Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Προετοιμαστείτε... Το Kh-101 της Ρωσίας γίνεται «διπλά θανατηφόρο» - Καταστροφικές ικανότητες βάρους 800 κιλών

Αποκάλυψη: Προετοιμαστείτε... Το Kh-101 της Ρωσίας γίνεται «διπλά θανατηφόρο» - Καταστροφικές ικανότητες βάρους 800 κιλών
Η τελευταία προσθήκη διπλών κεφαλών στο Kh-101 είναι μόνο ένα παράδειγμα των έντονων προσπαθειών της Ρωσίας να προσαρμόσει τα όπλα της στις ανάγκες του σύγχρονου πολέμου
Η Ρωσία, για άλλη μια φορά, φέρεται να εκσυγχρονίζει τον πύραυλο κρουζ που εκτοξεύεται από αέρα, τον Kh-101, εξοπλίζοντάς τον με διπλές κεφαλές, διπλασιάζοντας έτσι το επίπεδο απειλής κατά του εχθρού.
Η αποκάλυψη έρχεται μετά από αναφορές που προέκυψαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν επιτυχώς μια τροποποιημένη έκδοση του Kh-101 στις 29 Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από το κανάλι Telegram @war_home, ο αναχαιτισμένος πύραυλος, ο οποίος είχε υποστεί εκσυγχρονισμό, διέθετε μια πρόσθετη κεφαλή, διπλασιάζοντας ουσιαστικά το συνολικό ωφέλιμο φορτίο του.
Η εξέταση των συντριμμιών από τον πύραυλο που καταρρίφθηκε αποκάλυψε επίσης αύξηση της μάζας εκρηκτικού ωφέλιμου φορτίου από 400 σε 800 κιλά, προκαλώντας συναγερμό για αυξημένες καταστροφικές ικανότητες.
Η αναβάθμιση κατέστη δυνατή με τη μείωση του μεγέθους της δεξαμενής καυσίμου, η οποία κατά συνέπεια μείωσε την εμβέλεια του πυραύλου από 5.500 σε σχεδόν 2.250 χιλιόμετρα, όπως αναφέρει η Defense Express που εδρεύει στην Ουκρανία.
GKCBHtgW4AExhir.jpg


Ο αναβαθμισμένος πυρηνικός πύραυλος κρουζ Kh-101 διαθέτει διπλές κεφαλές

Αυτή η προσαρμογή επιτρέπει την ενσωμάτωση της πρόσθετης κεφαλής ενώ διατηρείται η επιχειρησιακή βιωσιμότητα.
Η απόφαση να ενσωματωθούν διπλές κεφαλές στον πύραυλο Kh-101 αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2024 κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Sergei Shoigu, επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στο γραφείο σχεδιασμού πυραύλων «Raduga».
Η αποκάλυψη έχει πυροδοτήσει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές συνέπειες τέτοιων βελτιώσεων σε συνεχιζόμενες συγκρούσεις. Περισσότερες λεπτομέρειες προέκυψαν από το κανάλι Telegram "Polkovnyk HSH", το οποίο παρείχε φωτογραφίες των κεφαλών και υπογράμμισε τον εντοπισμό μετά την ανάλυση ενός πυραύλου Kh-101 που καταρρίφθηκε κατά την πρόσφατη επίθεση στις 29 Μαρτίου.
Η δεύτερη κεφαλή περιέχει έτοιμα βλαπτικά στοιχεία κυβικού σχήματος, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αντιαεροπορικούς πυραύλους, αλλά τώρα αποτελούν σημαντική απειλή και για επίγειους στόχους.
Ενώ η μείωση του μεγέθους της δεξαμενής καυσίμου περιορίζει το βεληνεκές του πυραύλου, δεν επηρεάζει σημαντικά την επιχειρησιακή του αποτελεσματικότητα στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ακόμη και με το μειωμένο βεληνεκές, το Kh-101 διατηρεί σημαντική ικανότητα ελιγμών, με πιθανούς στόχους στη δυτική Ουκρανία να είναι ακόμα προσβάσιμοι.
Ρωσικές πηγές στα μέσα της δεκαετίας του 2010 προέτρεπαν να εξοπλιστεί ο Kh-101 με διπλές κεφαλές, υποδεικνύοντας δυνατότητες για τη διαίρεση της κεφαλής των 400 κιλών σε δύο διαμορφώσεις.
Ωστόσο, λεπτομέρειες σχετικά με τον μηχανισμό απελευθέρωσης στην αναβαθμισμένη έκδοση παραμένουν άγνωστες.
Η τελευταία προσθήκη διπλών κεφαλών στο Kh-101 είναι μόνο ένα παράδειγμα των έντονων προσπαθειών της Ρωσίας να προσαρμόσει τα όπλα της στις ανάγκες του σύγχρονου πολέμου.
Ο αναβαθμισμένος Kh-101 διαθέτει τρεις σταθερούς φακούς, βελτιώνοντας την ακρίβεια σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση, η οποία είχε μόνο έναν φακό τοποθετημένο σε περιστροφικό μηχανισμό με περιορισμένες γωνίες κλίσης.

Ρωσικός πύραυλος κρουζ Kh-101

Το Kh-101, μαζί με το αντίστοιχο με πυρηνικά όπλα, το Kh-102, αντιπροσωπεύουν μια ουσιαστική αναθεώρηση της οικογένειας Kh-55/Kh-555, ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά stealth και άλλες βελτιώσεις.
Η παραλλαγή Kh-102 έχει σχεδιαστεί για να φέρει μια θερμοπυρηνική κεφαλή 20 κιλοτόνων, που χρησιμεύει ως ο κύριος πύραυλος κρουζ με πυρηνική εκτόξευση της Ρωσικής Αεροδιαστημικής Δύναμης (VKS).
Παρά τις εξωτερικές ομοιότητες με τον αμερικανικό πύραυλο κρουζ AGM-158 JASSM, το Kh-101 διαθέτει σημαντικά μεγαλύτερο βεληνεκές.
Στρατηγικά βομβαρδιστικά όπως τα εκσυγχρονισμένα Tu-160M ​​και Tu-95MSM είναι εξοπλισμένα για να μεταφέρουν το Kh-101, το οποίο προσφέρει διάφορες επιλογές κεφαλής, όπως ισχυρά εκρηκτικά, ισχυρά εκρηκτικά διείσδυσης και υποπυρομαχικά.

A-Russian-Kh-101-cruise-missile-being-loaded-onto-a-bomber-aircraft.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης