Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς το ρωσικό drone Joker -10 με κόστος χαμηλότερο από ένα ποδήλατο… μπορεί να κρίνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πώς το ρωσικό drone Joker -10 με κόστος χαμηλότερο από ένα ποδήλατο… μπορεί να κρίνει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Μπορεί να αποτελέσει μια φθηνή εναλλακτική στην ακριβή αντιπυραυλική άμυνα
Μια τροποποιημένη εκδοχή του ρωσικού drone Joker – 10 που έχει κόστος χαμηλότερο από ένα ποδήλατο μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.
Δημοσίευμα του Wion αναφέρει πως το συγκεκριμένο drone ήδη χρησιμοποιείται στο μέτωπο και στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Το συγκεκριμένο UAV είναι πιθανό να έχει καίρια σημασία στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο υποστηρίζει ότι μια τροποποιημένη εκδοχή του drone είναι ικανή να εκτελεί αποστολές αεράμυνας και να καταρρίπτει ουκρανικά drones στον αέρα.
«Υπολογίζεται ότι η χρήση του πρόσφατα τροποποιημένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους Joker-10 FPV για επίθεση σε εχθρικά drones θα κοστίσει λιγότερο από την τιμή ενός ποδηλάτου» υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Η τροποποιημένη εκδοχή του Joker – 10 μπορεί να εκτελεί επιχειρήσεις αεράμυνας, καθώς όπως αναφέρεται μπορεί να πλήξει ουκρανικά ελικόπτερα με εκρηκτικά, με τους Ρώσους να υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να γίνει μια φθηνή εναλλακτική λύση για την ακριβή αντιπυραυλική άμυνα.

O όλεθρος των Ουκρανών

Τα μικρά και φθηνά αυτά drones έχουν γίνει ο όλεθρος των ουκρανικών στρατευμάτων και οχημάτων στα πεδία μάχης του πολέμου.
Το Joker - 10 έχει αναφερθείσα μεταφορική ικανότητα έως και 5 κιλά και ταχύτητα πτήσης περίπου 100 km/h, όταν είναι πλήρως φορτωμένο ή 200 km/h όταν είναι κενό φορτίου.
Το drone διαθέτει μοναδικές σχεδιαστικές λύσεις που του επιτρέπουν να βρίσκεται σε χειμερία νάρκη, δηλαδή να είναι εκτός λειτουργίας για έναν μήνα και να μπορεί να ενεργοποιηθεί από απόσταση.
Σε κατάσταση αδρανοποίησης, το UAV μπορεί να επικοινωνεί με τους χειριστές μέσω παθητικών μέσων.
«Είναι παθητικό, πρακτικά δεν υπάρχουν ραδιοεκπομπές και επομένως είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της αδρανοποίησης» αναφέρουν οι Ρώσοι ειδικοί.

Κυνηγός

Η δυνατότητα των χειριστών να θέτουν το συγκεκριμένο UAV σε λειτουργία από απόσταση, τους επιτρέπει να τα ρίχνουν σε περιοχές της πρώτης γραμμής και να φεύγουν, χωρίς να εντοπίζονται από τις μονάδες συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών της Ουκρανίας που κυνηγούν Ρώσους χειριστές drone.
Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθούν τα drones, οι χειριστές δεν είναι ορατοί από την άλλη πλευρά.
Εάν κριθεί απαραίτητο, το drone μπορεί επίσης να πετάξει στον χώρο αναμονής του και να απενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης