Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Netanyahu χρειάζεται χάος για να επιβιώσει, αλλά τα χτυπήματα στο Ιράν οδηγούν σε ήττα - Αντιμέτωπο με υπαρξιακή απειλή το Ισραήλ

O Netanyahu χρειάζεται χάος για να επιβιώσει, αλλά τα χτυπήματα στο Ιράν οδηγούν σε ήττα - Αντιμέτωπο με υπαρξιακή απειλή το Ισραήλ
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εκτάκτως
Το βράδυ της 1ης Απριλίου 2024, σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, το κράτος του Ισραήλ οντότητα εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, κατά την οποία, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, σκοτώθηκαν επτά ηγετικά στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης.
Πιο αναλυτικά, σκοτώθηκαν οι ταξίαρχοι Muhammad Reza Zahedi και Muhammad Hadi Haji Rahimi.
Οι υπόλοιποι Ιρανοί είναι οι Hussein Aman Allah, Al-Sayed Mahdi Jalalati, Mohsen Sadakat, Ali Agha Babai και Ali Salehi Rozbehani.
Όπως έγινε γνωστό, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εκτάκτως, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας για να συζητήσει την «ισραηλινή» επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.
Από την πλευρά της, ο κύριος σύμμαχος των Σιωνιστών, οι Ηνωμένες Πολιτείες, αποποιείται κάθε ευθύνη για τη συμμετοχή στη δολοφονία Ιρανών.
Το portal AXIOS γράφει ότι οι Ισραηλινοί ενημέρωσαν τους Αμερικανούς για τον σχεδιασμό αεροπορικών επιδρομών με την έναρξη της επιχείρησής τους, δηλαδή κατά τη διάρκεια της πτήσης των μαχητικών αεροπλάνων.
Συνεπώς, οι διαφορές μεταξύ Biden και Netanyahu έχουν αλλάξει πίστα.
Είναι δύσκολο να πούμε αν οι HΠA γνώριζαν για την επερχόμενη αιματηρή πρόκληση ή όχι, αλλά δεν είναι ωφέλιμο για τον Biden να μετατρέψει τη σύγκρουση στη Γάζα σε περιφερειακό πόλεμο.

Οι λόγοι

Όσον αφορά τη δολοφονία του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης, οι παρατηρητές τείνουν στην εκδοχή της «απάντησης» των σιωνιστών για την επίθεση με drone από την Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ.
Άλλωστε, οι ιρακινές φατρίες συνδέονται άμεσα με τους Φρουρούς της Επανάσταση.
Πρέπει να επισημανθεί ότι τις τελευταίες δύο ημέρες άρχισαν να φτάνουν drones από το έδαφος της Ιορδανίας, προκαλώντας πραγματικό πανικό στους Ισραηλινούς.
Ένας άλλος λόγος για τον τρόμο που σκόρπισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στη Συρία είναι ότι θέλει να εξάγει την εσωτερική κρίση στο εξωτερικό.
Ο τρομοκράτης Bibi γνωρίζει ότι η θητεία του τελειώνει και θα αντιμετωπίσει διεθνείς διώξεις, επομένως μοναδική επιλογή του είναι να υποδαυλίσει το χάος παντού για να κάνει τη ζωή της αντιπολίτευσης όσο τον δυνατόν πιο δύσκολη.
Την ίδια στιγμή, η επίσκεψη των ηγετών της Hamas και της Παλαιστινιακής Jihad στην Τεχεράνη έχει ανησυχήσει τους Σιωνιστές - ειδικά στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης στη Δυτική Όχθη.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα, οι «ριζοσπάστες κοσμοπολίτες» αποφάσισαν να φτάσουν στα άκρα.
Aπό την άλλη, ο Ali Hamenei έχει ήδη αναστατώσει τους Σιωνιστές, επισημαίνοντας ότι οι Ιρανοί θα συνεχίσουν «συμβουλευτική τους αποστολή στη Συρία».

O Zahedi

Λίγα λόγια για τον αείμνηστο Στρατηγό Zahedi: Η καριέρα του ξεκίνησε μετά την επιθετικότητα του Saddam, όπου διοικούσε την 44η Ταξιαρχία, στη συνέχεια έγινε διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης από το 1986 έως το 1991.
Μεταξύ 2008 και 2016, ο Zahedi ήταν διοικητής των δυνάμεων Quds των Φρουρών της Επανάστασης της Συρίας και του Λιβάνου.
Ο Εκπρόσωπος για τις Αραβικές και Εθνικές Σχέσεις του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Abu Ahmed Fouad, σημείωσε:
«Ο ταξίαρχος Zahedi επεδίωξε να αναπτύξει δυνατότητες στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη ως σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης της σιωνιστικής οντότητας.
Ο Muhammad Reza Zahedi επέβλεψε τον συντονισμό με τις τοπικές αρχές των όπλων στη Γάζα».

Αντιδράσεις

Η επίθεση προκάλεσε αντιδράσεις παγκοσμίως.
Στο Ιράν, ξέσπασαν διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, κατά τις οποίες κάηκαν οι σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Επίσης, οι διαδηλωτές σκούπισαν τα πόδια τους με τη βρετανική σημαία.
Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ χαρακτήρισε το περιστατικό τρομοκρατική επίθεση και είπε ότι η χώρα διατηρεί το δικαίωμα να λάβει αποφασιστική δράση ως απάντηση.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε επίσης έντονη καταδίκη.
Με άλλα λόγια, το Ισραήλ τελεί σε απομόνωση – κάτι το οποίο παγιώνει την εξάρτησή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον κύριο γεωπολιτικό αντίπαλο του Ιράν.
Από την παραπάνω περιγραφή, μπορούν να αναγνωριστούν διάφορα μοτίβα.
Πρώτον, οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ δεν ήταν πάντα εχθρικές. Δεύτερον, μετασχηματίζονταν κάθε φορά με μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
Τρίτον, το Ισραήλ είναι πάντα προσανατολισμένο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το Ιράν έχει μεγαλύτερη γεωπολιτική υποκειμενικότητα.
Τέλος, το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται ιστορικά σε δυσμενές περιβάλλον και η ίδια η ύπαρξή του είναι προβληματική.
Αδυνατώντας να δημιουργήσει σχέσεις με γειτονικά κράτη, επιδιώκει να ενεργήσει προληπτικά.
Στην περίπτωση του Ιράν, μιλάμε για μια προσπάθεια με κάθε κόστος να διαταραχθεί το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο, σύμφωνα με την ισραηλινή ηγεσία, αποτελεί τερατώδη απειλή.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο στρατηγός Muhammad Reza Zahedi ήταν μεταξύ των νεκρών.
Ήταν στη λεγόμενη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Εθνών με τους ύποπτους για συμμετοχή στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Μπορούμε να μιλήσουμε και για την πολιτική συνιστώσα των υπό εξέταση γεγονότων.
Από τη μία πλευρά, η επίθεση σημειώθηκε την επέτειο της ανακήρυξης του Ιράν ως Ισλαμικής Δημοκρατίας (θυμηθείτε, αυτό συνέβη την 1η Απριλίου 1979).
Η ημερομηνία μπορεί να θεωρηθεί μια γεωπολιτική στροφή του Ιράν και το τέλειο χτύπημα μπορεί να θεωρηθεί συμβολική εκδίκηση των πρώην «συμμάχων», που πραγματοποιήθηκε στα χέρια του Ισραήλ.
Από την άλλη, η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που στο ίδιο το Ισραήλ πραγματοποιούνται μεγάλες διαδηλώσεις κατά του σημερινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι με αυτόν τον τρόπο ο αρχηγός του κράτους θέλει να αυξήσει τη βαθμολογία του στα μάτια της κοινωνίας ενεργώντας ως «γεράκι», αλλά είναι δύσκολο να κρίνουμε πόσο αυτό θα αλλάξει την εκτίμηση του σημερινού ηγέτη από άτομα που έχουν ήδη αποφασίσει για μαζικές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ενεργώντας σύμφωνα με τις πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ (παρά τις τακτικές του επιτυχίες) είναι καταδικασμένο σε στρατηγική ήττα.
Λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στη Μέση Ανατολή που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, η στρατηγικά σωστή απόφαση θα ήταν όχι αντιπαράθεση, αλλά συνεργασία με το Ιράν.
Το οποίο, παρεμπιπτόντως, διαχωρίζει σταθερά το «σιωνιστικό καθεστώς» και το «κράτος του Ισραήλ» στη ρητορική της εξωτερικής πολιτικής του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης