από την κεντρική τράπεζα, συμπεριλαμβανομένων των αναβαλλόμενων αγορών ξένου συναλλάγματος από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2023, προσαρμόζεται από τον όγκο των κεφαλαίων του NWF που δαπανώνται για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της κυβέρνησης για το 2023 και για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Η κεντρική τράπεζα ανέβαλε τις αγορές ξένου συναλλάγματος τον περασμένο Αύγουστο για να αποφύγει την επιδείνωση των πιέσεων στο ρούβλι, το οποίο κατρακύλησε πάνω από τα 100 ανά δολάριο τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο.
Το υπουργείο πωλούσε κινεζικά γιουάν για το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία έπληξαν τα έσοδα από την ενέργεια.
Επανήλθε στις αγορές τον Αύγουστο, καθώς οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων αυξήθηκαν και τα έσοδα από την ενέργεια ανέκαμψαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης