Διεθνή

«Aυτά συμβαίνουν εν καιρώ πολέμου»: Ωμή παραδοχή Netanyahu για ισραηλινό μακελειό σε αμερικανική ΜΚΟ

«Aυτά συμβαίνουν εν καιρώ πολέμου»: Ωμή παραδοχή Netanyahu για ισραηλινό μακελειό σε αμερικανική ΜΚΟ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά διεξοδική έρευνα για την επίθεση με τους 7 νεκρούς
Σχετικά Άρθρα
(upd) «Όταν είσαι σε πόλεμο, αυτά συμβαίνουν», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu αναφερόμενος στους θανάτους των 7 εργαζομένων της ανθρωπιστικής οργάνωσης «World Central Kitchen» (WCK), ύστερα από ισραηλινή επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας.
Τα θύματα της World Central Kitchen (WCK) πιστεύεται ότι ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Πολωνία και την Παλαιστίνη, καθώς και ένας διπλός υπήκοος ΗΠΑ-Καναδά. Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση WCK ανέφερε:
«Παρά τον συντονισμό των κινήσεων με τον ισραηλινό στρατό, η αυτοκινητοπομπή χτυπήθηκε, καθώς έφευγε από την αποθήκη Deir al-Balah, όπου η ομάδα είχε ξεφορτώσει περισσότερους από 100 τόνους ανθρωπιστικής επισιτιστικής βοήθειας που έφερε στη Γάζα δια θαλάσσης».
Ο Erin Gore, διευθύνων σύμβουλος της WCK, εξέφρασε την οργή του όταν ενημερώθηκε για τα θύματα υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για επίθεση σε «ανθρωπιστικές οργανώσεις που εμφανίζονται στις πιο τρομερές καταστάσεις όπου τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται ως όπλο πολέμου».
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που δόθηκε σήμερα 2/4 στη δημοσιότητα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν έχασε την ψυχραιμία του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, το τελευταίο 24ωρο υπήρξε μια τραγική περίπτωση που οι δυνάμεις μας έπληξαν ακούσια αθώους ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτά συμβαίνουν εν καιρώ πολέμου. Εξετάζουμε το θέμα διεξοδικά, είμαστε σε επαφή με τις κυβερνήσεις και θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί».
Τα θύματα της World Central Kitchen (WCK) πιστεύεται ότι ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Πολωνία και την Παλαιστίνη, όπως επίσης κι ένας υπήκοος με διπλή υπηκοότητα (ΗΠΑ-Καναδά).
Σε ανακοίνωσή του η WCK ανέφερε: «Παρά τον συντονισμό των κινήσεων με τον ισραηλινό στρατό, η αυτοκινητοπομπή χτυπήθηκε καθώς έφευγε από την αποθήκη Deir al-Balah, όπου η ομάδα είχε ξεφορτώσει περισσότερους από 100 τόνους ανθρωπιστικής επισιτιστικής βοήθειας που έφερε στη Γάζα δια θαλάσσης».
Η ισραηλινή επίθεση σε εργαζόμενους της ανθρωπιστικής οργάνωσης «World Central Kitchen» έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις καθώς ανάμεσα στα θύματα είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.
Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro «το αυτοκίνητο της οργάνωσης δέχτηκε επίθεση αφού είχε ξεφορτώσει βοήθεια –που έφτασε στη Γάζα με πλοίο από την Κύπρο– στην Deir al-Balah με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά εργαζόμενοι από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, τις ΗΠΑ ενώ νεκρός έπεσε και ο Παλαιστίνιος οδηγός του οχήματος, που έφερε τα διακριτικά της οργάνωσης. Η World Central Kitchen ανέστειλε τις δραστηριότητές της μετά το περιστατικό καταγγέλλοντας το Ισραήλ για «στοχευμένη και ασυγχώρητη επίθεση».
Όπως ανέφερε η οργάνωση WCK, είχε ενημερώσει για τη διαδρομή του κονβόι τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αλλά παρόλα αυτά δέχτηκε άμεσο πλήγμα.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ζητά διεξοδική έρευνα για την επίθεση με τους 7 νεκρούς της World Central

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε διεξοδική έρευνα για την επίθεση που σκότωσε επτά εργαζόμενους της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen στην Γάζα.
«Θρηνούμε με τις οικογένειες και τους φίλους των εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας της World Central Kitchen που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα. Οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα πρέπει πάντα να προστατεύονται, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ζητούμε διεξοδική έρευνα γι' αυτήν την τραγωδία», αναφέρει με ανάρτησή της στο «Χ» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen τονίζει στο «Χ»:
«Αποτίω φόρο τιμής στους εργαζόμενους της World Central Kitchen που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα. Η World Central Kitchen είναι ένας κρίσιμος εταίρος για την ανακούφιση του πόνου του λαού της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της διοχέτευσης τροφίμων μέσω του Θαλάσσιου Διαδρόμου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους τους».
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Peter Stano, εξήγησε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η ΕΕ ζητά διεξοδική έρευνα «για να έχει ξεκάθαρη εικόνα τί συνέβη και ποιος είναι υπεύθυνος». Υπογράμμισε την «καταδίκη» της ΕΕ για την επίθεση αυτή στους εργαζομένους ανθρωπιστικής βοήθειας και επισήμανε την ανάγκη σεβασμού στο ανθρωπιστικό δίκαιο. Χαρακτήρισε «τραγικό γεγονός» την επίθεση στους εργαζόμενους την ώρα του καθήκοντος, ενώ βοηθούσαν τους ανθρώπους που υποφέρουν στη Γάζα, και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη θα πρέπει να διερευνηθούν και να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Berrell, σε ανάρτησή του στο «Χ» έγραψε: «Αποτίω φόρο τιμής στα μέλη του προσωπικού του World Central Kitchen που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα. Καταδικάζω την επίθεση αυτή και ζητώ την έναρξη έρευνας. Παρόλα τα αιτήματα για την προστασία των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, συνεχίζουμε να βλέπουμε αθώους να σκοτώνονται». Πρόσθεσε ότι «αυτό δείχνει πως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός, πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση και ενισχυμένη προστασία των αμάχων, πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως».

Η Βρετανία καλεί το Ισραήλ να διερευνήσει τους θανάτους εργαζομένων της World Central Kitchen

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να ερευνήσει επειγόντως και να δώσει εξηγήσεις μετά τον θάνατο εργαζομένων ανθρωπιστικής οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων Βρετανών, στη Γάζα.
Δήλωσε «σοκαρισμένος και στεναχωρημένος» και είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να διασταυρώσει άμεσα όλες τις λεπτομέρειες.
«Ζητούμε από το Ισραήλ να ερευνήσει επειγόντως τι συνέβη, διότι ξεκάθαρα υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζεται να απαντηθούν», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στη βορειοανατολική Αγγλία.
Ο ίδιος δήλωσε ότι τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων κάνουν «εξαιρετική δουλειά» για να ανακουφίσουν τα δεινά των κατοίκων στη Γάζα.
«Πρέπει να τους επιτρέπεται να κάνουν αυτή τη δουλειά απρόσκοπτα. Και είναι καθήκον του Ισραήλ να διασφαλίσει ότι μπορούν να το κάνουν αυτό».
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Cameron δήλωσε νωρίτερα ότι η Βρετανία ζήτησε από το Ισραήλ να ερευνήσει άμεσα και να παράσχει μια «πλήρη, ξεκάθαρη εξήγηση του τι συνέβη».

Στην Κύπρο επιστρέφει η βοήθεια για τη Γάζα, μετά το μακελειό στην αμερικανική ΜΚΟ

Η θαλάσσια βοήθεια για τη Γάζα επιστρέφει στην Κύπρο μετά τη δολοφονία 7 εργαζομένων της οργάνωσης World Central Kitchen (WCK), δήλωσαν Κύπριοι αξιωματούχοι την Τρίτη 2/4, αφού η φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσε ότι θα διακόψει τις εργασίες της στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το προσωπικό του WCK είχε μόλις ολοκληρώσει την εκφόρτωση 100 τόνων επισιτιστικής βοήθειας από φορτηγίδα που απέπλευσε από την Κύπρο, όταν η αυτοκινητοπομπή των οχημάτων τους δέχθηκε επίθεση τη νύχτα της Δευτέρας από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα.
Η φορτηγίδα ήταν μέρος ενός στολίσκου τεσσάρων πλοίων που απέπλευσε από τη Λάρνακα της Κύπρου στις 30 Μαρτίου. Ένα άλλο πλοίο που ήταν ακόμη φορτωμένο με 240 τόνους τροφίμων, το Jennifer, κατευθυνόταν πίσω στην Κύπρο την Τρίτη με την άδεια φορτηγίδα, ένα σκάφος διάσωσης και ένα ρυμουλκό, αφού η WCK ανέστειλε τις επιχειρήσεις της.
«Κατάφεραν να ξεφορτώσουν μόνο τη φορτηγίδα», δήλωσε Κύπριος αξιωματούχος στο Reuters. «Το ένα τρίτο (του φορτίου βοήθειας) παραδόθηκε και τα δύο τρίτα επιστρέφουν».
Η επίθεση της Δευτέρας 1/4 ήταν ένα σοβαρό πισωγύρισμα στις προσπάθειες επίσπευσης της παροχής βοήθειας στη Γάζα, όπου οι διεθνείς οργανισμοί λένε ότι πολλοί βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού ως αποτέλεσμα της ισραηλινής επίθεσης.
«Τα τραγικά γεγονότα δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν. Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να φτάσει βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά από συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Η WCK δραστηριοποιείται στη Γάζα από τον Οκτώβριο, μεταφέροντας τρόφιμα μέσω χερσαίων οδών και συμμετέχοντας επίσης σε ρίψεις από αέρος. Τον Μάρτιο εγκαινίασε έναν πρώτο θαλάσσιο διάδρομο μεταφοράς βοήθειας στον θύλακα από την Κύπρο.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος δήλωσε ότι οι κυπριακές αρχές είχαν έρθει σε επαφή με την WCK, δήλωσε ότι το χτύπημα σημειώθηκε 12 χιλιόμετρα (7 μίλια) από την περιοχή προσγείωσης της βοήθειας -μια αυτοσχέδια προβλήτα που δημιουργήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση.
Οι εργαζόμενοι στην παροχή βοήθειας είχαν μόλις τελειώσει μια βάρδια στα μισά της διαδικασίας εκφόρτωσης, η οποία θα συνεχιζόταν νωρίς την Τρίτη, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός.
«Αυτό είναι κάτι που έχει πλέον παγώσει και από τη στιγμή που η WCK έκανε την ανακοίνωση – θα εγκαταλείψουν την περιοχή προκειμένου να επιστρέψουν, να ανασυνταχθούν και να δουν και να αξιολογήσουν ποια είναι τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο Κόμπος.
Η Κύπρος είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση μιας θαλάσσιας οδού προς τη Γάζα προσφέροντας μια ταχεία διαδικασία ελέγχου ασφαλείας στο νησί που επιβλέπεται από το Ισραήλ. Η WCK είχε λάβει χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τις θαλάσσιες αποστολές τροφίμων.
Σε κοινή δήλωσή τους την Τρίτη 2/4, τα ΗΑΕ και η Κύπρος εξέφρασαν «βαθιά καταδίκη» για το χτύπημα του Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης