Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευχαριστούν, αλλά οι περισσότεροι Πολωνοί δεν θα πάρουν ευρώ

Ευχαριστούν, αλλά οι περισσότεροι Πολωνοί δεν θα πάρουν ευρώ
H Πολωνία θα μπορούσε να αγωνιστεί πιο αποτελεσματικά για να διαμορφώσει το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης
Σχεδόν το 70% των Πολωνών δεν επιθυμούν την ένταξη της χώρας τους στην ευρωζώνη, με τους ψηφοφόρους του συντηρητικού PiS να είναι οι πιο επιφυλακτικοί σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Η δημοσκόπηση που διεξήχθη από την United Surveys για το διαδικτυακό μέσο Wirtualna Polska δείχνει ότι το 66,8% των Πολωνών θα προτιμούσε η χώρα του να διατηρήσει το ζλότι παρά να υιοθετήσει το ευρώ, ενώ σχεδόν οι μισοί είναι «σίγουρα κατά» της ένταξης στην ευρωζώνη. Μόνο το 27,3% υποστηρίζει την εισαγωγή του ευρωπαϊκού νομίσματος.
Η ένταξη στην ευρωζώνη εξακολουθεί να τυγχάνει χαμηλής υποστήριξης από τους Πολωνούς 20 χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, με τους πολίτες να ανησυχούν ιδιαίτερα για την αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών και την εξάρτηση της δημοσιονομικής πολιτικής από τις αποφάσεις των Βρυξελλών, αναφέρεται στην έρευνα.
Ο σκεπτικισμός σχετικά με την ένταξη στην ευρωζώνη δεν εξαρτάται ούτε από την πολιτική τοποθέτηση, καθώς οι ψηφοφόροι της εθνικιστικής αντιπολίτευσης και των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Donald Tusk είναι αμφότεροι επιφυλακτικοί.
Οι μισοί από τους ψηφοφόρους των κυβερνητικών συνασπισμών, του Συνασπισμού των Πολιτών (KO, ΕΛΚ/S&D), του Τρίτου Δρόμου (Renew/ ΕΛΚ) και της Νέας Αριστεράς (S&D), αντιτίθενται στην υιοθέτηση του νομίσματος της ΕΕ, ενώ μόνο το 37% υποστηρίζει μια τέτοια απόφαση.
Οι ψηφοφόροι των συντηρητικών κομμάτων της αντιπολίτευσης Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS, ECR) και η σε μεγάλο βαθμό αντιευρωπαϊκή Συνομοσπονδία έχουν πολύ πιο αρνητική αντίληψη για το ευρώ, με μόνο 4% να επιθυμεί την ένταξη στην ευρωζώνη και 95% να είναι κατά.
Σε αντίθεση με τους φόβους του κοινού, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ένταξη στην ευρωζώνη θα αποφέρει στην Πολωνία σημαντικά οικονομικά και πολιτικά οφέλη.
«Ως μέλος της ευρωζώνης, η Πολωνία θα μπορούσε να αγωνιστεί πιο αποτελεσματικά για να διαμορφώσει το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης με τρόπο που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στα θέματα ασφάλειας», έγραψαν η Agnieszka Smoleńska της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών και ο Paweł Tokarski του Stiftung Wissenschaft und Politik σε έκθεση που δημοσίευσε η πολωνική δεξαμενή σκέψης Reform Institute.
Ενώ ο πρόεδρος της Τσεχίας Petr Pavel αποκάλεσε πρόσφατα την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος ως «λογική» για την Πράγα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk δεν έχει ανακοινώσει καμία προσπάθεια για την εισαγωγή του- υπήρξε μόνο μια ανάρτηση deepfake στο TikTok με αυξημένη δημοτικότητα τον Ιανουάριο, η οποία έδειχνε το αντίθετο.
Προς το παρόν, η Πολωνία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ευρωζώνη επειδή δεν πληροί τα κριτήρια σύγκλισης, συμπεριλαμβανομένων της σταθερότητας των τιμών, των υγιών δημόσιων οικονομικών, της σταθερότητας της συναλλαγματικής ισοτιμίας και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.
Μόνο επτά χώρες της ΕΕ έχουν διατηρήσει τα εθνικά τους νομίσματα από την ένταξή τους στην ΕΕ: Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία.
Όμως η τάση είναι σαφής, δήλωσε η Agnieszka Cianciara της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών σε συνέδριο που διοργάνωσε το ιδιωτικό Ινστιτούτο Μεταρρυθμίσεων τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η ίδια σημείωσε: «Η Βουλγαρία ξεκινά ξεκάθαρα αυτή την πορεία και η Σουηδία επιστρέφει στη συζήτηση για την ένταξή της στην ευρωζώνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης