Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μολδαβία: Στο χειρότερο επίπεδο της ιστορίας μας οι σχέσεις μας με την Ρωσία

Μολδαβία: Στο χειρότερο επίπεδο της ιστορίας μας οι σχέσεις μας με την Ρωσία
Στη νέα στρατηγική ασφαλείας της Μολδαβίας η Ρωσία ονομάζεται η κύρια απειλή, υποστηρίζει ο Υπουργός Εξωτερικών
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Mihai Popsoi χαρακτήρισε τις σημερινές σχέσεις μεταξύ Κισινάου και Μόσχας τις χειρότερες στην ιστορία.
«Οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία σήμερα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο σε ολόκληρη την ιστορία της σύγχρονης Μολδαβίας. <…> Ενώ οι Ουκρανοί φίλοι μας περνούν τόσο σοβαρά τεστ, δεν βλέπουμε τις προϋποθέσεις για οποιαδήποτε βελτίωση στις σχέσεις μας», δήλωσε ο επικεφαλής της μολδαβικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Moldova 1.
Σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση στη Μολδαβία υποστηρίζει σταθερά την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, και επίσης υπενθύμισε ότι στη νέα στρατηγική ασφαλείας της Μολδαβίας η Ρωσία ονομάζεται η κύρια απειλή.
Οι σχέσεις μεταξύ Κισινάου και Μόσχας ψυχράνθηκαν το 2021 μετά την άνοδο στην εξουσία της προέδρου Maia Sandu και του Κόμματος της Δράσης και Αλληλεγγύης.
Το 2022, επιδεινώθηκαν σημαντικά όταν η Μόσχα κατηγόρησε το Κισινάου για εχθρικές ενέργειες και ως απάντηση υπήρξαν κατηγορίες για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της δημοκρατίας. Η Μολδαβία ζήτησε την απέλαση πολλών δεκάδων υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας.
Ακολούθησαν αντίποινα από τη Μόσχα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις αρχές της Μολδαβίας να σταματήσουν τη ρητορική σύγκρουσης, σημειώνοντας την επιθυμία να έχουν φιλικές σχέσεις με τη Μολδαβία και τη δυσαρέσκειά της που η Δύση τη χρησιμοποιεί για αντιρωσικούς σκοπούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης