Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις στη ρωσική τράπεζα VTB

Oι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις στη ρωσική τράπεζα VTB
Πρόκειται για την VTB Europe Bank, η οποία εδρεύει στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας και εμφανίζεται στη λίστα του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη 2 Απριλίου πως αποφάσισε να προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων που επιβάλλει σε βάρος της ρωσικής τράπεζας VTB Bank.
Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά τη VTB Europe Bank, η οποία εδρεύει στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας και εμφανίζεται στη λίστα του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ με ακόμη δύο ονόματα: VTB Bank Deutschland AG και Ost-West Handelsbank AG.
Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2022, μετά την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά της VTB, η γερμανική ρυθμιστική αρχή είχε προβεί σε αλλαγές στη διοίκηση της VTB Bank Europe.
Στη συνέχεια, η ετήσια συνέλευση των μετόχων της ευρωπαϊκής θυγατρικής αποφάσισε την εκκαθάριση της τράπεζας από την 1η Απριλίου 2023.
Λόγω της απαγόρευσης της πρώην μητρικής εταιρείας να χρησιμοποιεί το όνομα VTB Bank Europe, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα άλλαξε το όνομά του σε OWH (συντομογραφία του Ost-West Handelsbank). Παράλληλα, η OWH έστειλε ειδοποίηση στη VTB ζητώντας την επιστροφή μερισμάτων από το 2013 ύψους 433,8 εκατ. ευρώ.
Η ρωσική τράπεζα σημείωσε πως αυτή η κίνηση εξυπηρετούσε αμιγώς πολιτικά κίνητρα.
Απείλησε επίσης με «κατοπτρικά μέτρα» εάν συνεχιστούν οι επιθετικές ενέργειες από τη γερμανική πλευρά.
Η VTB ανέφερε ότι η Γερμανία, σε μια προσπάθεια να στερήσει τα νόμιμα δικαιώματα των μετόχων της τράπεζας, αποκρύπτει σκόπιμα πληροφορίες σχετικά με τη συμμόρφωσή της με τις νομικές απαιτήσεις κατά την απόκτηση μετοχών εν μέσω άλλων εταιρικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο από το 2001 έως το 2020, συμπεριλαμβανομένης της αναδιοργάνωσης της VTB Bank (Deutschland) AG το 2017.

Ποια είναι η VTB Bank

Η VTB Bank είναι μία από τις κορυφαίες παγκόσμιες τράπεζες της Ρωσίας.
Αυτή και οι θυγατρικές της αποτελούν ένα κορυφαίο ρωσικό χρηματοοικονομικό όμιλο - VTB Group, που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων στη Ρωσία, την ΚΑΚ, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τις ΗΠΑ. Οι μεγαλύτερες θυγατρικές του Ομίλου στη Ρωσία είναι η Bank of Moscow.
Η VTB 24, πρώην θυγατρική, ενσωματώθηκε πλήρως στην VTB Bank την 1η Ιανουαρίου 2018.
Η VTB κατατάχθηκε στην 446η θέση στο FT Global 500 2012, το ετήσιο οικονομικό στιγμιότυπο των Financial Times από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως.
Αναρριχήθηκε στην 210η θέση στην κατάταξη των 500 μεγαλύτερων εταιρειών στην Ευρώπη, στο FT Europe 500 2014 και στο 127ο στην FT Emerging 500 2014, στον κατάλογο των 500 μεγαλύτερων εταιρειών στις αναδυόμενες αγορές του κόσμου.
Η τράπεζα με έδρα τη Μόσχα είναι εγγεγραμμένη στην Αγία Πετρούπολη και κατέκτησε την 66η θέση στο βρετανικό περιοδικό Top 1000 World Banks από άποψη κεφαλαίου το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης