Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα ιστορικά λάθη με την ενέργεια της Ευρώπης συνεχίζονται – Μείωσε το ρωσικό αέριο, αύξησε το αμερικανικό LNG και τώρα ο Biden το… κόβει

Τα ιστορικά λάθη με την ενέργεια της Ευρώπης συνεχίζονται – Μείωσε το ρωσικό αέριο, αύξησε το αμερικανικό LNG και τώρα ο Biden το… κόβει
Η Lone Star State είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αμερικής, με μεγάλο μέρος της παραγωγής της να αποστέλλεται στην Ευρώπη
Μπορεί η Ευρώπη να διατείνεται ότι έχει μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά εν τέλει έγινε δέσμια των ΗΠΑ.
Η Lone Star State είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αμερικής, με μεγάλο μέρος της παραγωγής της να αποστέλλεται στην Ευρώπη.
Ανησυχητικό όμως είναι για την ΕΕ το επίσης αυξανόμενο κίνημα διαμαρτυρίας που πιέζει την Ουάσιγκτον να περιορίσει αυτές τις εξαγωγές για να σώσει το κλίμα.
Ενόψει των σκληρών εκλογών τον Νοέμβριο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden διέταξε μια προσωρινή παύση στην έγκριση νέων έργων LNG, παγώνοντας ουσιαστικά την επέκταση της εξαγωγικής υποδομής της χώρας.
Ενώ οι πράσινες ομάδες επαίνεσαν την απόφαση, οι Ευρωπαίοι κυριεύονται από ανησυχία για τις πιέσεις της προσφοράς και τις αυξήσεις των τιμών.
Η ΕΕ πόνταρε τα περισσότερα στο LNG των ΗΠΑ το 2022, αφού απέφυγε τη φθηνή ρωσική ενέργεια στην οποία βασιζόταν για χρόνια.
Ξόδεψε δισεκατομμύρια σε υποδομές LNG και υπέγραψε δεκάδες νέες συμβάσεις.
Αυτές οι αποφάσεις τίθενται τώρα υπό αμφισβήτηση: Αντάλλαξε η Ευρώπη την κακή εξάρτησή της από τη Ρωσία με μια κοντόφθαλμη εξάρτηση από την Αμερική;
Οι ΗΠΑ παρέχουν επί του παρόντος στην Ευρώπη σχεδόν το 50% του ΥΦΑ τους - από περίπου ένα τέταρτο πριν από τον πόλεμο - και το LNG έχει ξεπεράσει το φυσικό αέριο του αγωγού ως τη σημαντικότερη πηγή προμηθειών.
«Έχοντας βιώσει τους κινδύνους για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού εξαρτώντας υπερβολικά από μια πηγή, η Ευρώπη πρέπει να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και να αποφύγει να εξαρτάται υπερβολικά από τις ΗΠΑ», προειδοποίησε η Ana Maria Jaller-Makarewicz, αναλύτρια στο Ινστιτούτο για Energy Economics and Financial Analysis, σε μια πρόσφατη έκθεση που διαπίστωσε ότι η ζήτηση LNG στην Ευρώπη εξακολουθεί να αυξάνεται.

Τα ιστορικά λάθη

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίστηκαν για να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο της Μόσχας - που παραδίδεται σε μεγάλο βαθμό μέσω αγωγών σε όλη την ήπειρο - με θαλάσσιες αποστολές αμερικανικού LNG.
Σήμερα τα σπίτια και οι βιομηχανίες της Ευρώπης θερμαίνονται από μέρη όπως το Πορτ Άρθουρ και όχι τη Σιβηρία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απόφαση του Biden να μειώσει δυνητικά την παραγωγή LNG έχει συγκλονίσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, ακόμα κι αν η παύση —αν παραταθεί μετά τις εκλογές— θα γίνει αισθητή μόνο σε 10 με 15 χρόνια.
Η εμπορική ένωση EuroGas έγραψε στον Λευκό Οίκο προτρέποντας για ανατροπή, προειδοποιώντας για επιστροφή σε «υψηλές τιμές ρεκόρ που προκαλούνται από τη μείωση της ρωσικής προσφοράς».
Μετά την έναρξη του πολέμου, οι ευρωπαϊκές εταιρείες επέκτειναν γρήγορα τις λιμενικές τους υποδομές και κατασκεύασαν μονάδες επαναεριοποίησης - οι οποίες μετατρέπουν το υγρό αέριο ξανά σε χρησιμοποιήσιμη μορφή - σχεδιάζοντας μακροπρόθεσμες εισαγωγές από τις Η.Π.Α.
Οι εταιρείες υπέγραψαν επίσης πληθώρα βραχυπρόθεσμων συμβάσεων LNG με εταιρείες των ΗΠΑ — παρέχοντας ευελιξία καθώς πολλαπλασιάζονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά δυσκολεύουν τη διασφάλιση χαμηλών τιμών και τη γνώση από πού θα προέρχεται η ενέργειά σας σε πέντε ή 10 χρόνια.
«Δεν είμαστε αισιόδοξοι, αλλά θα έλεγα ότι σε σύγκριση με το σημείο που ήμασταν πριν από δύο χρόνια βρισκόμαστε τουλάχιστον σε μια ουδέτερη κατάσταση», δήλωσε ο Torben Brabo, πρόεδρος της Gas Infrastructure Europe, η οποία εκπροσωπεί τους φορείς εκμετάλλευσης και τη βιομηχανία σε όλη την ήπειρο.
«Αν θέλουμε να έχουμε αξιόπιστες προμήθειες από τις ΗΠΑ, πρέπει να αποδεχτούμε κάποιες ενδιάμεσες συμβάσεις».
Σε μια μεγάλη διάσκεψη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Χιούστον τον περασμένο μήνα, οι επικεφαλής εταιρειών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της ExxonMobil, John Ardill, η εταιρεία του οποίου θέλει να ξεκινήσει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, προειδοποίησαν την Ευρώπη ότι πρέπει να γίνει πιο αυτάρκης.
«Η ανακατεύθυνση υγροποιημένου φυσικού αερίου και η κατασκευή τερματικών [επαναεριοποίησης] δεν είναι μακροπρόθεσμες λύσεις», είπε.

Απαλλαγή από το αέριο

Αντιμέτωποι με τις εκκλήσεις για τον ενεργειακό τομέα να εξασφαλίσει περισσότερο LNG των ΗΠΑ και να αυξήσει την τοπική παραγωγή φυσικού αερίου, οι Ευρωπαίοι ακτιβιστές λένε ότι είναι δύσπιστοι για το εάν οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές είναι πραγματικά απαραίτητη.
«Βλέπουμε την κατακραυγή της βιομηχανίας, αλλά πιστεύουμε ότι είναι υπερβολικό», δήλωσε η Esther Bollendorff, εμπειρογνώμονας για την πολιτική φυσικού αερίου στο Climate Action Network Europe.
Ο Bollendorff είπε ότι η Ευρώπη είχε υποστεί μια «τεκτονική μετατόπιση» από την εισβολή της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι η μέση κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά περίπου το ένα πέμπτο.
Εν τω μεταξύ, πρόσθεσε, η ΕΕ αυξάνει σταθερά την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και στοχεύει να μειώσει επιπλέον 30% από την κατανάλωση φυσικού αερίου έως το 2030.
«Αλλά από το 2022 έχουμε οκτώ νέα ή διευρυμένα τερματικά LNG που έρχονται στο διαδίκτυο», είπε.
«Υπάρχει υπερβάλλουσα χωρητικότητα και είναι πιθανό να είναι λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία επειδή το ποσοστό χρησιμοποίησης της υπάρχουσας χωρητικότητας σήμερα είναι μικρότερο από 60%».
Σύμφωνα με τον Nicolás González Casares, ευρωβουλευτή από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας — το οποίο έχει επιβλέψει την κατασκευή σημαντικής νέας υποδομής LNG — και μέλος της επιτροπής ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η επέκταση «δεν ήταν λάθος» γιατί «χρειαζόμασταν αυτήν την ενέργεια και η εξάρτησή μας από τη Ρωσία ήταν τόσο ισχυρή που δεν μπορούμε να πούμε όχι στο LNG αυτά τα δύο χρόνια».
Ωστόσο, πρόσθεσε, η προτεραιότητα θα πρέπει τώρα να είναι η αντικατάσταση του φυσικού αερίου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: "Δεν θέλουμε πραγματικά αυτή την επιχείρηση.
Η δουλειά μας είναι να έχουμε καθαρή ενέργεια εδώ στην Ισπανία αλλά και στην Ευρώπη."
Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας προειδοποιούν να μην αφήσει όμως η Ευρώπη τα ορυκτά καύσιμα πολύ γρήγορα.
Επιμένουν ότι ακόμη και στο πλαίσιο των σχεδίων μείωσης του φυσικού αερίου της ΕΕ, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη εξασφάλισης επιπλέον προμηθειών LNG, ιδιαίτερα λόγω της πίεσης για εκχώρηση από τις εξαγωγές της Μόσχας.
Ο Narek Terzian, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Παραγωγών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, επεσήμανε ένα «χάσμα μεταξύ της προβλεπόμενης ζήτησης» σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της ΕΕ «και της πραγματικής προσφοράς που γνωρίζουμε, εάν αφαιρέσετε τη Ρωσία».
«Αυτό είναι το χάσμα προσφοράς που πρέπει να γεφυρωθεί», υποστήριξε ο Terzian.
«Και επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ευρώπη να μπορέσει να εξασφαλίσει τους απαραίτητους όγκους από τις ΗΠΑ».
Οι αριθμοί δίνουν μια μικτή εικόνα.
Η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ για τη δεκαετία πέρυσι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης.
Αλλά η πτώση οφείλεται κυρίως σε τρεις χώρες: τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνολικά, η ζήτηση LNG της Ευρώπης δεν θα κορυφωθεί μέχρι το 2025, κατέληξε το ινστιτούτο.
Εν τω μεταξύ, η βιομηχανία φυσικού αερίου υποστηρίζει ότι οι επιπλέον επενδύσεις LNG δεν περιορίζουν την Ευρώπη στις προμήθειες των ΗΠΑ.
Θα μπορούσε επίσης να πάρει LNG από παραγωγούς όπως η Νορβηγία και το Κατάρ, δήλωσε ο Brabo, ο επικεφαλής της υποδομής αερίου στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια, τα λιμάνια θα μπορούσαν ακόμη και να επαναχρησιμοποιηθούν για καύσιμα λιγότερο υψηλής έντασης άνθρακα, πρόσθεσε.
«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο αμέσως», είπε ο Brabo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης