Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχογνωμία αναλυτών για τη μελλοντική τιμή του πετρελαίου – “Ταβάνι” τα 110 δολάρια ανά βαρέλι

Διχογνωμία αναλυτών για τη μελλοντική τιμή του πετρελαίου – “Ταβάνι” τα 110 δολάρια ανά βαρέλι
Η τιμή του αργού πετρελαίου διαγράφει ανοδική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες και κινείται κοντά στα 80 με 85 δολάρια το βαρέλι. Πόσο όμως θα φτάσει η τιμή;

Στους... άγριους καιρούς της έξαρσης της κρίσης εντός του 2008, η Goldman Sachs είχε δημοσιεύσει μια έκθεση τρόμου για την τιμή του πετρελαίου.
Σύμφωνα με εκείνη την εκτίμηση, η τιμή του αργού θα έφτανε τα 200 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2011. Δύο μήνες πριν το 2011 μπει στη ζωή μας όμως η εκτίμηση αυτή μοιάζει σενάριο πανικού.
Οι τάσεις της εποχής της κορύφωσης της κρίσης έκαναν ουκ ολίγες τράπεζες να αναθεωρήσουν προς τα επάνω τις εκτιμώμενες τιμές πετρελαίου. Λίγο καιρό αργότερα, η μία μετά την άλλη, εξορθολογούσαν τις εκτιμήσεις τους χαμηλότερα.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Societe Generale αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου στο επόμενο εξάμηνο. Από 110 δολάρια ανά βαρέλι, η οποία ήταν και η αρχική της εκτίμηση, θεωρεί τώρα ότι για τους επόμενους έξι μήνες η τιμή θα κυμαίνεται γύρω στα 90 δολάρια το βαρέλι. Deutsche Bank και JP Morgan έχουν κάνει ανάλογες εκτιμήσεις. Κανένας από τους δύο χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς δεν θεωρεί ότι η τιμή του αργού θα ξεπεράσει τα 90 δολάρια ανά βαρέλι.
Η Barclays κάνει τη διαφορά και θεωρεί ότι η αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου δεν θα καλυφθεί από την αύξηση της παραγωγής που ανακοινώνει ο OPEC. Δεδομένων αυτών των στοιχείων, περιμένει την τιμή του “μαύρου χρυσού” να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του ερχόμενου έτους, όχι πάντως υψηλότερα από τα 110 δολάρια ανά βαρέλι.
Οι τράπεζες εμφανίζονται ενδεχομένως λιγότερο αισιόδοξες σε σχέση με τις εταιρείες διακίνησης. Η Vitol, κρίνοντας από το δικό της δίκτυο αγοραπωλησιών, εκτιμά ότι οι τιμές που δίνουν οι τράπεζες είναι κάπως υπερβολικές και η τιμή θα κυμανθεί ανάμεσα στα 75 με 80 δολάρια ανά βαρέλι ως το τέλος του 2011.
Ο επενδυτής στην αγορά της ενέργειας, T. Boone Pickens φέρνει στο μυαλό του τις προβλέψεις εν μέσω κρίσης για το πετρέλαιο. Συγκαταλεγόταν κι αυτός σε εκείνους τους επενδυτές που θεωρούσαν την πρόβλεψη της Goldman Sachs για την τιμή του “μαύρου χρυσού” επιεικώς υπερβολική.
Θυμάται όμως και τις υπερβολικές τιμές που άγγιξε το πετρέλαιο και επίσης τις προβλέψεις πριν το ξέσπασμα της κρίσης που έκαναν λόγο για 65 με 70 δολάρια το βαρέλι. “Η Goldman Sachs τάραξε το σύμπαν μας εκείνη την εποχή αλλά λίγο αργότερα με τις τιμές που έφθασε το αργό, η πρόβλεψή της έμοιαζε πολύ πιο ταιριαστή από εκείνες της προ κρίσης εποχής που υποδείκνυαν έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο”, ερμηνεύει ο Pickens.
Για την ιστορία η τωρινή πρόβλεψη της Goldman Sachs για την τιμή του αργού πετρελαίου σε ορίζοντα εξαμήνου είναι 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης