Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη η Ρωσία - Εντολή Putin για είσοδο στις 4 μεγαλύτερες οικονομίες έως το 2030

Παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη η Ρωσία - Εντολή Putin για είσοδο στις 4 μεγαλύτερες οικονομίες έως το 2030
Εντολή στην κυβέρνηση να αυξήσει το επίπεδο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στη μεταποιητική βιομηχανία κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030
Eντολή στην κυβέρνηση να διασφαλίσει την είσοδο της Ρωσίας στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου σε όρους ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Ο κατάλογος των οδηγιών που έδωσε ο πρόεδρος μετά την ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση τον Φεβρουάριο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.
Η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει έκθεση στον αρχηγό του κράτους σχετικά με την πρόοδο έως τις 31 Μαρτίου 2025 και στη συνέχεια να συντάσσει ετήσιες εκθέσεις, σύμφωνα με το TASS.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να αυξήσει το επίπεδο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στη μεταποιητική βιομηχανία κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2022, να μειώσει το μερίδιο των εισαγωγών στο ΑΕΠ στο 17% και να αυξήσει τις εξαγωγές μη πρώτων υλών και μη ενέργειας κατά τουλάχιστον τα δύο τρίτα.
Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να μειώσει σταδιακά τον αριθμό των περιφερειών με χαμηλή δημοσιονομική ικανότητα, αναφέρει το κείμενο της διαταγής.

Εντυπωσιακή αντοχή

Η ρωσική οικονομία έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει στις δυτικές κυρώσεις που είχαν στόχο να τη στραγγαλίσουν, ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, με αιχμή τα τεράστια έσοδα από το πετρέλαιο και τον ορυκτό πλούτο, αλλά και από την τόνωση που παρείχαν οι κρατικές δαπάνες στη ρωσική «οικονομία του πολέμου».

Το 2022, το πρώτο έτος του πολέμου, η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 1,2%, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν τι το ΑΕΠ της Ρω
Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ της Ουκρανίας συρρικνώθηκε 29,1% το 2022 και η κεντρική τράπεζα της χώρας προέβλεψε ότι η χώρα θα έχει αναπτυχθεί κατά 4,9% το 2023. Δεν έχει δημοσιεύσει επίσημα στοιχεία ανάπτυξης.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν εκτιμάται ότι αυξηθεί κατά 2,6% το 2024, ρυθμός υπερδιπλάσιος από αυτόν που προέβλεπε το ΔΝΤ μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, από το +3% που εκτιμάται για το 2023.
Η αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στη Ρωσία είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με το Ταμείο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης