Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπλοκή και του Ιράκ στον «ακήρυχτο» των Ισλαμιστών κατά του Ισραήλ – Σμήνος drones επιτέθηκε στην ναυτική βάση Eilat

Εμπλοκή και του Ιράκ στον «ακήρυχτο» των Ισλαμιστών κατά του Ισραήλ – Σμήνος drones επιτέθηκε στην ναυτική βάση Eilat
Συγνώμη Hamas για τα δεινά στη Γάζα - Πτώματα και ερείπια στο νοσοκομείο al Shifa - Ισραηλινοί κατά Netanyahu
Σε μια πολύ λεπτή κλωστή βρίσκεται πλέον η ισορροπία στη Μέση Ανατολή, καθώς το πρωί της 1ης Απριλίου, η «Ισλαμική Αντίσταση» (Islamic Resistance) στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με drone εναντίον ενός σημαντικού στόχου στο Ισραήλ.
Η ανακοίνωσε δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης, αλλά και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιβεβαίωσαν την επίθεση με drone στην ισραηλινή ναυτική βάση στο Eilat.
Πλάνα από την περιοχή επιβεβαίωσαν ζημιές σε ένα κτίριο, όπου υπήρχε μια μεγάλη οθόνη με την ισραηλινή σημαία.
«Οι μαχητές της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ στόχευσαν ένα ζωτικό στόχο στα κατεχόμενα εδάφη μας το πρωί της Δευτέρας, χρησιμοποιώντας κατάλληλα όπλα», ανακοίνωσε η ιρακινή ομάδα-ομπρέλα των αντιτρομοκρατικών φατριών.
Το drone χτύπησε το κτίριο, ακριβώς πίσω από το οποίο φαίνεται μια κορβέτα του Ισραηλινού Ναυτικού να στέκεται στην προβλήτα.
Σύμφωνα με τις τοπικές αναφορές, μια από τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού Sa'ar 6 δεν υπέστη ζημιές.
Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ υποσχέθηκε να συνεχίσει τις επιχειρήσεις αντιποίνων της μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία του στη Γάζα.

Συγνώμη Hamas για τα δεινά στη Γάζα - Πτώματα και ερείπια στο νοσοκομείο al Shifa - Ισραηλινοί κατά Netanyahu

Συγνώμη από τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας για όλα τα δεινά που τους έχει προκαλέσει ο πόλεμος με το Ισραήλ ζήτησε η Hamas, η οποία ήταν αυτή που πυροδότησε τις φρικιαστικές εξελίξεις των τελευταίων έξι μηνών με την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου, όταν άφησε πίσω της 1.160 νεκρούς και πήρε περίπου 250 ομήρους.
Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει σε μια πρωτοφανή χερσαία εισβολή που έχει ισοπεδώσει το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας - τουλάχιστον το ένα τρίτο των κτηρίων έχει γίνει ερείπια -, που έχει ωθήσει το σύνολο του πληθυσμού στα όρια της λιμοκτονίας και που έχει αφήσει πίσω της περισσότερους από 32.800 νεκρούς και 75.000 τραυματίες.
Και ενώ οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία συνεχίζονται, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το νοσοκομείο al Shifa, το μεγαλύτερο της πόλης της Γάζας, με τους Παλαιστίνιους να κάνουν λόγο για δεκάδες πτώματα και για ένα νοσοκομείο που έχει μετατραπεί σε ένα τοπίο από κατεστραμμένα κτήρια.
Πέρα όμως από μια κατάπαυση πυρός, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι εάν και πότε θα γίνει η επίθεση των Ισραηλινών στη Rafah, σενάριο στο οποίο αντιδρούν σφόδρα οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα καθώς και το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη Γάζα, με την ισραηλινή κυβέρνηση του Benjamin Netanyahu να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να συναινέσει στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.
Πάντως, τα νέα δεν είναι καλά ούτε για τον Netanyahu, αν κρίνει κανείς από τις μεγάλες διαδηλώσεις σε Ιερουσαλήμ, Τελ Αβίβ, Χάιφα, Καισάρεια και σε άλλες πόλεις, κατά τις οποίες ζητούνταν η παραίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Συγνώμη… αλλά θα συνεχίσουμε

Αν και η Hamas ζήτησε συγνώμη από τους Παλαιστίνιους της Γάζας για τα δεινά που υφίστανται λόγω των δικών της πρωτοβουλιών και ενεργειών, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τον αγώνα, μέχρι να πετύχει «τη νίκη και την ελευθερία».
Δηλαδή διεμήνυσε ότι τα δεινά των Παλαιστινίων θα συνεχιστούν.
Η Hamas απηύθυνε «ευχαριστήριο μήνυμα στον λαό» της Λωρίδας της Γάζας, αναγνωρίζοντας «την εξάντληση» του ενώ δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες για να επιλύσει τα προβλήματα που προκαλεί η «κατοχή».
Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες… για «έλεγχο των τιμών» όσο αυτό είναι δυνατόν, τη στιγμή που ο πληθυσμός των 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων είναι αντιμέτωπος με τη λιμοκτονία.

Δεκάδες πτώματα στο νοσοκομείο al Shifa

Και ενώ η Hamas υπόσχεται καλύτερες ημέρες, την ίδια στιγμή ανακοίνωσε πως ανασύρει δεκάδες πτώματα από το συγκρότημα του νοσοκομείου al Shifa στην πόλη της Γάζας, όπου τις τελευταίες ημέρες μαίνονταν άγριες μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της.
«Δεκάδες πτώματα μαρτύρων, ορισμένα σε κατάσταση αποσύνθεσης, βρέθηκαν μέσα στο νοσοκομείο al Shifa και γύρω από αυτό» αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι, κάνοντας λόγο για «πολύ μεγάλες ζημιές» στο σύνολο των κτηρίων της εγκατάστασης... που επί της ουσίας παραπέμπουν σε συντρίμμια.
Μάλιστα, υποστηρίζουν πως οι ισραηλινές δυνάμεις που αποσύρθηκαν «πυρπόλησαν τα κτίρια του συγκροτήματος και το έθεσαν εντελώς εκτός λειτουργίας».
6_87.jpg
7_73.jpg
Αποσύρουν δυνάμεις

Σημειώνεται πως νωρίτερα οι Ισραηλινοί είχαν ανακοινώσει ότι αποσύρουν τανκ και άλλα άρματα μάχης που είχαν αναπτυχθεί και μέσα και γύρω από το νοσοκομείο.
Οι μάχες γύρω από το νοσοκομείο μαίνονταν από τις 18 Μαρτίου, καθώς οι Ισραηλινοί υποστήριζαν πως διεξάγουν μια «επιχείρηση ακριβείας» για να εξαλείψουν μαχητές της Hamas.
Σε σχετικές τους ανακοινώσεις, οι Ισραηλινοί αναφέρουν πως εξόντωσαν περίπου 200 «τρομοκράτες».
Ο ΠΟΥ εκτιμά πως τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, ενώ τονίζει ότι στο νοσοκομείο παραμένουν 107 ασθενείς, εκ των οποίων 4 παιδιά και 28 άνθρωποι σε κρίσιμη κατάσταση και σε παντελώς ακατάλληλες συνθήκες, χωρίς καν τη στοιχειώδη τροφή και νερό. 600 Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί

Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από τις 7 Οκτωβρίου του 2023 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 600 στρατιώτες.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ο θάνατος ενός ακόμα στρατιώτη, ενός 20χρονου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια μαχών στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Συνομιλίες ΗΠΑ – Ισραήλ για Rafah

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios μεταδίδει πως αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και του Ισραήλ αναμένεται να συζητήσουν σήμερα εναλλακτικές προτάσεις ως προς τη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Rafah.
Όπως αναφέρεται, η αμερικανική αντιπροσωπεία θα έχει επικεφαλής τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Jake Sullivan και η ισραηλινή τον Ron Dermer, σύμβουλο του ισραηλινού πρωθυπουργού Netanyahu.
Οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να έχουν συνομιλίες διά ζώσης «την επόμενη εβδομάδα».
Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια καθώς υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της ανθρωπιστικής καταστροφής, δεδομένου ότι στη Rafah βρίσκονται πλέον περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, με τον Netanyahu να διαμηνύει πως η εισβολή στη Rafah είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί ο στόχος της εξάλειψης της Hamas.

O Netanyahu δείχνει… το μεσαίο δάκτυλο στον Biden

Την πολιτική του προέδρου Biden στη Μέση Ανατολή επέκρινε ο Αμερικάνος γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Chris Van Hollen
«Έχουμε βρεθεί σε μια κατάσταση στην οποία ο Netanyahu συνεχίζει ουσιαστικά, ξέρετε, να υψώνει το μεσαίο δάκτυλο στον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Κι εμείς στέλνουμε κι άλλες βόμβες.
Είναι παράλογο».
Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί έναντι της Hamas, αλλά η διμερής εταιρική σχέση πρέπει να είναι δρόμος διπλής κυκλοφορίας, όχι μονομερής λευκή επιταγή με χρήματα του Αμερικανού φορολογούμενου» υπογράμμισε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, αναφέροντας πως πρέπει να διατυπωθούν σαφείς απαιτήσεις για τη διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.
«Πρέπει να πούμε πως βάζουμε προϋποθέσεις: μην αφήνετε κόσμο να λιμοκτονεί» υπογράμμισε ο Van Hollen.

Παραιτήσου

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ – αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Ισραήλ - χθες Κυριακή 31/3 κατά της κυβέρνησης Netanyahu και κατά των εξαιρέσεων που χορηγούνται σε υπερορθόδοξους Εβραίους από τη στρατιωτική θητεία.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, την Κνεσέτ, ζητώντας νέες εκλογές για την αντικατάσταση της κυβέρνησης καθώς και ίση αντιμετώπιση όλων των πολιτών όσον αφορά τη στρατιωτική θητεία.
Τα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως αυτή ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Netanyahu από την έναρξη του πολέμου.
Όσον αφορά το αίτημα για εκλογές, ο Netanyahu το απορρίπτει κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα παρέλυε την χώρα για μήνες, τη στιγμή που το Ισραήλ είναι τόσο κοντά στη νίκη κατά της Hamas.
12_36.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης