Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν εξετάζει τις επιλογές του: Πλήγμα στο Ισραήλ, όχι μακελειό στη Μέση Ανατολή - Οργή Biden με Netanyahu

Το Ιράν εξετάζει τις επιλογές του: Πλήγμα στο Ισραήλ, όχι μακελειό στη Μέση Ανατολή - Οργή Biden με Netanyahu
Οργή στη διεθνή κοινότητα για την επίθεση στην αμερικανική ΜΚΟ World Central Kitchen στη Λωρίδα της Γάζας και τον θάνατο 7 ανθρώπων
Μετά το ισραηλινό πυραυλικό χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας που άφησε πίσω του 11 νεκρούς, ανάμεσα τους και κορυφαίους στρατιωτικούς των Φρουρών της Επανάστασης, το Ιράν εξετάζει τις επιλογές που έχει όσον αφορά την απάντηση που θα δώσει στο Ισραήλ.
Ήδη η ηγεσία του Ιράν έχει δεσμευθεί ότι θα υπάρξει εκδίκηση και ότι το Ισραήλ θα τιμωρηθεί για το «έγκλημα» που διέπραξε, αλλά η Τεχεράνη δεν θέλει η απάντηση της… να οδηγήσει σε μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ, ο πιο στενός σύμμαχος του Ισραήλ, εκφράζουν την οργή τους για την επίθεση κατά της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen στη Λωρίδα της Γάζας και τον θάνατο 7 ανθρώπων, τη στιγμή που το Ισραήλ έκανε λόγο «για σοβαρό λάθος που δεν έπρεπε να γίνει».
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu μίλησε για ένα τραγικό συμβάν, που όμως, όπως είπε, συμβαίνει σε καιρούς πολέμου.

Οι επιλογές του Ιράν

Το Ιράν έχει δεσμευτεί ότι θα εκδικηθεί για την επίθεση των Ισραηλινών στην πρεσβεία του στη Συρία.
Και έχει πολλές επιλογές προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μπορεί δηλαδή να δώσει το πράσινο φως σε διάφορους «πληρεξούσιους» του – π.χ. Hezbollah, Houthis, κοκ – να επιτεθούν κατά αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων ή να εξαπολύσουν μια άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ ή ακόμα και να δώσει περαιτέρω ώθηση στο πυρηνικό του πρόγραμμα, στο οποίο αντιδρούν έντονα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους.
Ήδη οι ΗΠΑ έσπευσαν να προειδοποιήσουν το Ιράν να μην βάλει στο στόχαστρο του τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και στη Συρία.

Δεν θέλει ολοκληρωτικό πόλεμο

Ωστόσο, η Τεχεράνη, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, δεν θέλει να πυροδοτήσει μια ευρεία στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Όπως αναφέρεται το Ιράν προσπαθεί να διαμορφώσει μια απάντηση, η οποία να δείχνει ότι οι Ιρανοί μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις χωρίς όμως να κλιμακώνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση.
Το να μην απαντήσει το Ιράν είναι εκτός κάθε συζήτησης.
Θεωρείται πολύ πιθανό η ιρανική απάντηση να αφορά μια επίθεση στο ίδιο το Ισραήλ, ή σε ισραηλινές πρεσβείες και εγκαταστάσεις στο εξωτερικό.

Ανατίναξη πρεσβείας

Κατά τον Elliott Abrams, αναλυτής στο αμερικανικό think tank του Council of Foreign Relations των ΗΠΑ, το Ιράν δεν επιθυμεί έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά μπορεί να πλήξει ισραηλινά συμφέροντα.
«Έχουν πολλούς άλλους τρόπους να απαντήσουν... για παράδειγμα προσπαθώντας να ανατινάξουν μια ισραηλινή πρεσβεία» υποστήριξε ο Abrams, ο οποίος αναφέρθηκε και στο σενάριο επιτάχυνσης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος προς την κατεύθυνση… δημιουργίας μιας ατομικής βόμβας ή ανάπτυξης ενός πυρηνικού όπλου.
Κάθε ένα από αυτά θα θεωρούνταν από το Ισραήλ και από τις ΗΠΑ ως απόφαση να αποκτήσουν μια βόμβα.
Άρα... παίρνουν πραγματικά μεγάλο ρίσκο.
Είναι έτοιμοι να το κάνουν;
Δεν το πιστεύω» είπε ο Abrams τη στιγμή που ο Jon Alterman, διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο think tank CSIS στην Ουάσιγκτον, είπε ότι δεν αναμένει μια μαζική απάντηση από το Ιράν.
«Το Ιράν ενδιαφέρεται λιγότερο να δώσει ένα μάθημα στο Ισραήλ παρά να δείξει στους συμμάχους του στη Μέση Ανατολή ότι δεν είναι αδύναμο» σημειώνει ο Alterman.

Οργή Biden για το μακελειό στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εξέφρασε την οργή του για την ισραηλινή επίθεση κατά της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen, αναφέροντας πως ο πόλεμος στη Γάζα είναι ο χειρότερος όσον αφορά τους θανάτους εργαζομένων στο κομμάτι της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Μετά την παραδοχή των Ισραηλινών, οι οποίοι μίλησαν για σοβαρό λάθος του ισραηλινού στρατού που δεν έπρεπε να γίνει, ο πρόεδρος Biden υποστήριξε πως οι Ισραηλινοί δεν προστατεύουν επαρκώς τους εθελοντές που πάνε να μοιράσουν τρόφιμα στους Παλαιστίνιους.
Αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres υποστήριξε πως πρόκειται για ένα απαράδεκτο γεγονός, «αναπόφευκτη συνέπεια του τρόπου που διεξάγεται ο πόλεμος».
Όπως είπε, μετά τον θάνατο των 7 εργαζομένων της World Central Kitchen, ο αριθμός των νεκρών στις τάξεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ανέρχεται σε 196.

Netanyahu: Συμβαίνουν αυτά σε καιρό πολέμου

Παρά την κατακραυγή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu αν και μίλησε για τραγικό συμβάν, τόνισε ότι αυτά «συμβαίνουν σε καιρό πολέμου».
Πάντως, το κλίμα κατά του Netanyahu γίνεται όλο και πιο βαρύ, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες κατά της κυβερνητικής του πολιτικής, με κύριο αίτημα την παραίτηση του και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στους 33.000 οι νεκροί

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου ανέρχονται σε 32.916 με τους περισσότερους να είναι παιδιά και γυναίκες.
Οι τραυματίες υπολογίζονται σε περισσότερους από 75.000.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης