Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Ένας πρώην πρόεδρος απέναντι στον Volodymyr Zelensky

Ουκρανία: Ένας πρώην πρόεδρος απέναντι στον Volodymyr Zelensky
Ο πρώην επικεφαλής του καθεστώτος υπογράμμισε ότι για να γίνουν εκλογές, το Κίεβο πρέπει να έχει επιτύχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις
Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στις επόμενες προεδρικές εκλογές απέναντι στον νυν επικεφαλής του καθεστώτος Volodymyr Zelensky.
«Αν με ρωτήσετε αν σκοπεύω να συμμετάσχω στις επόμενες εκλογές, ναι», τόνισε σχετικά σε συνέντευξή του στο Al Jazeera.
Ο πολιτικός ξεκαθάρισε, ωστόσο ότι για να γίνουν εκλογές, το Κίεβο θα πρέπει πρώτα να έχει επιτύχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, ο Poroshenko ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εάν η Ουκρανία ενταχθεί στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με το σύνταγμα, οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία έπρεπε να διεξαχθούν τον Μάρτιο.
Ο νυν αρχηγός του καθεστώτος, Volodymyr Zelensky, απαίτησε να σταματήσει να «εγείρεται στην κοινωνία» το θέμα των εκλογών, σημειώνοντας ότι τώρα «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» και μπορούν να γίνουν μόνο μετά το τέλος των εχθροπραξιών.
Ορισμένοι δυτικοί εταίροι επέμειναν στη διοργάνωση των ουκρανικών εκλογών στην ώρα τους.
Στη συνέχεια, ο Zelensky τους πρότεινε να χρηματοδοτήσουν αυτή τη διαδικασία, εάν αυτό το θέμα ήταν τόσο σημαντικό για αυτούς.
Στα τέλη Νοεμβρίου του περασμένου έτους, εκπρόσωποι όλων των πτερυγών του Verkhovna Rada [Ουκρανική Βουλή], συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού κόμματιος «Υπηρέτης του λαού», υπέγραψαν δήλωση που χαρακτηρίζει ως αδύνατη τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη χώρα μέχρι το τέλος των εχθροπραξιών και εντός έξι μηνών μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου.
Αργότερα, ο Poroshenko και η επικεφαλής του κόμματος Batkivshchyna, Yulia Tymoshenko, εξέτασαν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία θα συμμετείχαν εκπρόσωποι των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης.
Κατά τη γνώμη τους, αυτό θα βοηθούσε στην αποτροπή μιας κρίσης στη νομιμότητα της κυβέρνησης που προκαλείται από την απουσία προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ουκρανία λόγω στρατιωτικού νόμου.
Ωστόσο, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Alexey Danilov χαρακτήρισε αυτή την πρόταση ακατάλληλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης