Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γαλλία πιέζει την Κίνα για να στείλει μήνυμα στη Ρωσία με «καθαρή στάση υπέρ της Ουκρανίας»

Η Γαλλία πιέζει την Κίνα για να στείλει μήνυμα στη Ρωσία με «καθαρή στάση υπέρ της Ουκρανίας»
«Αναμένουμε ξεκάθαρα ότι η Κίνα θα στείλει πολύ σαφή μηνύματα στη Ρωσία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών
Η Κίνα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stéphane Séjourné από το Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό τοθ.
Η κινεζική κυβέρνηση «διαδραματίζει βασικό ρόλο στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας της Ουκρανίας, και επομένως αναμένουμε ξεκάθαρα ότι η Κίνα θα στείλει πολύ σαφή μηνύματα στη Ρωσία», δήλωσε ο Séjourné κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην κινεζική πρωτεύουσα, συνομιλώντας με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi.
Τα σχόλια του επικεφαλής της γαλλικής σιπλωματίας έρχονται ενόσω ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping αναμένεται να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron στο Παρίσι στις αρχές Μαΐου.
Η Κίνα παρουσιάζεται ως ουδέτερη στον πόλεμο της Ουκρανίας και δεν έχει επισήμως καταδικάσει τη Ρωσία.
Αντίθετα, το Πεκίνο έχει εμβαθύνει τους δεσμούς με τη Μόσχα — ακόμη και αποφασίζοντας να εγκαταελείψει το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών για το διμερές εμπόριο.
Τον περασμένο μήνα, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τις ευρασιατικές υποθέσεις προειδοποίησε για την κλιμάκωση του πολέμου και είπε ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία «συμφωνούν ότι οι διαπραγματεύσεις, και όχι τα όπλα, θα τερματίσουν τελικά αυτόν τον πόλεμο».
Η Κίνα ουσιαστικά επιδιώκει η Ευρώπη να αφήσει τη Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι για μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες — διαφορετικά το Πεκίνο θα μποϊκοτάρει τέτοιες συζητήσεις.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Γαλλία δεν θέλει να «αποσυνδεθεί» από την κινεζική οικονομία, αλλά μάλλον να εμπλακεί σε μια «οικονομική εξισορρόπηση» για να διασφαλίσει ότι οι εμπορικοί δεσμοί θα καταστούν «υγιείς και βιώσιμοι».
Υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει κανόνες για να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο που συνεπάγεται από τις συναλλαγές της με το Πεκίνο και να διασφαλίσει ότι δεν εξαρτάται υπερβολικά από την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης