Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς ψηφοδέλτιο οι Podemos στην Καταλονία για αποφυγή του «αριστερού κατακερματισμού»

Χωρίς ψηφοδέλτιο οι Podemos στην Καταλονία για αποφυγή του «αριστερού κατακερματισμού»
Το Podemos διαθέτει πέντε βουλευτές στο ισπανικό κοινοβούλιο, οι οποίοι, μετά την αποχώρηση από το Sumar, έχουν ενταχθεί σε μια ετερόκλητη ομάδα που ονομάζεται Μικτή Ομάδα (Grupo Mixto)
Το Podemos, το αριστερό κόμμα που δεν συμμετέχει πλέον στο Sumar, δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις πρόωρες εκλογές της Καταλονίας στις 12 Μαΐου, προκειμένου να μην «κατακερματιστούν» οι προοδευτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με πηγές του κόμματος.
Σύμφωνα με το Podemos, το οποίο αποχώρησε από το Sumar τον περασμένο Δεκέμβριο, η συμμετοχή στις εκλογές με το καταλανικό θυγατρικό του κόμμα «Podem-Catalonia» θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την νίκη της Αριστεράς, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Σε μια εποχή αβεβαιότητας και πολιτικής αστάθειας στην Καταλονία, επιλέγουμε να μην συνεργαστούμε στον κατακερματισμό της αριστεράς, καθώς αυτό ωφελεί μόνο τη δεξιά (Partido Popular/EPP) και την ακροδεξιά (Vox/ECR). Για το λόγο αυτό, ως ένδειξη της ευθύνης μας απέναντι στους Καταλανούς πολίτες, αποφασίσαμε να μην θέσουμε υποψηφιότητα στις (περιφερειακές) εκλογές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Podemos.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια συντριπτική νίκη του ηγέτη του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSC) και πρώην υπουργού Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια, με μια στενή κόντρα για τη δεύτερη θέση μεταξύ του δεξιού αυτονομιστικού κόμματος JxCat του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και του αριστερού αντιπάλου του ERC.
Σύμφωνα με τους ηγέτες του Podemos, τώρα είναι η ώρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εξασφαλίσουν τη νίκη της Αριστεράς στην Καταλονία στις 12 Μαΐου και να ατενίσουν με ελπίδα τις ευρωεκλογές.
«Είναι καιρός όλοι οι πόροι και οι δυνάμεις μας να επικεντρωθούν στις ευρωεκλογές» στις 9 Ιουνίου, δήλωσε ο προοδευτικός σχηματισμός.
Το Podemos διαθέτει πέντε βουλευτές στο ισπανικό κοινοβούλιο, οι οποίοι, μετά την αποχώρηση από το Sumar, έχουν ενταχθεί σε μια ετερόκλητη ομάδα που ονομάζεται Μικτή Ομάδα (Grupo Mixto).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης